Καλοχώρι: Έλεγχοι για τις χωματερές δίπλα σε σπίτια και σχολείο

Όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι και ενέργειες, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των δύο αυτοσχέδιων χωματερών που, όπως ανέδειξε πρόσφατα η Voria.gr, καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση, δίπλα σε σπίτια και σχολεία στο Καλοχώρι, αποτελώντας εστία ρύπανσης και μόλυνσης και εγκυμονώντας κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς, έχουν ήδη γίνει από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διαβεβαίωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας.

Ήδη, μάλιστα, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν πραγματοποιήσει αυτοψία και έχουν ενημερωθεί ο Δήμος Δέλτα και η Αστυνομία ώστε μέχρι το τέλος του μήνα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, καθώς τόνοι μπάζων, εύφλεκτων υλικών και σκουπιδιών έχουν συσσωρευτεί στην περιοχή.

«Στις 28 Ιουλίου κλιμάκιο των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας πραγματοποίησε αυτοψία. Νοτιοδυτικά του γηπέδου διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν διάσπαρτα στερεά απόβλητα, κυρίως υλικά εκσκαφών, πέτρες, απόβλητα από ανακαινίσεις, ελαστικά αυτοκινήτων κ.ά. Υπήρχαν ακόμη και πρόχειρες κατασκευές για την υποδοχή στερεών αποβλήτων. Έγινε κοινοποίηση του προβλήματος και των ελέγχων στο δήμο και την αστυνομία. Επισημάνθηκε το πρόβλημα και εφόσον δε λυθεί μέχρι τέλος του μήνα θα επιβληθούν κυρώσεις σε όσους είναι αρμόδιοι για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη απόρριψη απορριμμάτων, αλλά και για να αποκατασταθεί η περιοχή», επισήμανε ο κ. Γιουτίκας.

Ο αντιπεριφερειάρχης υπενθύμισε μάλιστα ότι από τις 17 Ιουλίου, με πρωτοβουλία του έγινε ευρεία σύσκεψη με αντιδημάρχους καθαριότητας των δήμων της Θεσσαλονίκης και συμφωνήθηκε να βρεθούν χώροι αδειοδοτημένοι για την προσωρινή απόθεση και ακολούθως τη διαχείριση των ογκωδών απορριμμάτων ανά δήμο, ώστε να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα όχι μόνο στην περιοχή του Καλοχωρίου, αλλά σε όλο το νομό. «Μέχρι στιγμής οι δήμοι που κινητοποιήθηκαν σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η Θέρμη, ο Θερμαϊκός και η Βόλβη. Ελπίζουμε ότι το επόμενο διάστημα θα το κάνουν και οι άλλοι», τόνισε ο κ. Γιουτίκας.

Η διευκρίνιση του κ. Γιουτίκα δόθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από σχετική ερώτηση της παράταξης της Ελληνικής Αυγής, που επισήμανε το πρόβλημα, συνδέοντάς το και με τη γειτνίαση του χώρου με το Εθνικό Πάρκο Αξιού.

«Πρόκειται για δυο χορτολιβαδικούς χώρους, οι οποίοι μετατράπηκαν σε χωματερές, παρότι είναι σε πολύ μικρή απόσταση από τα πρώτα σπίτια του Καλοχωρίου. Είναι πίσω από το δημοτικό στάδιο του Καλοχωρίου και είναι δίπλα στο δεύτερο δημοτικό σχολείο Καλοχωρίου. Σε απόσταση αναπνοή από την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Αξιού. Βουνά από μπάζα, αδρανή και εύφλεκτα υλικά και απορρίμματα πάσης φύσεως, που πετούν ασυνείδητοι έχουν μετατρέψει την περιοχή σε έναν απέραντο ανεξέλεγκτο σκουπιδότοπο, που ελλοχεύει κινδύνους τόσο για το προστατευόμενο οικοσύστημα και το περιβάλλον της περιοχής, όσο και για τη δημόσια υγεία», είπε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης, Νίκος Χρυσομάλλης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση