Καλές πρακτικές για πράσινο τουρισμό: Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τα ξενοδοχεία η κυκλική οικονομία

του Νίκου Αβουκάτου

Πώς η κυκλική οικονομία μπορεί να συμβάλει ώστε να έχουμε καλύτερο τουριστικό προϊόν που να συμβαδίζει με τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Αυτό ήταν ένα από τα θέματα που αναπτύχθηκαν από τους διακεκριμένους ομιλητές που συμμετείχαν στο Philoxenia Helexpo Forum, στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia 2023, η οποία πραγματοποιήθηκε στη ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη.

Η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη αναφέρθηκε στη σημασία διαμόρφωσης μιας νέας αντίληψης για τον βιώσιμο τουρισμό. «Για την Ελλάδα το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας είναι ταυτόχρονα ευκαιρία και ευθύνη για όλους και αυτό καλούμαστε να κάνουμε πράξη. Ολοένα και περισσότερο οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να υιοθετούν ορθές βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων», ανέφερε η κ. Ράπτη.

Σύμφωνα με την κ. Ράπτη, δρομολογήθηκε από το υπουργείο Τουρισμού η θεσμοθέτηση της σύστασης οργανισμών διαχείρισης και προώθησης προορισμών και μαζί με τοπικά παρατηρητήρια βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης θα παρακολουθούν τους δείκτες βιώσιμου και κυκλικού τουρισμού, ενώ θα συντάσσεται μια ετήσια έκθεση. Παράλληλα, όπως είπε, ετοιμάζεται το σχέδιο για τους πρότυπους βιώσιμους προορισμούς με ολοκληρωμένα κριτήρια και δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο Δρ. Α. Σκορδίλης, τέως γενικός διευθυντής του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), διδάκτωρ Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πολυτεχνείο Βερολίνου και CEO της Circular Innovative Solutions, αναφέρθηκε στην αλλαγή των επιχειρηματικών μοντέλων για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων με τη χρήση της τεχνολογίας για την αναγνώριση των υλικών.

«Τα ξενοδοχεία πρέπει να εφαρμόσουν τη διευρυμένη ευθύνη για τη διαχείριση των αποβλήτων και από τη στιγμή που υπάρχει η σχετική νομοθεσία απαιτείται να υπάρχει η τήρησή της. Η συνεισφορά του τουρισμού στην κλιματική κρίση είναι η νούμερο 1 πρόκληση, για αυτό χρειάζεται να διαχειριστούμε τα απόβλητά μας. Πλέον, το 45% των διεθνών τουριστικών πρακτορειών αναζητούν προορισμούς με βιώσιμο, πράσινο Τουρισμό».

Πάντως, ο κ. Σκορδίλης δεν παρέλειψε να εκφράσει την απορία του για τη μη εφαρμογή του «Πληρώνω όσο πετάω».

Ο εντεταλμένος αντιπρόεδρος Διεθνών Σχέσεων της ΕΕΔΣ Νικόλαος Μουσιόπουλος περιέγραψε πώς η αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων λειτουργεί προς όφελος της κάθε τουριστικής μονάδας με την ενεργειακή αξιοποίησή τους, ενώ μειώνεται η επιβάρυνση των ΧΥΤΑ.

«Μέσω της αναερόβιας ζύμωσης των βιοαποβλήτων θα μπορούσε να παράγεται βιοαέριο και να αξιοποιείται η παραγόμενη ενέργεια από την ξενοδοχειακή μονάδα. Υπάρχουν καινοτόμες και τεχνολογικές λύσεις. Η κυκλική οικονομία μπορεί για οδηγήσει τον ελληνικό τουρισμό σε ένα βιώσιμο μέλλον», ανέφερε ο κ. Μουσιόπουλος.

Ο Νίκος Ντάβος, συνιδρυτής και διαχειριστής του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στα οφέλη της κυκλικής βιοοικονομίας για τις επιχειρήσεις με την αξιοποίηση των αποβλήτων.

«Εμείς προσπαθούμε να αναδείξουμε τις δυνατότητες από την αξιοποίηση των αποβλήτων. Το πρασίνισμα και η βιώσιμη δραστηριότητα των επιχειρήσεων προσδίδει αξία στον τουρισμό. Στη Δυτική Μακεδονία προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε τις επιχειρήσεις. Η κυκλική οικονομία αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό για τα ξενοδοχεία», σημείωσε ο κ. Ντάβος.

Ο Ηλίας Δημητριάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ, ανέδειξε το σοβαρό πρόβλημα των αποβλήτων εκσκαφής και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ). «Το μεγαλύτερο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης των ΑΕΚΚ, η ΑΝΑΚΕΜ, με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, επιδιώκει να περιορίσει τις περιβαλλοντικές συνέπειες», τόνισε ο κ. Δημητριάδης.

«Η παραγωγή των μπάζων μετά από ανακαίνιση και κατασκευή τουριστικών μονάδων δυστυχώς είναι πάρα πολύ μεγάλη. Έχουμε διαπιστώσει ότι πολλά ξενοδοχεία σε ακτίνα 200-500 μέτρων έχουν κάποιον ανεξέλεγκτο χώρο στον οποίο διαθέτουν τα μπαζοαπορρίμματά τους. Αρκετά μεγάλος είναι ο αριθμός παραγωγής των μπάζων, καθώς υπολογίζεται σε 3 με 4 τόνους η παραγωγή ΑΕΚΚ από τουριστικές εγκαταστάσεις ετησίως. Χρειάζεται να επαναξιολογήσουμε τη συμπεριφορά μας. Από τα μπάζα μπορούν να παραχθούν δευτερογενή υλικά και να επαναχρησιμοποιηθούν από τις τουριστικές μονάδες», κατέληξε ο CEO της ΑΝΑΚΕΜ.

Συντονίστρια του Philoxenia Helexpo Forum ήταν η δημοσιογράφος Σοφία Παπαδοπούλου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση