Καρδίτσα: «Πράσινη» ανάπλαση και στο στρατόπεδο Λουμάκη

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Ένα «πράσινο μονοπάτι» για την αξιοποίηση στρατοπέδων ενταγμένων σε αστικό ιστό αναδεικνύει η περίπτωση του στρατοπέδου Λουμάκη στην Καρδίτσα, αποτελώντας παράδειγμα και για ανάλογες περιπτώσεις στη Θεσσαλονίκη και αλλού.

Η αρχιτεκτονική ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του πρώην στρατοπέδου Λουμάκη στην Καρδίτσα μπήκε στην τελική ευθεία, καθώς πολύ πρόσφατα έγινε αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης η πρόταση της Διεύθυνσης Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου για την προκήρυξη πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για το στρατόπεδο.

Το έργο στο στρατόπεδο των περίπου 55 στρεμμάτων θα έχει μια ευρύτερη κοινωνική, πολεοδομική και περιβαλλοντική σημασία με σημαντική επίδραση στο ευρύτερο δομημένο και φυσικό περιβάλλον.

Ο κύριος σκοπός του διαγωνισμού είναι να συγκεντρωθούν ολοκληρωμένες αρχιτεκτονικές μελέτες, που θα αφορούν στην αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου του στρατοπέδου και οι επικρατέστερες από αυτές, να αποτελέσουν τις κύριες κατευθύνσεις υλοποίησης.

Οι χρήσεις που μπορούν να προταθούν από τους μελετητές είναι συγκεκριμένες, όπως αυτές ορίζονται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καρδίτσας και ενδεικτικά μπορούν να δημιουργηθούν υπαίθριο θέατρο, χώροι εκδηλώσεων, βοτανικός κήπος, διαδρομές περιπάτου, ποδηλάτου κτλ.

Οι γενικές κατευθύνσεις των απαιτήσεων συμμετοχής στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό αφορούν στη δημιουργία ενός πόλου τοπικής και υπερτοπικής εμβέλειας με σημεία αναφοράς στον πολιτισμό, το πράσινο, τον αθλητισμό και την αναψυχή.

Η δημιουργία ενός νέου «πνεύμονα» πρασίνου με συγκεκριμένη επιλογή φυτών και δέντρων απόλυτα προσαρμοσμένων στα κλιματολογικά δεδομένα της περιοχής, αποτελεί βασική επιδίωξη του διαγωνισμού.

Επίσης η διάσωση και η ανάδειξη των υφιστάμενων κτισμάτων του στρατοπέδου, ώστε με παρεμβάσεις να είναι αξιοποιήσιμα και λειτουργικά και να μπορούν να φιλοξενήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι διαγωνιζόμενοι εξάλλου θα κάνουν προτάσεις για τις όψεις των κτισμάτων και την ανάπλασή τους, ενώ το εσωτερικό τους μπορεί να έχει λειτουργία βιβλιοθήκης, αναψυκτηρίου, χώρου εκθέσεων κτλ.

Πρόθεση της υπηρεσίας του Δήμου είναι μελλοντικά να υπάρξει λειτουργική σύνδεση του πρώην στρατοπέδου Λουμάκη με τον αστικό ιστό της πόλης και αξιοποίηση της γειτνίασής του με την περιφερειακή οδό της πόλης.

Η επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι το έργο της ανάπλασης να ικανοποιεί από αισθητική, πολεοδομική και περιβαλλοντική άποψη τις υψηλές απαιτήσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση