Δεν τα κατάφερε ο κύκνος που δέχθηκε επίθεση από αδέσποτα, απαρηγόρητο το ταίρι του (vids)

Δεν τα κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή ο θηλυκός κύκνος που δέχθηκε επίθεση στα μέσα Φεβρουαρίου από αδέσποτα σκυλιά στην Καστοριά, με το ταίρι του, τότε, να προσπαθεί να προστατεύσει το πτηνό, ενώ το ακολούθησε ακόμη και όταν το μετέφεραν στο ιατρείο.

Θυμηθείτε - Καστοριά: Κύκνος δέχθηκε επίθεση από σκύλους και το ταίρι του προσπάθησε να τον προστατεύσει

Κατά την επίθεση, ο αρσενικός κύκνος έκανε κύκλους γύρω από το θηλυκό, με ανοιχτές τις φτερούγες, προκειμένου να το προστατεύσει από τα σκυλιά. Χάρη στην παρέμβαση περαστικών το πτηνό μεταφέρθηκε τραυματισμένο σε κέντρο περίθαλψης και το αρσενικό δεν έφυγε από το πλευρό του θηλυκού. Παρέμενε δίπλα στο ταίρι του, στο αναρρωτήριο, φρόντιζε τα φτερά του θηλυκού και έβγαζε κραυγές όταν πήγαινε να την πλησιάσει κάποιος.

Το λυπημένο τέλος...

Δυστυχώς, όμως, το ταίρι του δεν τα κατάφερε έπειτα από αρκετές μέρες νοσηλείας. Όπως περιγράφει συγκινημένος ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την «Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος και Σταθμός Περίθαλψης Άγριων Ζώων Καστοριάς», ο οποίος περιέθαλψε το τραυματισμένο πουλί, «τόσες επίπονες μέρες σκιασμένες απ΄την πνοή του θανάτου δεν στάθηκαν ικανές στην ατέλεια της ζωής , όπως σαϊτεύει ο έρωτας σαϊτεύει και ο θάνατος . Κοιμόταν ήσυχη όταν δέχθηκε το τελευταίο χάδι του όταν πέταξε μόνη της για το αγύριστο ταξίδι της … και αυτός δίπλα της να την κοιτάζει με τρυφερότητα πιστεύοντας σε μια σύντομη στιγμή και όλα θα είναι όπως πριν».

«Επώδυνη η αποχώρηση και η αποδοχή του χωρισμού από το ταίρι του, αποδεκτό για αυτόν είναι η σταθερή παρουσία του δίπλα της, σθεναρή η αντίστασή του με κραυγές διαμαρτυρίας και αναζήτησης να ξαναγυρίσει στον χώρο του σταθμού», συνεχίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Τον βάλαμε στο αυτοκίνητο αρκετά ανήσυχο και τον μεταφέραμε αρκετά χιλιόμετρα μακριά στην απέναντι πλευρά της λίμνης σε εντελώς άλλο περιβάλλον. Επ΄ ουδενί λόγο να συνεργαστεί μαζί μας, ακολουθώντας την αντίθετη κατεύθυνση από το νερό της λίμνης. Κάποια στιγμή νομίσαμε ότι τα καταφέραμε και αποχωρίσαμε από την περιοχή να μη μας βλέπει και μας συνδέει με τα γεγονότα που έγιναν», λέει αλλά σπεύδει να συμπληρώσει:

«Αποτύχαμε… Ο κύκνος διέσχισε τη λίμνη και βρέθηκε πριν από εμάς στην περιοχή του σταθμού… Είναι εκεί που θέλει ακόμη».

«Μακάρι να είχαμε λίγο από τον πλούτο των συναισθημάτων τους, το γεγονός πως ότι τα ζώα γνωρίζουν το καλό και το κακό, αποδεικνύει την ανωτερότητα τους σε εμάς τους ανθρώπους. Όπως είπε και ο Martin Buber “Τα μάτια ενός ζώου έχουν την ικανότητα να μιλούν μια σπουδαία γλώσσα”», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι το αρσενικό προερχόταν από την Κρήτη και το θηλυκό από την Εύβοια. Πέρασαν λίγο από την Αθήνα για περίθαλψη και ταξίδεψαν οδικώς, με λίγους μήνες διαφορά, για την Καστοριά, όπου δακτυλιώθηκαν απελευθερώθηκαν και έγιναν ζευγάρι.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση