Κατασχέθηκαν 100 κιλά του αυστηρά προστατευμένου είδους «τσάι σιδερίτης» σε χωριό στην Εύβοια (φωτο)

Στην κατάσχεση και καταστροφή ποσότητας 100 κιλών του αυστηρά προστατευμένου είδους με την ονομασία «τσάι σιδερίτης» προχώρησε το Δασαρχείο Χαλκίδας, «στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων και κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Δ’ ΚΟΣΕ». Η ποσότητα είχε συλλεχθεί παράνομα σε δασική έκταση τοπικής κοινότητας του δήμου Ερέτριας.

Από το Δασαρχείο Χαλκίδας τονίζεται ιδιαιτέρως ότι το είδος με την ονομασία «τσάι σιδερίτης» είναι απόλυτα προστατευόμενο είδος, αφού εμπίπτει στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπανίων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας ως «Κινδυνεύον» σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά κριτήρια της IUCN (International Union for the Conservation of Nature – ΠΙΝΑΚΑΣ 1). Με τις διατάξεις του Π.Δ. 67/1981 (ΦΕΚ 23/Α/30-01-1981) όπως διορθώθηκε (ΦΕΚ 43/Α/18-02-1981) τέθηκε σε καθεστώς απόλυτης προστασίας και απαγορεύεται σε όλη την επικράτεια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους η συλλογή, μεταφύτευση, εκρίζωση, κοπή, μεταφορά πώληση και αγορά, η εξαγωγή από τη χώρα σχετική η υπ’ αριθμ. 125188/246/22-01-2013 ΚΥΑ (ΦΕΚ 285/Β/15-02-2013). Η συλλογή – κατοχή του, αποτελεί ποινικό αδίκημα και τιμωρείται από τις ισχύουσες διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας και του Ποινικού Κώδικα.

«Για τα φαρμακευτικά φυτά, μεταξύ των οποίων και το είδος με την ονομασία «τσάι σιδερίτης» με περιορισμένη αφθονία, η αδόκιμη και αλόγιστη συγκομιδή έχει κατά κανόνα ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση τους. Η στενή σχέση των ορεινών κοινωνιών με τη φύση και τους φυσικούς πόρους εξαρτώμενοι άμεσα από αυτούς και τη βιοποικιλότητα τους, εκτείνεται πέρα από τον οικονομικό τομέα παίρνοντας κοινωνικές, πολιτισμικές και πνευματικές διαστάσεις Η προστασία του απόλυτα προστατευόμενου είδους με την ονομασία τσάι σιδερίτης καθώς και των λοιπών αρωματικών φυτών, αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του Δασαρχείου Χαλκίδας, αφού αποτελούν βασικό συστατικό της υπάρχουσας χλωρίδας της περιοχής αρμοδιότητάς του», επισημαίνεται.

Πηγή: Dasarxeio.com

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση