Κατάργηση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα ζητούν από τους G20 οι πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρείες

Έκκληση προς του ηγέτες των G20 απηύθυναν οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες να σταματήσει η χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2020.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ηγετών της ομάδας G20  στην Κίνα , σε κοινή δήλωσή τους, οι τρεις πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρείες Aviva, Aegon και Amlin κάλεσαν τους ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου να εφαρμόσουν ένα χρονοδιάγραμμα για το τέλος των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα,

Από την πλευρά τους οι ηγέτες της G20 έχουν ήδη δεσμευτεί για τη «μεσοπρόθεσμη σταδιακή κατάργηση των αναποτελεσματικών επιδοτήσεων των ορυκτών καυσίμων που ενθαρρύνουν την άσκοπη κατανάλωση».

Εξάλλου, τον Μάιο, οι ηγέτες της ομάδας G7 δεσμεύθηκαν να επιτευχθεί ο στόχος πριν από το 2025.

«Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της κρίσης της κλιματικής αλλαγής, όπως αυτή επισημαίνεται από τη συμφωνία του Παρισιού που επετεύχθη το Δεκέμβριο του 2015, τα επόμενα βήματα σχετικά με τη δέσμευση αυτή έπρεπε να έχουν ληφθεί εδώ και καιρό», αναφέρει η δήλωση των συγκεκριμένων πολυεθνικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Οι τρεις ασφαλιστικές διαχειρίζονται 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

«Η κλιματική αλλαγή αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία στο σύνολό της. Ο κίνδυνος μεγεθύνεται από τον τρόπο με τον οποίο οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων στρεβλώνουν την αγορά ενέργειας. Οι επιδοτήσεις αυτές είναι απλά μη βιώσιμες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aviva, Μαρκ Γουίλσον.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα κράτη μέλη του συνεισφέρουν 160 με 200 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για την παραγωγή άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ανακοινώσει ότι η εκτίμηση αυτή δεν συμπεριλαμβάνει τη ζημιά στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, το κόστος της οποίας επιβαρύνει τις κυβερνήσεις. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το τελικό ποσό ανέρχεται στα 5,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ή 10 εκατομμύρια ανά λεπτό.

Πέρυσι οι ΗΠΑ και η Κίνα εξέδωσαν κοινή δήλωση, σύμφωνα με την οποία θα αξιοποιηθεί η προεδρία της Κίνας στη G20 ώστε να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργηση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση