Καμπανάκι Μπίλια - ΤΕΕ/ΤΚΜ για τα αντιπλημμυρικά έργα της Θεσσαλονίκης

του Θοδωρή Καραουλάνη

Κώδωνα κινδύνου, για μια ακόμη φορά εγκαίρως, χτυπά το ΤΕΕ/ΤΚΜ προς την κυβέρνηση για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης. Στην μακροσκελή επιστολή του προέδρου του ΤΕΕ Πάρι Μπίλια προς τον πρωθυπουργό, όπως συνηθίζεται κάθε Σεπτέμβριο, αυτή τη φορά περιγράφεται αναλυτικά το πρόβλημα και οι ελλείψεις που δημιουργούν εύλογες ανησυχίες, κυρίως διότι δεν υπάρχει πρακτικά ανταπόκριση αλλά μόνον ημίμετρα, για τα αντιπλημμυρικά έργα που έχει ανάγκη η συμπρωτεύουσα.

Αρχικά, ο Πάρις Μπίλιας σημειώνει, μάλλον με πίκρα, προς τον πρωθυπουργό ότι στο περυσινό (2017) αντίστοιχο υπόμνημα η κατάσταση δεν είχε αλλάξει ιδιαίτερα από το προπέρσινο, του 2016, παρατηρεί ότι εφόσον «προσβλέπετε στην λήξη του μνημονίου το 2018 ….., χρειάζεται άμεσα σχεδιασμός στιβαρός και πρόγραμμα συγκεκριμένο, με στόχο τον ουσιαστικό μετασχηματισμό του παραγωγικού μας μοντέλου και την εξωστρέφεια της οικονομίας. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, εντόπιο, με τις υπογραφές των καλύτερων Ελλήνων ειδικών και βασισμένο στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές…» και προσθέτει ότι «προ ολίγων ημερών ανακοινώθηκε η λήξη του μνημονίου, χωρίς όμως κάτι από τα παραπάνω να έχει προηγηθεί, έστω ως εξαγγελία». Για να καταλήξει μέσα στο κείμενο ότι ειδικά για τη Μακεδονία, «δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση από τα αντίστοιχα του μνημονίου του 2017 παρεκτός την πλήρη αποδιοργάνωση των ούτως ή άλλως προβληματικών αστικών μεταφορών της Θεσσαλονίκης».

Ανάγκες τεχνικών έργων

Ακολούθως τοποθετείται γενικά στις ανάγκες τεχνικών έργων σημειώνοντας ότι «σε ότι αφορά το Τεχνικό Έργο και την αναζωογόνηση του επιχειρηματικού ιστού που το εξυπηρετεί, τα απαιτούμενα ταυτίζονται με τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια της καθημερινότητας των πολιτών και για την ανάπτυξη της χώρας.

  • Κατ΄αρχήν χρειάζεται να σταματήσει η τακτική της αφαίμαξη του ΠΔΕ. Υπάρχουν σοβαρότατες ανάγκες τόσο για νέες Δημόσιες Υποδομές όσο και για συντήρηση των υφιστάμενων.
  • Να προχωρήσουν άμεσα ώριμα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και να μελετηθούν νέα λαμβάνοντας υπόψη τα συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα.
  • Να προχωρήσει η αντισεισμική θωράκιση. Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο και τη βελτίωση του κτηριακού αποθέματος, τα πράγματα έχουν μείνει κάπου στις αρχές προηγούμενης δεκαετίας
  • Να εκσυγχρονιστεί το τεράστιο κτιριακό κεφάλαιο της χώρας από κάθε πλευρά: ενεργειακή, περιβαλλοντική, αισθητική, άποψη εργονομίας, φιλικότητας στους χρήστες, τεχνολογικού εξοπλισμού κλπ.
  • Να προχωρήσει η ανανέωση μέρους του κτιριακού κεφαλαίου που δεν επιδέχεται βελτιώσεις και έχει βλαπτική επίδραση στο αστικό περιβάλλον.

Σοβαρό ζήτημα με την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης

Στο κείμενο του ΤΕΕ/ΤΚΜ γίνονται πολύ συγκεκριμένες αναφορές, ως προειδοποιήσεις, αλλά και προτάσεις που χρειάζονται άμεση εφαρμογή για την αντιπλημμυρική προτασία της Θεσσαλονίκης. Ο Πάρις Μπίλιας στην επιστολή προς τον Πρωθυπουργό σημειώνει αναλυτικά, για το θέμα:

«Το ότι δεν καταγράφονται απώλειες ζωής στη Θεσσαλονίκη οφείλεται στην περιφερειακή τάφρο που κατασκευάστηκε την δεκαετία του 50 και σε εύνοια των καιρικών φαινομένων παρά στα μέτρα προστασίας.

Απαιτείται:

  • Να προχωρήσουν τα ώριμα έργα ύψους περίπου 65 εκ. ευρώ που προβλέπονται από το master plan του 2003 (Ενδεικτικά: Έργα κόμβου Λαχαναγοράς Κ16, Έργα περιφερειακής τάφρου, Έργα διευθέτησης Ανθεμούντα , Έργα διευθέτησης ρεμάτων Δήμου Θερμαϊκού )
  • Να εξασφαλισθούν πιστώσεις στους αρμόδιους φορείς, για τους συστηματικούς καθαρισμούς όλων των ρεμάτων και των φρεατίων των δικτύων ομβρίων.
  • Να ξεκινήσουν ώριμα έργα και να προχωρήσουν μελέτες για όλη την Περιφέρεια που βίωσε σοβαρές πλημμύρες (ενδεικτικά: διευθέτηση και εκβάθυνση, όπου απαιτείται, της κοίτης του Στρυμόνα αλλά και της λίμνης Κερκίνης, ενίσχυση των αναχωμάτων του Στρυμόνα, κατασκευή φραγμάτων στον Ν. Χαλκιδικής: ποταμού Χαβρία, ποταμού Ολύνθιου)»

Και προσθέτει ότι:

«Καθώς, όλα τα επιστημονικά στοιχεία συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι τα επόμενα χρόνια περιμένουμε συχνότερη εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, είναι άμεση προτεραιότητα να προχωρήσουν όλα τα ώριμα έργα στην Περιφέρεια και να επικαιροποιηθούν οι μελέτες. Τέλος, επειδή έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση για το θέμα των αρμοδιοτήτων, ορισμένες έχουν μεταφερθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως να συνοδεύονται από μεταφορά των αναγκαίων κονδυλίων, τα οποία συνεχίζει να διαχειρίζεται η Κυβέρνηση».

Θυμίζουμε ότι ειδικά για το masterplan του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού της Θεσσαλονίκης, υποτίθεται ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στο πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο της Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του αρμόδιου Υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, να προχωρήσει άμεσα και μάλιστα, όπως έγραψε αναλυτικά η voria, με τη συνεργασία της Περιφέρειας και του ΤΕΕ. Μάλιστα σημειώθηκε ότι μέχρι να προχωρήσει το masterplan με τα νέα έργα, δίνονται 10 εκατομμύρια ευρώ (από διαφορετικές πηγές) για τον καθαρισμό των δικτύων ομβρίων υδάτων και των ρεμάτων ολόκληρου του νομού – και ευρύτερα της Περιφέρειας (αφορά το δεύτερο σημείο των προτάσεων του ΤΕΕ/ΤΚΜ). Ωστόσο η υλοποίηση του διαγωνισμού αγνοείται καθώς υπήρξαν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις – «εξαφανίστηκαν» τα μέλη της επιτροπής του Υπουργείου Υποδομών για τον σχετικό διαγωνισμό - όπως αποκάλυψε στα τέλη Ιουλίου και πάλι η voria.

Θέμα πόρων του Πράσινου Ταμείου

Ο Πάρις Μπίλιας όμως προχωρά ακόμη περισσότερο, καθώς ως Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, στα πλαίσια των προτάσεων του ΤΕΕ γενικά για τη χρήση των πόρων του Πράσινου Ταμείου, για τις οποίες έγραψε η Greenagenda, προχωρά σε συγκεκριμένη πρόταση για τη χρήση των πόρων από τα αυθαίρετα σε αντιπλημμυρικά έργα.

Θυμίζουμε ότι το θέμα της χρήσης των πόρων του Πράσινου Ταμείου σε πράσινα έργα έχει αναδείξει με πολλαπλά δημοσιεύματα η Greenagenda.

Πιο συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό (κάτι που γίνεται κάθε χρόνο εν όψει ΔΕΘ) σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Για την αντιπλημμυρική προστασία και για την ανανέωση του γηρασμένου αστικού ιστού:
Στο πράσινο ταμείο υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί – κυρίως από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων - και περιμένουν την αξιοποίησή τους 2,5 δις, υπολογίζεται δε ότι με την εφαρμογή του νόμου 4495 το ποσό αυτό θα ξεπεράσει τα 4 δις. Τα χρήματα αυτά σύμφωνα και με την απόφαση του ΣτΕ περί συνταγματικότητας του Νόμου Καλαφάτη προορίζονται αποκλειστικά για περιβαλλοντικές δράσεις προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση που έχει υποστεί το περιβάλλον από τις αυθαίρετες κατασκευές. Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι κατεξοχήν περιβαλλοντικά έργα και πρέπει να πείσουμε τους θεσμούς για την ανάγκη να εκταμιευτούν τα χρήματα που αραχνιάζουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων και ένα μέρος να χρησιμοποιηθεί για την αντιπλημμυρική προστασία».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση