Κασίμης: Αναγκαία η χάραξη εθνικής στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη

Για την παρουσία του γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπου Κασίμη, ο οποίος συνόδευσε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, και τον Επίτροπο Γεωργίας της Ε.Ε., Φιλ Χόγκαν, την περασμένη εβδομάδα, σε Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη, ενημέρωσε σήμερα το υπουργείο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΥΠΑΑΤ, την Πέμπτη 9 Μαρτίου, ο κ. Κασίμης, συνόδευσε τον υπουργό και τον Επίτροπο, σε επισκέψεις που έγιναν σε πρότυπες παραγωγικές μονάδες του αγροδιατροφικού τομέα στη Δυτική Μακεδονία.

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου, ο κ. Κασίμης συμμετείχε ως ομιλητής στο τρίτο συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας «Συγκομιδή για Ανάπτυξη;» του Economist, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Κασίμης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις που συνδέονται τόσο με τον κοινοτικό προϋπολογισμό, το Brexit και την Κοινή Αγροτική Πολιτική όσο και με την αναμενόμενη αύξηση της διεθνούς ζήτησης σε αγροτικά προϊόντα ποιότητας και ταυτότητας. Επικέντρωσε σε αυτό που χαρακτήρισε στρατηγικό στόχο ανάπτυξης για τον αγροτικό τομέα της χώρας και αφορά στη σταδιακή μετατόπιση του παραγωγικού μοντέλου προς αυτό της παραγωγής προϊόντων ποιότητας και ταυτότητας, των οποίων οι τιμές είναι υψηλότερες και οι όροι του ανταγωνισμού ευνοϊκότεροι για την αγροτική παραγωγή μας.

Ο κ. Κασίμης, τόνισε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 για τον διαρθρωτικό εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας και εξειδίκευσε τις πέντε βασικές επιχειρησιακές προτεραιότητες γύρω από τις οποίες οικοδομούνται τα Μέτρα και οι Δράσεις του ΠΑΑ και υπηρετείται ο στρατηγικός στόχος μετατόπισης στο νέο παραγωγικό πρότυπο της ποιοτικής, ανταγωνιστικής και εξωστρεφούς γεωργίας. Καταλήγοντας ο κ. Κασίμης, επισήμανε ότι προϋπόθεση για την επιτυχία της στρατηγικής της ανασυγκρότησης της ελληνικής γεωργίας και των αγροτικών περιοχών, αποτελεί η μεταρρύθμιση του θεσμικού περιβάλλοντος που διέπει την ανάπτυξη της γεωργίας και της υπαίθρου. Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε απαραίτητες και επείγουσες τις αλλαγές στην εκπαίδευση, την έρευνα και τις συμβουλευτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες για την μεταφορά της γνώσης στους γεωργούς και την ορθή εφαρμογή της πολιτικής.

Το Σάββατο 11 Μαρτίου, ο κ. Κασίμης συμμετείχε ως ομιλητής σε ημερίδα για τη γεωργία, την περιφερειακή ανάπτυξη και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, στα Τρίκαλα Ημαθίας, αναπτύσσοντας τις σύγχρονες πτυχές της αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα μας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση