Και νέος καταστροφικός εμπρησμός στους καλαμιώνες της προστατευόμενης Βεγορίτιδας (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Και νέα μεγάλη φωτιά ξέσπασε το περασμένο Σάββατο στους καλαμιώνες της λίμνης Βεγορίτιδας, αναδεικνύοντας για μία ακόμη φορά το τεράστιο πρόβλημα που εντοπίζει ο ιδιαίτερα σημαντικός υγρότοπος από ασυνείδητους που δεν λένε να βάλουν τέλος στην περιβαλλοντική υποβάθμισή του. Δυστυχώς οι παράνομες καύσεις των καλαμιώνων είναι η... απάντηση που δίνουν οι εμπρηστές στην κεντρική και τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς μια σειρά από θεσμικά θέματα, όπως το χωροταξικό, δεν έχουν τακτοποιηθεί.

Στη φωτιά της 6ης Μαρτίου χρειάστηκε να κινητοποιηθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι άνδρες της οποίας έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες που σε ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες λόγω των δυνατών ανέμων.

Το φωτογραφικό υλικό, άλλωστε, που εξασφάλισε η Greenagenda.gr, αποδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Οι ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι της περιοχής, για τους οποίους η λίμνη αποτελεί μεταξύ πολλών άλλων και αναπτυξιακό πόρο, κρούουν των κώδωνα του κίνδυνου στις αρμόδιες αρχές για την άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Ο Ραφαήλ Γ. Ζουμής, πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Έδεσσας "Νέαρχος", δηλώνει απογοητευμένος για τις παράνομες καύσεις περιμετρικά της λίμνης, εκφράζοντας την οργή του για το συνεχιζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα. «Δυστυχώς το περασμένο Σάββατο ζήσαμε άλλη μια καταστροφή σε τμήμα της παραλίμνιας περιοχής της λίμνης Βεγορίτιδας. Καλαμιώνες έκτασης περίπου 35 στρεμμάτων κάηκαν μέσα σε μερικά λεπτά αφού ο άνεμος που επικρατούσε εξάντλησε κάθε περιθώριο έγκαιρης κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Οι πυροσβέστες έδρασαν άμεσα και με υπερβάλλων ζήλο και αυτό είναι κάτι που κανείς μας δεν μπορεί να το παραβλέψει. Η πυρκαγιά έφτασε έως την περιοχή που κάηκε προ δεκαπενθημέρου με αποτέλεσμα να ενοποιηθεί όλη η καμένη έκταση. Φτάνοντας στη φωτιά αντίκρισα πραγματικά αλαφιασμένα πτηνά. Άλλα να πετούν ασυνήθιστα ψηλά, άλλα να στέκονται σε παρακείμενα δέντρα καλλιεργειών. Για τις φωλιές τους ούτε λόγος. Εντύπωση μου έκαναν τα μικρά θηλαστικά που έτρεχαν προς κάθε κατεύθυνση προσπαθώντας να αποφύγουν την πύρινη λαίλαπα. Πικρές μνήμες μού ξύπνησαν από καμένα πτηνά στις φωλιές τους, παλαιότερων πυρκαγιών», αναφέρει στη Greenagenda.gr ο κ. Ζουμής.

Σύμφωνα με τον κ. Ζουμή, οι φωτιές στην παραλίμνια περιοχή της Βεγορίτιδας είναι ένα φαινόμενο που πλέον έχει γίνει συχνό. Η περιοχή ανήκει μεν στις περιοχές Natura αλλά «καμία μα καμία ζώνη προστασίας δεν υπάρχει». Με το φαινόμενο της στάθμης των υδάτων να ανεβοκατεβαίνει, με την υπεράντληση των υφιστάμενων γεωτρήσεων της λεκάνης απορροής της Βεγορίτιδας να ρυθμίζει την στάθμη του νερού, συχνά οι αποκαλυφθείσες εκτάσεις έχουν γίνει πεδίο ενδιαφέροντος των τοπικών καλλιεργητών, λέει και προσθέτει: «Ο μη καθορισμός της ανώτατης και κατώτατης στάθμης του νερού δημιουργεί ένα αλαλούμ σε απλά πρακτικά προβλήματα. Εύλογα αναρωτιέται κανείς πού τελειώνουν οι καλλιέργειες και πού ξεκινάει η λίμνη. Φαιδρές αν όχι επικίνδυνες είναι οι εικόνες παλμετών καλλιεργειών να στέκονται μέσα στο νερό δημιουργώντας το λιγότερο παγίδες θανάτου. Επιπλέον αλιείς και κυνηγοί έχουν δικό τους μερίδιο ευθύνης για τις φωτιές στις όχθες της λίμνης. Οι φυσικοί καλαμιώνες δημιουργούν άλλοτε μέρη που συχνάζουν τα θηράματα των και άλλοτε φυσικό εμπόδιο στο να προσεγγίσουν σε αυτά, κάτι που με μια απλή φωτιά "λύνεται". Τα νούμερα της παράνομης αλιείας αγγίζουν υπέρογκα ποσά στη Βεγορίτιδα».

Όπως επισημαίνει ο κ. Ζουμής, «προ μηνών και εν μέσω της πανδημίας, ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τους ενδιαφερόμενους ώστε να γίνει μια προσπάθεια να γίνει συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης όλων των προβλημάτων που ταλανίζουν τη λίμνη μας. Δυστυχώς έκτοτε δεν έχει γίνει κάτι. Καμία υπηρεσία δεν έκανε κάποια ενέργεια στις πρόσφατες ή παλαιότερες επώνυμες καταγγελίες. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι καμία ενέργεια πλέον δεν αποσκοπεί τόσο στην πρόληψη όσο και στην θεραπεία των προβλημάτων της λίμνης μας. Η φύση αντιστέκεται με την αυτοΐασή της, αλλά για πόσο ακόμη;».

Δείτε βίντεο ΕΔΩ.

Εναέριες εικόνες: Θερίζει την ορνιθοπανίδα της Βεγορίτιδας η διαχρονική καύση καλαμιώνων

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση