Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε επισήμως την κλιματική αλλαγή ως αποσταθεροποιητικό παράγοντα στη Σομαλία.
Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα την περασμένη εβδομάδα, στα πλαίσια της ανανέωσης της βοήθειας και των ειρηνευτικών δυνάμεων στη χώρα, το Συμβούλιο σημείωσε ότι «οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, των οικολογικών μεταβολών και των φυσικών καταστροφών, μεταξύ άλλων, επηρεάζουν τη σταθερότητα της Σομαλίας, συμπεριλαμβανομένης της ξηρασίας, της ερημοποίησης, της υποβάθμισης της γης και της επισιτιστικής ανασφάλειας».
Το Συμβούλιο υπογράμμισε την ανάγκη οι ειρηνευτικές δυνάμεις και οι κυβερνήσεις που εργάζονται στη Σομαλία να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που προκύπτουν από τις κλιματικές επιπτώσεις.
Η αναβάθμιση της κλιματικής αλλαγής ως παράγοντα κινδύνου στη Σομαλία ακολουθεί την πρόσφατη δήλωση του Συμβουλίου σχετικά με τη σημαντική συρρίκνωση της λίμνης Τσαντ και την επακόλουθη αποσταθεροποίηση της Δυτικής Αφρικής και της λωρίδας Σαχέλ, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr.
Η Σομαλία, την οποία διασχίζει ο ισημερινός, έχει περιορισμένη εποχιακή διακύμανση και μία από υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες στον κόσμο. Σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις του Παγκόσμιου Προγράμματος Κλιματικής Έρευνας για το Πρόγραμμα Δράσης για την Προσαρμογή της Σομαλίας, η χώρα θα βιώσει μια μέση αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3,2 βαθμούς Κελσίου έως το 2080, γεγονός που θα προκαλέσει μια σειρά αμετάκλητων συνεπειών.
Ήδη, η κλιματική αλλαγή στη Σομαλία προκαλεί την επιδείνωση της πρόσβασης στους ανεπαρκείς πόρους της χώρας, την αύξηση της προσχώρησης ατόμων σε τρομοκρατικές ομάδες, και αυξημένες επιπλοκές στη μετανάστευση.
Πηγή φωτογραφίας: EPA