Κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην ανατ. Θράκη εξετάζει η Τουρκία

Έως το 2017 το αργότερο εκτιμά η τουρκική κυβέρνηση ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής προσφορών για τον τρίτο πυρηνικό σταθμό που θέλει να κατασκευάσει.

Μία πιθανή τοποθεσία είναι περιοχή της ανατολικής Θράκης, προς την πλευρά της Μαύρης Θάλασσας.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του, την Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μπεράτ Αλμπαργιάκ είπε ότι «θέλουμε επίσης να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία υποβολής προσφορών για την τρίτη πυρηνική μονάδα το 2016 ή έως το 2017 το αργότερο».

«Η εργασία για να βρούμε καλές εταιρείες και μία κατάλληλη γεωγραφική τοποθεσία συνεχίζεται. Η Igneada, στην περιφέρεια του Κικλαρελί (σ.σ. 40 Εκκλησιές) όπως έχει προαναφερθεί, είναι μία από τις πιθανές τοποθεσίες», προσέθεσε.

Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός, στο Ακούγιου, από την πλευρά της Μεσογείου, είναι υπό κατασκευή και οι τέσσερις συνολικά μονάδες θα έχουν ισχύ 4.800 MW.

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων υπογράμμισε ότι η Ρωσία και η ρωσική εταιρεία (Rosatom) που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή της μονάδας, εργάζονται τώρα πάνω σε αυτό το σχέδιο.

«Ελπίζουμε ότι ο σταθμός θα κατασκευαστεί και θα είναι ένας σταθμός-μοντέλο για την πυρηνική ενέργεια στην Τουρκία», είπε.

Ο δεύτερος πυρηνικός σταθμός που εξετάζει η Τουρκία να κατασκευάσει θα είναι στην περιοχή της Σινόπης, στα βόρεια της χώρας, με συνολική ισχύ 4.480 MW και θα αποτελείται από τέσσερις μονάδες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση