Καταμετρήθηκε ο υπο-πληθυσμός του βαλκανικού αγριόγιδου στο Δάσος Φρακτού (φωτο)

Καταμέτρηση του υπο-πληθυσμού του βαλκανικού αγριόγιδου (Rupicapra rupicapra subsp. balcanica) στο Δάσος του Φρακτού στο Εθνικό Πάρκο της Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ), σε συνέχεια της συστηματικής παρακολούθησης του είδους σε συνεργασία με εξωτερικούς ειδικούς επιστημονικούς συνεργάτες, πραγματοποίησε ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) από 1 έως 4 Ιουλίου.

Η καταμέτρηση του αγριόγιδου στο ΕΠΟΡ ξεκίνησε στο πλαίσιο του προγράμματος εποπτείας της κατάστασης διατήρησης ειδών θηλαστικών κοινοτικού ενδιαφέροντος που ολοκληρώθηκε το 2015. Έκτοτε, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο ΦΔΟΡ σε συνεργασία με ειδικούς και έμπειρους επιστήμονες συνεχίζει την παρακολούθηση του είδους σε ετήσια βάση.

αγριογιδο2 (600 x 450)

Ο σχεδιασμός και η καθοδήγηση της εφαρμογής της μεθόδου καταμέτρησης του εν λόγω είδους έγινε από τον ειδικό στη βιολογία και οικολογία του αγριόγιδου, βιολόγο Δρ. Χαρητάκη Παπαϊωάννου. Η εφαρμογή της μεθόδου έγινε από πενταμελή ομάδα που συγκροτούνταν, εκτός από τον κ. Παπαϊωάννου, και από άλλους έμπειρους στο πεδίο βιολόγους εθελοντές της Οργάνωσης «Αγριόγιδο στα Βουνά- Balkan Chamois Society», καθώς και από στελέχη του ΦΔΟΡ.

αγριογιδο3 (600 x 450)

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή του Δάσους του Φρακτού ενδιαιτάται ένας από τους τέσσερις καλύτερους πληθυσμούς του είδους στη χώρα μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης.

αγριογιδο4 (600 x 400)

Ο καταμετρήσεις του αγριόγιδου γίνονται δύο φορές το χρόνο, μία το χειμώνα και μία το καλοκαίρι. Η τελευταία αποσκοπεί στην αξιολόγηση του αναπαραγωγικού αποτελέσματος, δηλαδή τον αριθμό των γεννήσεων εντός του έτους 2017.

αγριογιδο5 (600 x 400)

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του, ο ΦΔΟΡ εκφράζει τις «θερμές ευχαριστίες του προς τον κ. Χαρητάκη Παπαϊωάννου και τους συνεργάτες του για την πολύτιμη συμβολή τους στο έργο του ΦΔΟΡ για την προστασία του αγριόγιδου του ΕΠΟΡ».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση