Κατά της πλαστικής σακούλας οι Γερμανοί

Οι Γερμανοί τάσσονται στη συντριπτική πλειοφηψία τους κατά της χρήσης πλαστικής σακούλας στο λιανικό εμπόριο. Αυτό συνάγεται τουλάχιστον από νέα έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπικών μελετών YouGov. Πιο συγκεκριμένα το 80% των ερωτηθέντων βρίσκουν «πολύ καλή» ή «μάλλον καλή» την πρακτική αρκετών καταστημάτων να χρεώνουν με επιπλέον χρήματα τη χρήση πλαστικής σακούλας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το 53% των ερωτηθέτων τάσσεται υπέρ της πλήρους κατάργησης της πλαστικής σακούλας. Από την άλλη ο αριθμός των υποστηρικτών της πλαστικής σακούλας είναι εξαιρετικά χαμηλός, της τάξεως του 15%. Τα ποσοστά αυτά έχουν αλλάξει αισθητά σε σχέση με την ίδια έρευνα που είχε διεξαχθεί πριν από ένα χρόνο. Τότε το 71% των ερωτηθέντων είχε εκφραστεί κατά της χρήσης πλαστικής σακούλας και το 24% υπέρ.

Μια εθελοντική κίνηση που ενδέχεται να καθυστερήσει

Σύμφωνα με τη φετινή έρευνα πάνω από τα 2/3 των γερμανών καταναλωτών χρησιμοποιούν για τις καθημερινές τους αγορές υφασμάτινες σακούλες, καλάθια ή σακίδια. Μόλις ένα 4% ανέφερε ότι επιστρέφει στο σπίτι από τα ψώνια με πλαστικές σακούλες, ενώ πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν ξανά και ξανά την ίδια σακούλα για διαφορετικούς σκοπούς.

Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται την ώρα που γερμανικά εμπορικά καταστήματα σχεδιάζουν να μειώσουν σημαντικά τις πλαστικές σακούλες που κυκλοφορούν στη γερμανική αγορά μέσα στα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα o Γερμανικός Σύνδεσμος Λιανεμπόρων (HDE) έχει ως στόχο, εντός της επόμενης διετίας, να μειωθεί κατά 80% η χρήση πλαστικής σακούλας στο λιανεμπόριο.

Πίσω από την κίνηση του Συνδέσμου Λιανεμπόρων βρίσκεται σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, σύμφωνα με την οποία μέχρι το 2015 θα πρέπει η χρήση πλαστικής σακούλας να μειωθεί στις 40 σακούλες ανά καταναλωτή ετησίως. Σήμερα στη Γερμανία αντιστοιχούν 71 σακούλες σε κάθε κάτοικο το χρόνο. Ας σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία του HDE γίνεται ακόμη σε καθαρά εθελοντική βάση και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ επισήμως την 1η Απριλίου. Ωστόσο το γερμανικό υπ. Περιβάλλοντος αναμένει ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις μέχρις ότου έρθουν σε συμφωνία όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση