του Νίκου Αβουκάτου
Πολλοί είναι αυτοί που επιδιώκουν ένα επιτυχημένο ξεκίνημα στον πρωτογενή τομέα της γεωργίας, προκειμένου είτε να καλύψουν τις ανάγκες τους είτε να αποκτήσουν ένα ετήσιο εισόδημα. Έτσι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με νέες κερδοφόρες καλλιέργειες της ελληνικής γης.
Η καλλιέργεια δενδρολίβανου, λεβάντας και του σταμναγκαθιού αποτελούν «χρυσές» ευκαιρίες. Η Greenagenda.gr συγκέντρωσε, λοιπόν, χρήσιμες πληροφορίες που θα θέλατε να γνωρίζετε για τις συγκεκριμένες καλλιέργειες.
Γιατί να επενδύσω στο δενδρολίβανο;
Η καλλιέργεια του δενδρολίβανου υπόσχεται 800 ευρώ ετήσια απόδοση ανά στρέμμα και 1600 ευρώ ανά στρέμμα για βιολογική καλλιέργεια! Το δενδρολίβανο πωλείται 2 ευρώ το κιλό και στην περίπτωση της βιολογικής καλλιέργειας 4 ευρώ το κιλό!
•Οικονομικά αποτελέσματα και στους δύο τομείς της οικονομίας πρωτογενή και δευτερογενή.
•Είναι φυτό ανθεκτικό σε ασθένειες και εχθρούς.
•Ευνοικές κλιματικές συνθήκες στη χώρα μας-ανθίζει όλο το χρόνο.
•Αντέχει τόσο σε υψηλές όσο και σε χαμηλές θερμοκρασίες.
•Δεν έχει υψηλές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία.
•Είναι ιδανικό για να αξιοποιηθούν εδάφη υποβαθμισμένα.
Προοπτικές ανάπτυξης
•Υψηλή ζήτηση στην βιομηχανία τροφίμων, την φαρμακευτική, την αρωματοθεραπεία, την κοσμετολογία εντός αλλά και εκτός συνόρων της χώρας.
Γιατί να επενδύσω στη λεβάντα;
Οι ιδιότητες της λεβάντας είναι αναρίθμητες και αυτό οφείλεται εν μέρει στην ιδιαίτερα σύνθετη χημική σύσταση του ελαίου της. Θεωρείται πως καταπολεμά το άγχος τονώνει, ξεκουράζει και ανακουφίζει. Έχει αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες και είναι από τα λίγα αιθέρια έλαια που μπορούν να εφαρμοστούν πάνω στο δέρμα αδιάλυτα. Επίσης χρησιμοποιείται πολύ σε οικιακές χρήσεις.
Η λεβάντα μπορεί να δώσει ένα καθαρό κέρδος που φθάνει και ξεπερνά τα 1.000 ευρώ ανά στρέμμα. Υπάρχουν 30 περίπου είδη λεβάντας. Το πιο παραγωγικό είδος είναι το υβρίδιο Lavandula hybrida. Είναι ένας μικρός θάμνος ύψους 30-80cm με τετράγωνους όρθιους βλαστούς. Εχει φύλλα αντίθετα, γραμμοειδή, τεφρού χρώματος, με λίγο χνούδι. Ανάλογα με το υψόμετρο ανθίζει Ιούλιο-Αύγουστο. Το αιθέριο έλαιό του είναι εξαιρετικής ποιότητας, ευρίσκεται στους χλωρούς ανθοφόρους βλαστούς σε ποσοστό 0,5-1%.
Οι τοποθεσίες που συνήθως καλλιεργείται διακρίνονται από τον ψυχρό χειμώνα αλλά δεν έχουν παγετούς ανοίξεως, ενώ έχουν ξηρό και πολύ θερμό καλοκαίρι. Προτιμώνται οι περιοχές στις οποίες πέφτουν αρκετές βροχές τον Μάιο - Ιούνιο και σε αραιά διαστήματα τους άλλους μήνες του καλοκαιριού. Η συλλογή γίνεται όταν τα φυτά είναι σε πλήρη άνθηση. Τον Αύγουστο τα άνθη αποκτούν καστανό χρώμα. Η συλλογή γίνεται από τον πρώτο χρόνο της φυτεύσεως, η δε παραγωγή είναι μικρή (50 κιλά/ στρέμμα), το δεύτερο και τρίτο έτος (100 και 200 κιλά/ στρέμμα), από το τέταρτο και μετά 500-600 κιλά / στρέμμα.
Γιατί να επενδύσω στο σταμναγκάθι;
Το σταμναγκάθι είναι ένα πολυετές αγκαθωτό φυτό, η σπορά του οποίου ξεκινά το φθινόπωρο. Πρόκειται για ένα είδος άγριου ραδικιού. "Η εμπορική ζήτηση βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με άλλα είδη χόρτων, ενώ η φήμη του άρχισε τα τελευταία χρόνια να περνά τα σύνορα της χώρας αποκτώντας εξαγωγική προοπτική" τόνισε στο greenagenda.gr η Αργυρώ Τριανταφύλλου, MSc Γεωπόνος.
Καλλιεργείται ευρέως στην Κρήτη, από όπου και έγινε γνωστό, ωστόσο φαίνεται ότι μπορεί να αναπτύσσεται εξίσου ικανοποιητικά σε παραθαλάσσιες ζώνες αλλά και πλαγιές βουνών και οροπεδίων (πάνω από 1000 μέτρα υψόμετρο) και σε άλλες περιοχές της χώρας. Το σταμναγκάθι συνδυάζει ένα μεγάλο εύρος φαρμακευτικών χρήσεων και είναι γνωστό για τις αντισηπτικές αλλά και τις αντιρρευματικές του ιδιότητες. Είναι πολυετές φυτό, η σπορά του οποίου ξεκινά το φθινόπωρο και συγκομίζεται κάθε 40 περίπου μέρες, με την περίοδο παραγωγής να διαρκεί 9 με 10 μήνες.
Η μόνη περίοδος που το σταμναγκάθι έχει φύλλα είναι την άνοιξη. Τότε πρέπει να κοπεί όλο το κλαρί, δηλαδή ο θαμνίσκος, για να καθαριστεί. Το παράδοξο είναι ότι γνήσιο σταμναγκάθι, δεν δίνει το φυτό πάνω από 2-3 χρόνια, εξαιτίας όπως λένε οι ειδικοί του γεγονότος ότι η επικονίαση τροποποιεί στο πέρασμα των χρόνων το φύλλωμα. Το σταμναγκάθι παρουσιάζει στοιχεία μεγάλης προσαρμοστικότητας σε συνθήκες έλλειψης εδαφικής υγρασίας καθώς και μεγάλης ικανότητας απορρόφησης νατρίου από το περιβάλλον των ριζών.
Είναι γνωστό ως τροφή αλλά και ως βότανο από την αρχαιότητα. Οι Αιγύπτιοι το γνώριζαν ήδη από την 4η χιλιετία π.Χ. Στην Ελλάδα οι προσπάθειες καλλιέργειας φαίνεται να άρχισαν τη δεκαετία του 1920 και σίγουρα οι πρώτοι που το επιχείρησαν αυτό ήταν κάτοικοι από τα χωριά της Γραμβούσας Κισσάμου στον νομό Χανίων.
Καθαρά κέρδη που φθάνουν να ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ ανά στρέμμα βιολογικής καλλιέργειας σε ετήσια βάση αποδίδει το περιζήτητο σταμναγκάθι, που κάνει θραύση στην εγχώρια αγορά παρά την υψηλή τιμή του, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η ζήτηση για το προϊόν από χώρες του εξωτερικού, όπως η Γαλλία. Η στρεμματική απόδοση υπολογίζεται σε 2 και πλέον τόνους ανά έτος, με την τιμή παραγωγού να κινείται στα επίπεδα των 3-3,5 ευρώ το κιλό. Με το κόστος παραγωγής να φθάνει το 1 ευρώ ανά κιλό, το καθαρό κέρδος για τον παραγωγό υπολογίζεται σε 2 ευρώ περίπου ανά κιλό. Η μέση στρεμματική απόδοση ανέρχεται στα 2000 κιλά ανά στρέμμα και οι μεταβλητές δαπάνες ανέρχονται περίπου στα 150 ευρώ ανά στρέμμα.
Για να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια, η τιμή πώλησης του προϊόντος θα πρέπει να είναι πάνω από 0,10 ευρώ ανά κιλό, έτσι ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι μεταβλητές δαπάνες παραγωγής του προϊόντος.