Καταγραφή Φωλιών Πελαργών

Η καταμέτρηση των  φωλιών των Πελαργών (Ciconia ciconia) ξεκίνησε σήμερα στο  Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΠ ΑΜΑΘ) από το επιστημονικό  προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας.Στη Βόρεια  Ελλάδα φωλιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό λευκών πελαργών εντός οικισμών που  γειτνιάζουν με υγροτόπους. Εντός του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.Θ. περίπου το 90% των  οικισμών φιλοξενεί φωλιές πελαργών. Το συγκεκριμένο είδος αποτελεί δείκτη  παραγωγικότητας των υγροτοπικών οικοσυστημάτων (τρέφεται με αμφίβια, ερπετά και  υδρόβιους οργανισμούς), άρα οι αυξομειώσεις των πληθυσμών αποτελούν και  στοιχείο αξιολόγησης της ποιότητας και παραγωγικότητας των γειτνιαζόντων υγροτόπων.
Η καταμέτρηση των φωλιών θα γίνει σε όλη  την επικράτεια του ΕΠ ΑΜΑΘ από το ειδικά καταρτισμένο προσωπικό του Φορέα  Διαχείρισης και θα διαρκέσει τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου.

Αρχικός στόχος είναι η καταγραφή και  χαρτογραφική απεικόνιση των φωλιών, ενώ στη συνέχεια θα καταγραφούν ο αριθμός  των ενεργοποιούμενων φωλιών, των νεοσσών που θα γεννηθούν αλλά και των απωλειών  τους και  τέλος για την υλοποίηση της  δράσης θα γίνουν και δακτυλιώσεις σε επιλεγμένα πουλιά.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!