Η ελληνική Βουλή δεν διαθέτει καν κάδους ανακύκλωσης

Την κατάργηση όλων των πλαστικών ειδών μιας χρήσης, όπως ποτήρια καλαμάκια, μπουκάλια, πιάτα, μαχαιροπήρουνα και συσκευασίες τροφίμων, από τα κυλικεία και το εστιατόριο της Βουλής, ζητεί το Ποτάμι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που εορτάζεται σήμερα.

Το Ποτάμι σημειώνει ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι από τα λίγα Κοινοβούλια του σύγχρονου κόσμου που δεν έχει μεριμνήσει καν για την ανακύκλωση χάρτινων, πλαστικών και άλλων συσκευασιών.

Το κόμμα ζητεί από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και τη Διάσκεψη των Προέδρων «να πάρουν άμεσα τις απαραίτητες αποφάσεις ανακύκλωσης και απεξάρτησης από το πλαστικό».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής του Σταύρου Θεοδωράκη στον Πρόεδρο της Βουλής:

«Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

κ. Νικόλαο Βούτση

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Βουλής,

Μόλις πριν μερικές μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ένα ριζοσπαστικό πλέγμα προτάσεων για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών ειδών μιας χρήσης. Πλαστικά που χρησιμοποιούνται για ελάχιστα λεπτά, αλλά μένουν στο περιβάλλον και στις θάλασσες μας για εκατοντάδες χρόνια.

Είναι σίγουρο ότι, οι προτάσεις της Επιτροπής θα υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα καταλήξουμε σε μια Οδηγία που θα προσπαθήσει να επανορθώσει τη ζημιά που έχουμε κάνει στο περιβάλλον.

Η Ελλάδα, η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή και τα περισσότερα νησιά στην Ευρώπη, πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια. Ήδη το Ποτάμι έχει καταθέσει σχετική Επίκαιρη Επερώτηση προς την Κυβέρνηση καλώντας την να λάβει γρήγορα όλες τις αναγκαίες αποφάσεις που θα προστατεύσουν το περιβάλλον και τις θάλασσές μας.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σας προτείνω τη σταδιακή κατάργηση όλων των πλαστικών ειδών μιας χρήσης (ποτήρια, καλαμάκια, μπουκάλια, πιάτα, μαχαιροπήρουνα, συσκευασίες τροφίμων) από τα κυλικεία και το εστιατόριο της Βουλής. Παράλληλα, επανέρχομαι στην πρόταση μας, να τοποθετηθούν επιτέλους κάδοι ανακύκλωσης σε όλους τους χώρους, τόσο του κεντρικού Μεγάρου, όσο και των άλλων κτιρίων της Βουλής. Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Σπύρος Λυκούδης και ο Κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος, στη Διάσκεψη των Προέδρων, είναι ήδη σε θέση να παρουσιάσουν μια αναλυτική πρόταση με βάση τα ισχύοντα στα κοινοβούλια άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Σας καλώ λοιπόν , να προγραμματίσετε τη συζήτηση της πρότασης μας στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων. Με την ελπίδα ότι όλες οι πτέρυγες της Βουλής θα συμφωνήσουν σε μια δυναμική δράση που θα φέρει άμεσα αποτελέσματα και θα αποτελεί παράδειγμα για ανάλογες δράσεις σε όλους τους θεσμούς και τις υπηρεσίες της Πολιτείας.

Με εκτίμηση

Σταύρος Θεοδωράκης

Πρόεδρος Κ.Ο. ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ»

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση