Καταγγελίες για ανεξέλεγκτη διαρροή στραγγιδίων από τον ΧΥΤΑ Έδεσσας

Για διαρροή στραγγισμάτων από τον ΧΥΤΑ Έδεσσας, στην Πέλλα, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η "Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας", η οποία ζητά να σταματήσει η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα η "Λαϊκή Συσπείρωση" αναφέρει ότι μολύνονται τα επιφανειακά ύδατα και ενδεχομένως και το υπέδαφος και ο υδροφόρος ορίζοντας, στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Νέας Ζωής του Δήμου Σκύδρας.

Επισημαίνει, παράλληλα, ότι υπάρχουν "συνεχείς καταγγελίες, διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής", αλλά και "επιβολή προστίμων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων".

Ωστόσο, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, "ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει την διαχείριση του ΧΥΤΑ Έδεσσας, όπως είναι προφανές από το αποτέλεσμα, δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αναίρεση των αιτιών, που προκαλούν τις διαρροές και τη μόλυνση". "Παράλληλα, με ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δεν υπάρχει ενημέρωση για την διενέργεια ή μη μελετών, που να διερευνούν τα αίτια και την έκταση της μόλυνσης, την ύπαρξη ή μη αναγκαιότητας λήψης μέτρων για την προστασία της υγείας των κατοίκων και του ζωικού κεφαλαίου της ευρύτερης περιοχής" υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Ζητείται, άλλωστε, η πλήρης ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τα αποτελέσματα των ελέγχων, τα αίτια και την έκταση της μόλυνσης, καθώς και η λήψη των αναγκαίων μέτρων, για την προστασία της υγείας των κατοίκων της περιοχής.

Η απάντηση της Περιφέρειας

Από την πλευρά της η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά, επισήμανε για το θέμα ότι "η Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας που είχε την αρμοδιότητα μέχρι το 2016 προχώρησε στην επιβολή προστίμων ύψους πάνω από 200 χιλ. ευρώ, το διάστημα από το 2013 έως το 2016".

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την κ. Αηδονά, διενεργήθηκε αυτοψία παρουσία υπαλλήλων του ΦΟΔΣΑ στην οποία διαπιστώθηκε η ύπαρξη του προβλήματος και συντάχθηκε έκθεση ελέγχου που εστάλη στον ΦΟΔΣΑ. Ο Φορέας απάντησε ότι θα διενεργηθεί υδρογεωλογική μελέτη για την διερεύνηση της προέλευσης των στραγγισμάτων που διαρρέουν, ενώ παράλληλα θα γίνει προσπάθεια συλλογής και άντλησης των διαρροών, ώστε να σταματήσει η διοχέτευσή τους στο ρέμα. Ακολούθησε η κοινοποίηση του τεύχους της υδρογεωλογικής έκθεσης από το ΦοΔΣΑ, η αποστολή εγγράφου από την Περιφέρεια προς τον ΦΟΔΣΑ με το οποίο ζητείται η άμεση έναρξη των έργων που προτείνονται στην υδρογεωλογική έκθεση και η κοινοποίηση αιτήματος του ΦοΔΣΑ προς το Δασαρχείο Έδεσσας, για την κατασκευή φρεατίου κατάντη του ΧΥΤΑ.

Άλλωστε, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι η Περιφέρεια δεν έμεινε μόνο στην επιβολή προστίμου, ενώ γίνονται συσκέψεις με τον ΦΟΔΣΑ κάθε μήνα, στο πλαίσιο της μεταξύ τους συνεργασίας. Ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις με τον Φορέα και υπηρεσιακούς παράγοντες. "Το περασμένο Σάββατο, επίσης, ξεκίνησαν κάποιες εκσκαφές και περιμένουμε την οριστική λύση του προβλήματος το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα" πρόσθεσε.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση