Καμπανάκι για το τοξικό νέφος από τα πλαστικά στην Αττική

Ιδιαίτερα σοβαρή για τη δημόσια υγεία χαρακτηρίζει την πυρκαγιά σε αποθήκη πλαστικών στη Μεταμόρφωση η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Oπως επισημαίνει, τέτοιες εγκαταστάσεις πρέπει να λειτουργούν εκτός πυκνοκατοικημένων περιοχών, με αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας. Να σημειωθεί ότι ξεκίνησε από την Περιφέρεια Αττικής και τον «Δημόκριτο» η διερεύνηση της επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας, με δειγματοληψίες σε ακτίνα 15 χλμ. γύρω από το επίμαχο κτήριο.

«Το πρόβλημα των κατοίκων των Αθηνών και των προαστίων από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση δεν αφορά μόνο το μαύρισμα του ουρανού, ούτε την άσχημη μυρωδιά του καμένου, ούτε το τσούξιμο των ματιών ή τον ερεθισμό του λαιμού. Το πρόβλημα είναι ότι η πυρκαγιά δημιούργησε ένα τοξικό νέφος που περιείχε μεγάλες ποσότητες διοξινών, χημικών ουσιών εξαιρετικά καρκινογόνων για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ουσιών που αιωρούνται στον αέρα και επικάθονται σε επιφάνειες», αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Βαγγ. Φιλόπουλος.

«Τέτοιου είδους εργοστάσια ή αποθήκες με ελαστικά, πλαστικά κ.λπ. δεν θα πρέπει να λειτουργούν κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, αλλά εκεί όπου οι ατμοσφαιρικές συνθήκες επιτρέπουν, σε τυχόν πυρκαγιά, ο καπνός να κατευθύνεται σε περιοχές ακατοίκητες ή όπου η εκκένωση του πληθυσμού είναι εύκολη και δυνατή και δεν υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις», επισημαίνει. Oπως σημειώνει, «βιοτεχνίες ή βιομηχανίες με υλικά που μπορούν να προκαλέσουν έκλυση τοξικών ουσιών σε περίπτωση ατυχήματος πρέπει να λειτουργούν με ειδικά αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και υπό τον αυστηρό τακτικό έλεγχο του κράτους. Εάν υπήρχαν αυτές οι προϋποθέσεις στην περίπτωση του εργοστασίου πλαστικών στη Μεταμόρφωση, πρέπει να αποτελέσει θέμα προς διερεύνηση από τις αρχές».

Ο «Δημόκριτος» ξεκίνησε για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής δειγματοληψίες στην ευρύτερη περιοχή του εργοστασίου προκειμένου να αποτυπωθεί η επιβάρυνση στο περιβάλλον. Οι δειγματοληψίες θα γίνουν σε τέσσερα σημεία περιμετρικά και σε ακτίνα έως 15 χλμ. από το σημείο της πυρκαγιάς. Τα σημεία θα επιλεγούν έχοντας υπόψη τη μετεωρολογία της περιοχής.

Δεδομένα θα συλλεχθούν από τον πλησιέστερο μετεωρολογικό σταθμό αλλά και από μετεωρολογικούς αισθητήρες που θα εγκατασταθούν στην περιοχή από τον «Δημόκριτο». Οι δειγματοληψίες και οι ακόλουθες χημικές αναλύσεις θα αφορούν τον προσδιορισμό διοξινών, πολυχλωριωμένων διφαινυλίων (PCBs), πολυαρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), οργανικού/στοιχειακού άνθρακα καθώς και πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs).

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, από την προπερασμένη Κυριακή παρατηρείται σταθεροποίηση της ρύπανσης στα κανονικά επίπεδα.

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»

Πηγή φωτογραφίας: Πρακτορείο Intime

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση