Και τέταρτη ενεργειακή κοινότητα σχεδιάζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες της Κεντρικής Μακεδονίας

του Νίκου Αβουκάτου

Τη δημιουργία μιας νέας Ενεργειακής Κοινότητας Γυναικών της Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας (ΣΕΓΕ) Λίνα Τσαλταμπάση, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικού σεμιναρίου για τη νέα νομοθεσία των Ενεργειακών Κοινοτήτων που ισχύει από τον Απρίλιο του 2023, καθώς και για το μέλλον τους. Είχε προηγηθεί, πριν από λίγους μήνες, η ανακοίνωση δύο ενεργειακών κοινοτήτων σε ανατολική Μακεδονία-Θράκη και Πελοπόννησο.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο έγινε στο πλαίσιο των δράσεων του 1ου Female Entrepreneurial Hub από τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος -που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη-, με την υποστήριξη του Betsson Foundation, και στόχος του ήταν ενημέρωση και η εκπαίδευση των συμμετεχόντων σχετικά με τις νέες πρωτοβουλίες στον τομέα της ενέργειας και συγκεκριμένα στη δημιουργία και τη συμμετοχή στις Ενεργειακές Κοινότητες.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν τα υπάρχοντα μέλη της ενεργειακής κοινότητας WEnCoop αλλά και νέες επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη των νέων ενεργειακών κοινοτήτων. Λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από νέους επιχειρηματίες.

Η WEnCoop είναι η Πρώτη Ενεργειακή Κοινότητα Γυναικών στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Είναι μια γενικότερα επιτυχημένη πρακτική, καθώς έλαβε γρήγορα αδειοδότηση για την κατασκευή του Φωτοβολταϊκού Πάρκου ισχύος 1MW στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Από τα τέλη του 2024 τα μέλη της θα αρχίσουν να λαμβάνουν οικονομικές αποδόσεις. Διευκρινίζεται ότι, με τη νομοθεσία που άλλαξε το 2023, οι νέες ενεργειακές κοινότητες του Συνδέσμου θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο του net-billing.

Στις 13 Μαρτίου θα παρουσιαστεί η επιτυχημένη ενεργειακή κοινότητα WEnCoop στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη από την πρόεδρο και την αντιπρόεδρο του ΣΕΓΕ.

Ενδεικτικά στην εκπαίδευση καλύφθηκαν θεματικές όπως:

  • Τι είναι οι Ενεργειακές Κοινότητες και τα είδη τους
  • Ποιος/Ποια μπορεί να συμμετέχει σε μια Ενεργειακή Κοινότητα
  • Το ισχύον νομικό πλαίσιο
  • Μελέτη Καλής Πρακτικής WEnCoop
  • Βασικές αρχές Διαχείρισης Ενεργειακών Κοινοτήτων
  • Πώς μπορείτε να μηδενίσετε το τιμολόγιο του ρεύματός σας
Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση