Καταστροφική ζημία στην παγκόσμια οικονομία λόγω κλιματικής αλλαγής

Η αξία των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να μειωθεί έως 2,5 τρισ. δολάρια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση ενός οικονομικού μοντέλου. Στη περίπτωση των χειρότερων σεναρίων, οι ρυθμιστικές αρχές που ελέγχουν την οικονομική ευρωστία των επιχειρήσεων και των οικονομιών υπολογίζουν ότι οι απώλειες θα σήμαιναν καταστροφή της παγκόσμιας οικονομίας.

Η έρευνα αυτή δείχνει την οικονομική σημασία ώστε να ληφθεί άμεσα η δράση για τη διατήρηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από το όριο κινδύνου των 2 βαθμών Κελσίου, δέσμευση που έλαβαν όλες οι χώρες. Σε αυτό το σενάριο, η αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων θα μειωνόταν κατά 315 δις δολάρια.

«H εργασία μας δείχνει στους μακροχρόνιους επενδυτές ότι θα ήταν πολύ καλύτερα σε έναν κόσμο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα» είπε ο Σιμόν Ντίετζ, στο London School of Economics, επικεφαλής της μελέτης.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Κλιματική Αλλαγή και βασίστηκε στη χρήση οικονομικού μοντέλου για την εκτίμηση των επιπτώσεων της ανεξέλεγκτης κλιματικής αλλαγής στα παγκόσμια χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.

Οι οικονομικές απώλειες θα προκληθούν από την άμεση καταστροφή των περιουσιακών στοιχείων λόγω της αύξησης των ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και από τη μείωση των αποδοχών σε όσους πλήττονται από υψηλές θερμοκρασίες, τις περιόδους ξηρασίας και άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι θα σημειωθούν και οικονομικές απώλειες στα περιουσιακά στοιχεία ακόμη και εταιρειών ορυκτών καυσίμων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση