Καρφιά ΟΗΕ για τη στάση Τραμπ απέναντι στην κλιματική αλλαγή (vid)

«Ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα χάος. Είναι απόλυτα απαραίτητο ο κόσμος να εφαρμόσει τη Συμφωνία του Παρισιού». Με αυτή τα λόγια ανέδειξε το σημαντικό πρόβλημα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Η κλιματική αλλαγή είναι αδιαμφισβήτητη. Η κλιματική αλλαγή είναι ασταμάτητη», επισήμανε.

Όπως υποστήριξε ο Γκουτιέρες, «είναι απολύτως απαραίτητο να εφαρμοστεί η Συμφωνία του Παρισιού και αυτή η υποχρέωση θα πρέπει να εκπληρωθεί με αυξημένη δέσμευση. Η αλλαγή του κλίματος είναι μια πανταχού παρούσα απειλή και επιστημονικά αποδεδειγμένη». «Η οικονομία θα επωφεληθεί από την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», είπε στους φοιτητές και το προσωπικό του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Ο Γκουτιέρες παρουσίασε ένα σχέδιο πέντε σημείων που αφορά:

  • τη μεγαλύτερη δέσμευση σε πολιτικό επίπεδο
  • τη μεγαλύτερη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών
  • την αυξημένη συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών με τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
  • την αυξημένη συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών με τις κυβερνήσεις στην ανάπτυξη των εθνικών πολιτικών  και των σχεδίων προστασίας αλλά και της δημιουργίας νέων εταιρικών σχέσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής
  • και τέλος τη διενέργεια μιας πρώτης συνόδου στη διάσκεψη κορυφής του 2019 σχετικά με τη συμφωνία του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος.

Ήδη, τη συμφωνία να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη υπέγραψαν 195 χώρες τον Δεκέμβριο του 2015. Ωστόσο, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της G7 στη Σικελία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντοναλντ Τραμπ, εξέφρασε  και πάλι τον έντονο σκεπτικισμό του για το κατά πόσον υφίσταται το φαινόμενο κλιματικής αλλαγής λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας και ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει για το θέμα αυτήν την εβδομάδα.

«Το τρένο της βιωσιμότητας έφυγε, επιβιβαστείτε ή μείνετε πίσω»

Ο γγ του ΟΗΕ  στράφηκε εμμέσως κατά του Αμερικανού προέδρου υπογραμμίζοντας ότι «αν κάποια κυβέρνηση θέσει υπό αμφισβήτηση την παγκόσμια βούληση και την ανάγκη για τη συμφωνία, αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τους υπόλοιπους να ενωθούμε ακόμη περισσότερο και να παραμείνουμε σε αυτή την πορεία».

«Το μήνυμα είναι απλό: το τρένο της βιωσιμότητας έφυγε από τον σταθμό. Επιβιβαστείτε ή μείνετε πίσω», είπε, παράλληλα, με νόημα και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι θα ήταν σημαντικό για τις ΗΠΑ να μην αποδεσμευθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού».

«Αλλά ακόμη κι αν η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αποφασίσει να φύγει από τη Συμφωνία, είναι πολύ σημαντικό για την αμερικανική κοινωνία ως σύνολο -τις πόλεις, τις πολιτείες, τις εταιρείες, τις επιχειρήσεις- να παραμείνουν εμπλεκόμενοι», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολιτείες της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνια έχουν ήδη δεσμευθεί να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή, δίχως την υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση