Καρχαρίες και σαλάχια εξαφανίζονται ταχέως

Ήταν γνωστό ότι οι καρχαρίες υποφέρουν κυρίως από την εντατική αλιεία με αποτέλεσμα οι πληθυσμοί τους να συρρικνώνονται συνεχώς και πολλά είδη να κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Η τελευταία σχετική μελέτη αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος ενώ όπως φαίνεται παρόμοια προβλήματα έχουν και τα σαλάχια που αποτελούν συγγενείς των καρχαριών στο δέντρο της εξέλιξης.

Πριν από οκτώ χρόνια είχε πραγματοποιηθεί μια έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας είχαν δείξει ότι από τα 1,041 είδη καρχαριών και σαλαχιών που είχαν μελετηθεί τα 181 ήταν είδη που απειλούνταν με εξαφάνιση. Τη νέα μελέτη πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Νίκολας Ντούλβι, καθηγητή θαλάσσιας βιοποικιλότητας στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser στον Καναδά και υψηλόβαθμο στέλεχος της Διεθνούς Ένωσης Διατήρησης της Φύσης (IUCN).

Αυτή τη φορά μελετήθηκαν συνολικά 1,199 είδη καρχαριών και σαλαχιών και διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση είναι 391. Με απλά λόγια το ένα τρίτο των ειδών καρχαριών και σαλαχιών κινδυνεύει εξέλιξη που αποδεικνύει όχι μόνο το μέγεθος του προβλήματος αλλά και την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται.

Εκτός από την εντατική αλιεία οι ερευνητές αναφέρουν ότι ρόλο στη συρρίκνωση των πληθυσμών καρχαριών και σαλαχιών παίζουν η κλιματική αλλαγή, απώλεια των περιοχών που ζουν και η μόλυνση των θαλασσών. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής φαίνεται ότι αρχίζουν να επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο καρχαρίες και σαλάχια και η κλιματική αλλαγή αρχίζει να γίνεται το ίδιο επικίνδυνη με την εντατική αλιεία για τους πληθυσμούς τους.

Στην έρευνα αναφέρεται ότι εδώ και περίπου οκτώ δεκαετίες δεν υπάρχει κανένα ίχνος για ένα είδος καρχαρία (Carcharhinus obsoletus) και δύο είδη σαλαχιών (Urolophus javanicus και Torpedo suessi) και θα πρέπει πλέον να μπουν στη λίστα των εξαφανισμένων ειδών. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι καρχαρίες και τα σαλάχια έχουν πλέον αναρριχηθεί στη δεύτερη θέση της λίστας των ειδών που κινδυνεύουν περισσότερο με εξαφάνιση στον κόσμο των σπονδυλωτών ζώων πίσω μόνο από τα αμφίβια.

«Η συρρίκνωση των πληθυσμών των καρχαριών και των σαλαχιών δημιουργεί κινδύνους για την ομαλότητα και την υγεία των οικοσυστημάτων όλων των ωκεανών ενώ παράλληλα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο που διαχρονικά βασίζουν τη διατροφή τους σε αυτά τα είδη» δηλώνει ο Νίκολας Ντούλβι.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση