Καμένα λάδια ξεχειλίζουν σε σημείο συλλογής στην παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Εικόνες ντροπής αντικρίζουν όσοι διέρχονται από το σημείο συλλογής χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων στο αλιευτικό καταφύγιο της Αρετσούς, στον δήμο Καλαμαριάς. Σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα, η υποδομή με τη δεξαμενή υποδοχής έχει σχεδόν μετατραπεί σε... βούρκο, αφού τα καμένα έλαια έχουν χυθεί περιμετρικά, αναδύοντας μία πολύ βαριά οσμή, που σε συνδυασμό με τις αυξημένες θερμοκρασίες γίνεται ανυπόφορη, προκαλώντας την αγανάκτηση κατοίκων και επισκεπτών.

Στη συγκεκριμένη δεξαμενή απορρίπτουν χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια οι αλιείς, επί το πλείστον, της περιοχής, από τα ψαροκάικά τους. Παρότι ο δήμος, σε σχετική σήμανση, ενημερώνει και καλεί τους πολίτες που πρόκειται να πετάξουν έλαια να διατηρούν το περιβάλλον καθαρό, δεν είναι λίγοι αυτοί τα ρίχνουν ανεξέλεγκτα και «λούζουν» το έδαφος, αγνοώντας και την προειδοποίηση, αλλά και την επιβάρυνση που προκαλούν στο περιβάλλον.

Χαρακτηριστική και άμεση επίπτωση είναι τα καμένα -όχι από ανάφλεξη- χόρτα γύρω από την εγκατάσταση. Το συγκεκριμένο σημείο, μάλιστα, αποτελεί και μεγάλο κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς, αφού πρόκειται για εξαιρετικά εύφλεκτα υλικά.

Τι λέει ο δήμος

Ερωτηθείς για το ζήτημα, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου της Καλαμαριάς, Στυλιανός Φωτόπουλος, είπε στη Greenagenda.gr ότι οι υπάλληλοι του δήμου πρόκειται να προχωρήσουν άμεσα στον αναγκαίο καθαρισμό του χώρου και την απομάκρυνση των καμένων λαδιών. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αναδιαμορφωθεί καταλλήλως ο συγκεκριμένος χώρος προκειμένου να επαναληφθεί αυτή η ρυπογόνος και δυσάρεστη κατάσταση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση