Ο Τσιρώνης υπογράφει τη συμφωνία για το κλίμα

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, προκειμένου να υπογράψει, εκ μέρους της Ελλάδας, τη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή (COP21) σε ειδική εκδήλωση στα Ηνωμένα Έθνη, στις 22 Απριλίου.

Όπως γνωστοποίησε το ΥΠΕΝ, στην εκδήλωση θα παραστούν για να υπογράψουν την Συμφωνία πληθώρα Αρχηγών Κρατών και Υπουργών περιβάλλοντος από όλο τον κόσμο. Η υπογραφή της Συμφωνίας αποτελεί το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική υλοποίηση της. Θα ακολουθήσει η επικύρωσή της από τα εθνικά κοινοβούλια και η Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μόλις επικυρωθεί από 55 χώρες που είναι υπεύθυνες τουλάχιστον για το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία προβλέπει τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη έως το 2100 πολύ κάτω από τους 2°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, στοχεύοντας στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5° C. Επιπρόσθετα, όλα τα συμβαλλόμενα κράτη έχουν νομικά δεσμευτική υποχρέωση να εφαρμόσουν εγχώρια μέτρα μετριασμού των εκπομπών τους τα οποία υπόκεινται σε περιοδικό έλεγχο της αποτελεσματικότητάς τους και περιοδική αναθεώρηση με σκοπό να καταστούν πιο φιλόδοξα.

Η συμφωνία αποτελεί ίσως την τελευταία ευκαιρία για να παραδοθεί στις επόμενες γενιές ένας κόσμος που θα είναι πιο σταθερός, σε ένα υγιέστερο πλανήτη, με δικαιότερες κοινωνίες και πιο ευημερούσες οικονομίες,  συμβατές  με το πλαίσιο της  Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Προς την κατεύθυνση αυτή, αύριο Πέμπτη, ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, θα συμμετάσχει σε Θεματικό Διάλογο Υψηλού Επιπέδου στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή των παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης που υιοθετήθηκαν το Σεπτέμβριο του 2015 από όλους τους Αρχηγούς Κρατών και η υλοποίηση των οποίων θα αποτελέσει προτεραιότητα για τη διεθνή κοινότητα. Σημειώνεται ότι η επίτευξή τους έως το 2030 απαιτεί ένα ριζικά διαφορετικό παγκόσμιο μοντέλο ανάπτυξης, με στόχο την ουσιαστική ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής διάστασης σε όλες τις τομεακές πολιτικές, από το στάδιο σχεδιασμού.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση