Καταγγελία Ορνιθολογικής: Διπλά αυθαίρετες αδειοδοτήσεις αιολικών πάρκων στην Κεντρική Εύβοια (χάρτης)

Ολοένα και πιο δυσώδης γίνεται η υπόθεση της αδειοδότησης Αιολικών πάνω από το φαράγγι του Μανικιάτη ποταμού στην Κεντρική Εύβοια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, καταγγέλλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Πριν από 10 ημέρες, αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία παρουσίασε πώς ο ΑΣΠΗΕ "ΧΕΡΟΚΛΑΔΑ" έλαβε παράτυπα άδεια (Απόφαση Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων – ΑΕΠΟ) από την Αποκεντρωμένη Θεσσαλίας – Στερεάς χωρίς να έχει γίνει Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) και Δέουσα Εκτίμηση, παρά το γεγονός πως χωρίς αμφιβολία το συγκεκριμένο έργο επηρεάζει την όμορη περιοχή NATURA (σε απόσταση 300 μέτρων) και το ζευγάρι Σπιζαετών που φωλιάζει σε πολύ κοντινή απόσταση».

Μόλις μία εβδομάδα αργότερα, συνεχίζει η Ορνιθολογική, «ακόμη ένας ΑΣΠΗΕ ("ΜΑΚΡΥΑ ΛΕΝΙΑ"), ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση μόλις 500 μέτρα από τον προηγούμενο, πήρε επίσης ΑΕΠΟ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας παρότι ούτε σε αυτή την περίπτωση εφαρμόστηκε ορθά η περιβαλλοντική νομοθεσία».

Και αν αυτό είναι ανησυχητικό, προσθέτει η περιβαλλοντική οργάνωση, «η μεθόδευση που ακολουθήθηκε για την παράκαμψη της ορθής και σύνθετης αδειοδοτικής διαδικασίας για τα δύο έργα είναι πραγματικά εξωφρενική! Έως τον Μάρτιο του 2023 και οι δύο ΑΣΠΗΕ βρίσκονταν στην ιδιοκτησία της ίδιας εταιρείας, με την ονομασία F-GRID, και για τους οποίους η εταιρεία είχε πάρει βεβαίωση παραγωγού από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στις οποίες αποφάσεις μάλιστα αναφέρεται ξεκάθαρα πως και οι δύο μαζί αποτελούν ενιαίο έργο: "Η παρούσα άδεια παραγωγής αφορά αιολικό σταθμό, ο οποίος αποτελεί μέρος ενός ενιαίου έργου που αφορά στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών συνολικής έως σήμερα ισχύος 50,6 MW στη νήσο Εύβοια" (όπως φαίνεται εδώ και εδώ). Ως ενιαίο έργο, ο συνολικής ισχύος 50,6 MW ΑΣΠΗΕ θα κατατασσόταν στην κατηγορία Α1 και τον φάκελο αδειοδότησης θα εξέταζε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και όχι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση».

Και συνεχίζει η Ορνιθολογική: «Τον Μάρτιο, όμως, η ΡΑΕ εγκρίνει τη μεταβίβαση της βεβαίωσης παραγωγού του έργου από την εταιρεία F-GRID στην εταιρεία PROGRESSIVE VENTUS WIND. Μόνο που, η δεύτερη εταιρεία, είχε συσταθεί μόλις τον Δεκέμβριο του 2022 από το ίδιο φυσικό πρόσωπο που σύστησε και την εταιρεία F-GRID και εμφανίζεται ως διαχειριστής της! Μάλιστα, δεν έκαναν τον «κόπο» ούτε καν να αλλάξουν την έδρα της δεύτερης εταιρείας (οι δύο εταιρείες έχουν κοινή έδρα), ενώ και στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ), όπου ανεβαίνουν για δημόσια διαβούλευση οι φάκελοι αδειοδότησης, ως φορέας και των δύο έργων εμφανίζεται το ίδιο φυσικό πρόσωπο, που είναι διαχειριστής και μέτοχος και των δύο εταιρειών!».

«Με τη μεταβίβαση αυτή, οι δυο ΑΣΠΗΕ κατατάχθηκαν έκαστος στην κατηγορία Α2 και η εξέτασή τους έγινε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία τους αξιολόγησε ως  «ξεχωριστά» έργα και τους έδωσε ΑΕΠΟ (με τις παραλείψεις που αναφέρθηκαν προηγουμένως), παρά το γεγονός πως η κατάτμηση είναι εξόφθαλμα προσχηματική! Σημειώνεται, φυσικά, πως η κατάτμηση ενιαίου έργου προκειμένου να παρακαμφθεί η σύνθετη αδειοδοτική διαδικασία έχει ήδη κριθεί παράνομη από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και έχει γίνει επίκλησή της και από το ΥΠΕΝ σε σχετικές υποθέσεις.[6]», συμπληρώνει η περιβαλλοντική οργάνωση και καταλήγει:

«Τα παραπάνω γεγονότα είναι τόσο οφθαλμοφανή που, όσο καλόπιστος κι αν είναι κανείς, δεν μπορεί να πιστέψει πως διέφυγαν της προσοχής των στελεχών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία οφείλει να δώσει εξηγήσεις για τις ενέργειές της. Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ έστειλε και νεότερη επιστολή στο ΥΠΕΝ (και τον ΟΦΥΠΕΚΑ) ενημερώνοντας για τα νεότερα στοιχεία που προέκυψαν και δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι δεν θα υπάρξει κάποια αντίδραση μπροστά σε αυτή την περίπτωση παραβίασης αλλά και ευτελισμού της νομοθεσίας περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης».

_________________________________________________________________________________________________

Σημειώσεις της Ορνιθολογικής:

[1] Αναλυτικά η υπόθεση του Αιολικού Σταθμού (ΑΣΠΗΕ) «ΧΕΡΟΚΛΑΔΑ» εδώ

[2] Μόλις μια εβδομάδα αργότερα βγήκε η ΑΕΠΟ και του δεύτερου γειτονικού ΑΣΠΗΕ. 

[3] Οι βεβαιώσεις παραγωγού για τα δύο έργα στην εταιρεία F-GRID, εδώ και εδώ.

[4] Δείτε εδώ τη μεταβίβαση της βεβαίωσης παραγωγού του έργου από την εταιρεία F-GRID στην εταιρεία PROGRESSIVE VENTUS WIND. 

[5] Οι καρτέλες των δύο εταιρειών στο Γενικό Μητρώο είναι αποκαλυπτικές για τη σχέση τους: https://publicity.businessportal.gr/company/137454701000 και https://publicity.businessportal.gr/company/167690001000

[6] Απόφαση ΣτΕ 2783/2014 και σχετική απόφαση ΓΔΠΠ του ΥΠΕΝ https://dasarxeio.com/2021/05/13/96789/

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση