Για οικολογική καταστροφή στη λίμνη Κερκίνη, στις Σέρρες, με εκατοντάδες νεκρά ψάρια, κάνει λόγο το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), το οποίο προσφεύγει στη δικαιοσύνη για την κατάσταση στον υγρότοπο, ζητώντας την παρέμβαση εισαγγελέα. Τονίζει, δε, ότι στην περιοχή παρατηρείται και το φαινόμενο να καίγονται πελαργοί στα σύρματα των καλωδίων του ρεύματος, «εξαιτίας της αναλγησίας του ΔΕΔΗΕΕ».
Σύμφωνα με τον ΠΑΚΟΕ, «όλα ξεκίνησαν από την καταγγελία που μας έκανε η δημότης του Δήμου Σιντικής κυρία Βασιλική Μιχαηλίδου, η οποία μας απέστειλε και τις συνημμένες φωτογραφίες. Σχεδόν σε όλη την ακτογραμμή της Λίμνης υπάρχουν εκατοντάδες νεκρά ψάρια μαζί με τη βρόμα και δυσωδία που εκπέμπεται από την αποσύνθεσή τους».
«Αρχικά επικοινωνήσαμε με το Δήμο Σιντικής, όπου ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Στέφανος Τσαβέας δήλωσε άγνοια και για τα δύο θέματα, τονίζοντας μας ότι δεν ανήκει μόνο στο Δήμο Σιντικής η λίμνη, αλλά και στο δήμο Ηρακλείας. Μας συνέστησε να καλέσουμε τον συντονιστή του φορέα διαχείρισης της λίμνης, κ. Θεόδωρο Ναζιρίδη, ο οποίος μας είπε ότι το φαινόμενο των νεκρών ψαριών εμφανίστηκε πριν από ένα μήνα, αφορά μόνο τα γριβάδια και μας τόνισε ότι από μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ, τα νερά δεν είναι μολυσμένα. Είπε ακόμα ότι έχουν ληφθεί δείγματα και έχουν αποσταλεί δια μέσου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών σε κτηνιατρικά εργαστήρια και υπάρχει αναμονή για τα αποτελέσματα, που θα δείξουν ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό το φαινόμενο. Ο ίδιος εικάζει ότι μπορεί να είναι η ανοιξιάτικη ίωση των γριβαδιών, που έχει συμβεί σε άλλες λίμνες της χώρας, αλλά ποτέ ξανά στην Κερκίνη. Όμως, το πιο σημαντικό είναι ότι μας τόνισε κατηγορηματικά ότι ο δικός του ρόλος είναι επικουρικός για την προστασία της λίμνης», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ΠΑΚΟΕ.
Το Κέντρο κάνει λόγο για αλαλούμ υπηρεσιών σχετικά με τη λίμνη και τονίζει ότι στέλνει τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει για την κατάσταση στον εισαγγελέα. «Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην λήψη δειγμάτων και την ανάλυσή τους για να διαπιστωθεί ένα πρόβλημα, που χρήζει κατεπείγουσας λύσης;», διερωτάται.
Ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ Παναγιώτης Χριστοδουλάκης δήλωσε: «Η τραγική αυτή κατάσταση μου θυμίζει στο ξεκίνημα του ΠΑΚΟΕ το 1979, όταν μετά από καταγγελία κατοίκων στην Καλλονή της Λέσβου για τις υπέροχες σαρδέλες της, οι οποίες ξεβράζονταν κατά χιλιάδες ψόφιες στις ακτές της, οι αρμόδιοι έλεγαν στους κατοίκους ότι πέθαναν εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου.
» Δυστυχώς μετά από 45 χρόνια η σάπια ίδια κρατική μηχανή ισχυρίζεται τα ίδια και δεν έχει καταλάβει ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον πλανήτη. Και επίσης δεν έχει καταλάβει ότι είμαστε έποικοί του και όχι συνειδητοποιημένοι κάτοικοι.
» Πρέπει οι εξουσιαστές μας να καταλάβουν ότι η κλιματική αλλαγή δυστυχώς γι’ αυτούς έχει πλέον ονοματεπώνυμο.
» Είναι αδύνατο να διανοηθώ μετά από 44 χρόνια αγώνες στο ΠΑΚΟΕ για καλύτερη ποιότητα ζωής, το μόνο που έχει μείνει στην Κερκίνη είναι ένα φυλλάδιο που διανέμεται στους μαθητές των σχολείων, το ίδιο εδώ και 10 χρόνια και όχι η φροντίδα για το μέλλον αυτών των παιδιών.
» Ελπίζουμε να βρεθεί ένας εισαγγελέας στην περιοχή που θα βάλει μία τάξη στο χάλι αυτό της αδιαφορίας των δήμων, της περιφέρειας και των επισήμων δήθεν οργάνων του κράτους.
» Σε ό,τι αφορά το τραγικό θέμα των πελαργών, η κα Μιχαηλίδου μας είπε ότι επικοινώνησε με το ΔΕΔΗΕΕ και της είπαν ότι πρέπει να κάνει ένα αίτημα στο ΚΕΠ της περιοχής της. Το αίτημα θα αφορά την τοποθέτηση κελύφους προστασίας στα σύρματα για τους πελαργούς και θα αποσταλεί στον ΔΕΔΗΕΕ. Χρονοδιάγραμμα για όλα αυτά δεν υπάρχει και καθημερινά ξεκληρίζεται ο πληθυσμός των πελαργών στην περιοχή εκεί».
Η καταγγελία – αναφορά θα αποσταλεί στην αρμόδια εισαγγελία, καταλήγει το Κέντρο.