Καλλιέργεια Αγριοαγκινάρας

Με την βοήθεια του γεωπόνου της ΑΝΚΟ (Αναπτυξιακή Κοζάνης)  Κώστα Μιμίκου  μέσω  της   greenagenda δίδονται οι παρακάτω  πληροφορίες για την καλλιέργεια της αγριοαγκινάρας. Αφορμή  για να συγκεντρωθούν τα παρακάτω στοιχεία   ήταν το αίτημα αναγνώστη μας από την Αχαια  που έχει διαθέσιμα  χωράφια 150 στρεμμάτων.

   Καλό είναι να καλλιεργηθούν με αγριαγκινάρα εύφορες εκτάσεις, με δυνατότητα άρδευσης, για καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα. Μπορεί να καλλιεργηθεί και χωρίς άρδευση, αλλά τότε η παραγωγικότητα της φυτείας θα είναι μικρή έως μηδενική.

-   Η περιοχή της Αχαΐας εκτιμώ ότι, ως περισσότερο ξηροθερμική περιοχή, συνίσταται για την αγριαγκινάρα. Σίγουρα τα εδάφη κάνουν για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

-   Τιμές

  • Η τιμή της βιομάζας αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά είναι ~80€/τόνο (κελύφη αμυγδάλου, κουκούτσι ελιάς, αγριαγκινάρα).
  • Η εκτίμησή μου είναι ότι βραχυπρόθεσμα η τιμή της πρόκειται να αυξηθεί, λόγω της υψηλής τιμής του πετρελαίου.
  • Μία τιμή ~90 – 100 € ανά τόνο είναι καλή για τον παραγωγό και αρκετά πιο ανταγωνιστική από την καλλιέργεια σιτηρών, καλαμποκιού κ.α.

-   Παραγωγικότητα της φυτείας

  • Η αγριαγκινάρα είναι πολυετής φυτεία (12 χρόνια περίπου).
  • Από το 2ο έτος και μετέπειτα, η παραγωγή ανά στρέμμα ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 1800 κιλά/στρ., με την κατάλληλη φροντίδα βέβαια.

-   Δαπάνες παραγωγής

  • Το κόστος εγκατάστασης της φυτείας ανέρχεται περίπου σε 100 €/στρ. (όλα την πρώτη χρονιά) για σπόρο, οργώματα, σπορά, αρδεύσεις, ζιζανιοκτονία κ.α.
  • Από το 2ο έτος μέχρι το τέλος της παραγωγικής ηλικίας της φυτείας (περίπου στο 12ο έτος), οι ετήσιες δαπάνες είναι:

Άρδευση       :  ~20-40 €/στρ.

Συλλογή-μεταφορά     :      ~30-50 €/στρ.

-   Κάποιος «αγρότης» με 150 στρέμματα δεν είναι σκόπιμο να καλλιεργήσει όλη την έκταση με αγριαγκινάρα. Θα ήταν σκόπιμο να κάνει μια πιο ορθολογική διαχείριση αυτής της έκτασης για μείωση του ρίσκου εξαιτίας της μονοκαλλιέργειας. Αν κάτι δεν πάει καλά, να αντισταθμιστεί από άλλες ίσως δραστηριότητες. Θα μπορούσε να καλλιεργήσει 30-50 στρέμματα σαν αρχή, με την προϋπόθεση και πάλι ότι θα εξασφαλίσει τη διάθεση.

-   Κάποιος που δεν είναι αγρότης και είναι ετεροαπασχολούμενος, με εισοδήματα από άλλες πηγές, θα μπορούσε να αξιοποιήσει την όποια έκταση διαθέτει, ακόμη και 150 στρέμματα, με μονοκαλλιέργεια αγριαγκινάρας εξολοκλήρου γιατί, πέραν της εγκατάστασης της φυτείας, δεν απαιτούνται ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες. Το πότισμα μπορεί να γίνει με «καρούλι», εύκολα και χωρίς τη μόνιμη παρουσία του παραγωγού. Ίσως απογεύματα, νύχτα, σαββατοκύριακα και μάλιστα για λίγους μήνες, Μάιο – Ιούλιο. Η συλλογή μπορεί να γίνει με ξένη εργασία (ξένα μηχανήματα συλλογής και μεταφοράς).

-   Αν η παραγωγή μείνει στην αποθήκη:

Δεν παθαίνει τίποτα αν έχει υγρασία 10-14%.

Μπορεί να διατεθεί οποιαδήποτε εποχή.

Όμως, λόγω του χαμηλού ειδικού βάρους, απαιτεί μεγάλο όγκο αποθηκών, ακόμη κι αν είναι δεμένη σε μπάλες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!