Καταιγισμός νομοσχεδίων περιβάλλοντος στη Βουλή

του Θοδωρή Καραουλάνη

Όσα νομοσχέδια για το περιβάλλον δεν έφερε συνολικά τον  τελευταίο ενάμιση χρόνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σκοπεύει να φέρει το επόμενο τρίμηνο το ΥΠΕΝ στη Βουλή! Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Greenagenda, η νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ στα θέματα περιβάλλοντος θα είναι «βαριά» το επόμενο διάστημα, με στόχο να ολοκληρωθούν όλα τα νομοσχέδια εντός του έτους. Ο στόχος χαρακτηρίζεται εξαιρετικά φιλόδοξος δεδομένης τόσο των νομοθετικών αναγκών άλλων υπουργείων όσο και της γνωστής, πλέον, «χρονοκαθυστέρησης» που χαρακτηρίζει τις υπηρεσίες του Υπουργείου αλλά και τη λειτουργία της κυβέρνησης. Ενήμεροι για τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ παράγοντες σχολίαζαν, ανεπίσημα, στην Greenagenda ότι «αν το πάνε έτσι και φέρουν και κάτι για τη ενέργεια, θα πιάσουν στασίδι στη Βουλή ο Τσιρώνης και ο Σκουρλέτης»!

Πάντως η αρχή ήδη έγινε.

Συζητείται ήδη αυτήν την εβδομάδα και ολοκληρώνεται η πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ για τους δασικούς συνεταιρισμούς στην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Η δεύτερη ανάγνωση συνεχίζεται την επόμενη εβδομάδα με στόχο να ολοκληρωθεί η συζήτηση και η ψήφιση μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Πρόκειται για ένα «ταλαιπωρημένο» νομοσχέδιο που πηγαινοέρχεται μεταξύ των υπηρεσιών του Υπουργείου, των υπουργικών γραφείων και άλλων συναρμόδιων υπουργών τα τελευταία 5-6 χρόνια! Η Δασική Υπηρεσία «πασχίζει» να το ολοκληρώσει εδώ και καιρό αλλά συνέχεια κάτι συνέβαινε και δεν ολοκληρωνόταν η διαδικασία. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά «δύσκολο» θέμα που αφορά την οργάνωση και διοίκηση των δασικών συνεταιρισμών αλλά και την αξιοποίηση του συνόλου του δασικού αποθέματος της χώρας, η οποία λόγω θεσμικού πλαισίου γίνεται κυρίως από τους συνεταιρισμούς. Οι ρυθμίσεις που φέρνει το ΥΠΕΝ φαίνεται να λύνουν προβλήματα ετών και μάλλον έχουν ήδη τη στήριξη αρκετών κομμάτων – άλλωστε το έχουν δει όλα τα κόμματα που έχουν περάσει από το ΥΠΕΝ από το 2010 και μετά…

Το δεύτερο γνωστό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που δρομολογείται να ψηφιστεί, θεωρητικά εντός Οκτωβρίου, είναι αυτό για το δομημένο περιβάλλον και την αυθαίρετη δόμηση, που αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε διαβούλευση και σας παρουσιάσαμε ήδη.

Ας περάσουμε όμως στις ειδήσεις:

Ήδη ετοιμάζεται στην τελική του μορφή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την Ανακύκλωση, όπως αποκάλυψε η Greenagenda. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το νομοσχέδιο αλλάζει συνολικά το πλαίσιο λειτουργίας αυτής της αγοράς, γεγονός που ήδη δημιουργεί αντιδράσεις. Το ΥΠΕΝ θεωρεί ότι μόνο με βαθιές νομοθετικές παρεμβάσεις μπορεί να εξυγιανθεί ο χώρος της ανακύκλωσης και να επιτευχθούν οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων μέχρι το 2020. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στους διαδρόμους της Μεσογείων «κυκλική οικονομία με την υπάρχουσα κατάσταση δεν θα δούμε ποτέ»! Ωστόσο κυρίως (αλλά όχι μόνο…) τα εναλλακτικά συστήματα ανακύκλωσης, δηλαδή οι ιδιωτικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο, αντιδρούν έντονα και αναμένουμε σύντομα και δημόσιες παρεμβάσεις – εκτός των θεσμικών (και άλλων…) που γίνονται ήδη. Πάντως το Υπουργείο φαίνεται αποφασισμένο να ολοκληρώσει τις διατάξεις και να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή εντός του επόμενου διμήνου.

Όμως το ΥΠΕΝ ετοιμάζει ακόμη ένα νομοσχέδιο που επείγει να ψηφιστεί από τη Βουλή. Πρόκειται για το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα, με το οποίο στοχεύουν να αλλάξουν το πλαίσιο διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. Θυμίζουμε ότι εκκρεμεί το θέμα της οριστικής τακτοποίησης των εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης, καθώς έχει δοθεί προσωρινή λύση μέχρι το τέλος του έτους. Για αυτό «καίγονται» στο Υπουργείο να ολοκληρώσουν και αυτό το νομοθέτημα εγκαίρως! Σίγουρα το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ένα νέο μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης των Φορέων Διαχείρισης. Παράλληλα όμως επιθυμούν να αυστηροποιήσουν και να εκσυγχρονίσουν το πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, οπότε αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις ρυθμίσεις που θα παρουσιαστούν.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολιτικά «επείγει» η κύρωση της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα, καθώς η κυβέρνηση, και ιδίως ο Γιάννης Τσιρώνης, επιθυμεί να είναι στην ομάδα των 50 πρώτων κρατών που θα την επικυρώσει ώστε να γίνει νομικά δεσμευτική. Το νομοσχέδιο θα ψηφισθεί από τη Βουλή ως διεθνής συνθήκη και είναι θέμα ημερών ή ίσως εβδομάδων να προχωρήσει η διαδικασία.

Μόνο (!) με αυτά τα πέντε νομοσχέδια, το ΥΠΕΝ, μόνο με τα τα θέματα περιβάλλοντος, έχει βάλει βαριά ατζέντα στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και στη Βουλή. Να δούμε αν θα τα καταφέρουν να τα ψηφίσουν μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα όμως το Υπουργείο, πολιτική ηγεσία και υπηρεσίες, έχουν να ανταποκριθούν και σε σειρά άλλων θεμάτων που χριεάζονται ρύθμιση, έστω και αν δεν γίνεται αυτή μέσω Βουλής: νέος τρόπος υπολογισμού κόστους και τιμολόγησης νερού, προώθηση των δασικών χαρτών και πολεοδομικός σχεδιασμός, είναι μόνο λίγα από αυτά.

Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους…

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση