Καφέ αρκούδα θύτης ή θύμα ?

Θεατές   μιας αποκρουστικής εικόνας   έγιναν πριν από λίγο καιρό  οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δασών Άρτας.  Μια καφέ αρκούδα βρέθηκε δολοφονημένη στη θέση «Κερασούλα» της τοπικής κοινότητας Ράμιας του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Θήρας της Διεύθυνσης Δασών Άρτας, Κώστα Κατσούλα που έχει αναλάβει την υπόθεση, η δολοφονία έγινε το πρώτο   δεκαήμερο   του Ιουνίου και   το πτώμα ήταν σε προχωρημένη σήψη.  Το ζώο   βρέθηκε    σε υψόμετρο 800 μέτρων   στους πρόποδες των   Τζουμέρκων. «Η αρκούδα, μεσαίου μεγέθους, πιθανώς πυροβολήθηκε σε άλλο σημείο και τραυματισμένη έφτασε και ξεψύχησε δίπλα στο δρόμο, στο σημείο  δεν βρέθηκε κάλυκας ήταν σε διάβα της  από άλλη περιοχή και φαίνεται  πως  αναζητούσε   τροφή»   τόνισε   ο κ. Κατσούλας

Το πιο πιθανό είναι  πως   έκανε ζημιές σε βοοειδή και σε πρόβατα    κάτι που εξόργισε   τον δράστη ή τους δράστες.   Το ανακριτικό τμήμα της Διεύθυνσης Δασών Άρτας, έχει πάρει καταθέσεις από μάρτυρες και έχει ήδη στείλει την υπόθεση στην Εισαγγελία Άρτας. Σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται πολύ κοντά στην ταυτοποίηση των στοιχείων και στην παραδειγματική τιμωρία των δραστών. Η θανάτωση αρκούδας τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο χρόνων.

 

Ένας ακήρυκτος πόλεμος  με θύματα αρκούδες

Αρκούδες θανατώνονται στην παγάνα στο κυνήγι του αγριογούρουνου (αυτή είναι και η πιο συχνή αιτία), είτε από πρόθεση για τρόπαιο.  Αρκετές ξεκληρίζονται στο οδικό δίκτυο,      στην  Εγνατία  Οδό  αλλά και τους  επαρχιακούς δρόμους   της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας,  επειδή δεν υπάρχει    η απαιτούμενη περίφραξη  αλλά  και η ειδική  σήμανση  που να προειδοποιεί τους  οδηγούς. Η  greenagenda   τα δυο  αυτά   χρόνια    παρακολουθεί   το θέμα   αλλά και τις  προσπάθειες  των     οργανώσεων «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ»  και «ΚΑΛΛΙΣΤΩ»                                                                                              

Κατά την περίοδο του καλοκαιριού οι αρκούδες, εξαιτίας της υποβάθμισης των βιοτόπων και προκειμένου να τραφούν, πλησιάζουν καλλιέργειες και κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα να διασχίζουν αυτοκινητόδρομους και να βρίσκουν το θάνατο.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή την περίοδο σχεδιάζεται η ολοκλήρωση κατασκευής του κάθετου άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής με την κατασκευή του τελικού τμήματος Κορομηλιά-Κρυσταλλοπηγή, μήκους 15 χλμ. Στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCTOS/KASTORIA, η Καλλιστώ μετά από παρέμβαση και αυτοψία στην περιοχή κατασκευής του δρόμου, κατέθεσε συγκεκριμένες βελτιωτικές προτάσεις   σε σχέση με την διαπερατότητα του δρόμου και την πανίδα στην προτεινόμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του σχεδιαζόμενου αυτοκινητόδρομου. Πολύ πρόσφατα υπογράφηκε η ΚΥΑ έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων,  στην οποία και ενσωματώθηκε το σύνολο  των προτάσεων της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ. Μάλιστα στην ΚΥΑ αναφέρεται συγκεκριμένα πως θα ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από το έργο LIFE, ώστε να κατασκευαστούν τα κατάλληλα τεχνικά περάσματα και να μην μετατραπεί και αυτός ο δρόμος σε ακόμα ένα θανατηφόρο εμπόδιο για τις αρκούδες. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο και αποτελεί ήδη την πρώτη σημαντική επιτυχία του έργου.

«Αναμένεται σύντομα   η  δημοπράτηση   του     έργου»    επεσήμανε ο   αντιπεριφερειαρχης   Καστοριάς   Δημήτρης   Σαββόπουλος .  Η   μελέτη αρχικά  υπολογίστηκε  στα   118 εκατομμύρια με  τις    τροποποιήσεις   της μελέτης    ανέρχεται   πλέον   στα  138 εκατομμύρια    (ενισχυμένη περίφραξη  μεγαλύτερες   διαστάσεις  στις  υπόγειες διαβάσεις   και ηλεκτροφόρα   σύρματα σε κάποια σημεία)  πρόκειται   για ένα      μεγάλο και   σημαντικό έργο  για την προστασία   της αρκούδας»   τόνισε ο κ. Σαββοπουλος

 

Ανάστατοι κάτοικοι και κτηνοτρόφοι   στη Δυτική Μακεδονία

Προκαλούν ζημιές σε κτηνοτροφικές μονάδες,    καλλιέργειες  και μελίσσια

 

«Οι αρκούδες αφήνουν τα ορεινά  και  κάθε χρόνο  κατεβαίνουν χαμηλότερα   κάνοντας  έτσι     έντονη την   παρουσία τους σε    ανθρώπους  . Κατεβαίνουν  σε πεδινά χωριά,   πλησιάζουν  περιοχές   του Αργους,   Κλεισούρας και  του    ποταμού Αλιάκμονα»  επεσήμανε  ο  αντιπεριφερειάρχης  Καστοριάς  Δημήτρης Σαββόπουλος  και   πρόσθεσε  ότι  «πριν λίγες εβδομάδες   όρμησε  σε κτηνοτρόφο   της Καστοριάς    διακομίστηκε  στο νοσοκομείο  αλλά  ευτυχώς   δεν ήταν σοβαρά τα τραυματα του. Χρειάζεται  να  τοποθετηθούν  άμεσα     ηλεκτροφόρα  σύρματα   στις   κτηνοτροφικές  μονάδες,  καλλιέργειες  αλλά  και     τα  μελίσσια  υπογράμμισε   ο   αντιπεριφερειαρχης  Κοζάνης  Πασχάλης   Χαρούμενος.   Χαρακτηριστικά   δήλωσε  « δεν  μπορεί κάποιος να μαζέψει     κάστανα   στους  νομούς   Φλώρινας    Καστοριάς    και Γρεβενών  ».

Πρόσφατα    ζητήθηκε   από τον αντιπεριφερειαρχη   Κοζάνης  η χρηματοδότηση     με πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ  από  το πρόγραμμα «Πράσινη ανάπτυξη» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) την  τοποθέτηση  ηλεκτροφόρων περιφράξεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των επιθέσεων από αρκούδες σε καλλιέργειες και μελίσσια. Πιστεύω  να   ευαισθητοποιηθεί  ο  κ. υπουργός  ΠΕΚΑ   είπε   ο κ. Χαρουμενος

«Το μέτρο των περιφράξεων είναι ένα διαχειριστικό μέτρο το οποίο ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ εφάρμοσε πρώτος με επιτυχία – εξακολουθεί να είναι ένα από τα διαχειριστικά μέτρα που προωθούμε και το οποίο πιστεύουμε ότι θα έχει επιτυχία εάν εφαρμοστεί ορθά. Εάν το υπουργείο προωθήσει ένα τέτοιο μέτρο θα νιώσουμε δικαιωμένοι – δεν φτάνει όμως μόνο η καλή πρόθεση, το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί και σωστά – η διανομή των περιφράξεων πρέπει να γίνει με διαφανείς τρόπους και βασισμένη σε επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια»  τόνισε  ο  Αλέξανδρος Καραμανλίδης,  επιστημονικός υπεύθυνος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ  και υπογράμμισε   ότι    «οι  ενέργειες που πρέπει να γίνουν   για την ασφαλέστερη   απόσταση  ζώου και ανθρώπου   ξεκινούν  από τη σωστή ενημέρωση».

«Μπορεί  η αρκούδα  να βρίσκει  τροφή  πιο ψηλά»  τόνισε  ο κ. Χαρούμενος και συμπλήρωσε  ότι «για να συμβεί αυτό   θα πρέπει     στο πλαίσιο του  προγράμματος   life     να συντηρήσουμε  τα φυτώρια  (μηλιές αχλαδιές) που βρισκονται   σε υψόμετρο».

«Τα τελευταία   χρόνια   συναντούμε πολλές αρκούδες   στην περιοχή  ο αριθμός τους φθανει   τις  15 .  Οι φωτιές   έχουν αναγκάσει τα ζώα να αλλάξουν  διαδρομές»  υπογράμμισε ο κ. Κατσούλας  υπεύθυνος Θήρας της Διεύθυνσης Δασών Άρτας

Χρειάζεται   σωστή ενημέρωση   και λήψη μέτρων   στο    οδικό  δίκτυο   λένε οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

«Έχουμε  έντονη   κινητικότητα  τα τελευταία χρόνια»    επεσήμανε  στην  greenagenda  o Αλέξανδρος Καραμανλίδης,  επιστημονικός υπεύθυνος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ,  «όλο και πιο συχνότερα  εμφανίζονται    κοντά    σε οικισμούς και χωριά  αναζητώντας   τροφή. Είναι γεγονός  ότι η κατανομή της αρκούδας σήμερα (σε αντίθεση με πριν από δέκα – δεκαπέντε χρόνια) περιλαμβάνει περισσότερες κατοικημένες περιοχές. Οι αρκούδες ΔΕΝ κατεβαίνουν από το βουνό στα χωριά για να φάνε και μετά φεύγουν. Ζουν πλέον πιο κοντά σε κατοικημένες περιοχές και αυτό είναι που κάνει τον κόσμο να φοβάται για τις περιουσίες του. Με σωστή ενημέρωση και προφύλαξη – πράγμα που γίνεται σε πολλές χώρες του κόσμου όπου έχουν πάρει το «πρόβλημα» στα σοβαρά ( Καναδά, ΗΠΑ, Σουηδία, ακόμα και Ρουμανία, Ιταλία και Σλοβενία) το πρόβλημα μπορεί να εκμηδενιστεί» ανέφερε ο κ. Καραμανλίδης

 

Η   αρκούδα   προκαλεί   ζημιές  σε   κτηνοτροφικές μονάδες αλλά  και μελίσσια. Για  λόγους  αντεκδίκησης   πολλές φορές   έχουμε τη θανάτωση ενός ζώου. Οι δράσεις ποικίλουν από χώρα σε χώρα  για την  αντιμετώπιση  της έντονης παρουσίας   αρκούδων   σε κατοικημένες  περιοχές.   Όπως επισημαίνει ο  κ. Καραμανλίδης   οι φτωχές χώρες (π.χ. σε νότια Αμερική και Ασία) προφανώς δεν κάνουν τίποτα και αφήνουν ανθρώπους και αρκούδες να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.  Οι πιο προηγμένες και οικονομικά εύρωστες χώρες παίρνουν πληθώρα μέτρων. Κάποιες σαν τη χώρα μας απλά δίνουν αποζημιώσεις (το μέτρο αυτό δεν λύνει το πρόβλημα, απλά το αντιμετωπίζει περιστασιακά) και άλλες πιο πεπειραμένες στο πρόβλημα προωθούν την ενεργητική προστασία, δηλαδή προσπαθούν να εντάξουν τον πολίτη (είτε αυτός είναι ο απλός κάτοικος της υπαίθρου ή ο κτηνοτρόφος και μελισσοκόμος) στη λύση του προβλήματος – αυτό γίνεται με τη σωστή ενημέρωση, την προώθηση ηλεκτροφόρων περιφράξεων ή σκύλων φύλαξης».

 

Θύματα   τροχαίων στο επαρχιακό   οδικό  δίκτυο

4ο τροχαίο για το 2011 με θύμα νεκρό αρκουδάκι

Η σήμανση  είναι απαραίτητη για την αποφυγή τροχαίων  με αρκούδες . Έτσι  οι  οδηγοί   είναι ενήμεροι    για το  χαμηλό όριο ταχύτητας   και  την ένδειξη άγριας ζωής . Πριν έναν μήνα ένα αρκουδάκι, μόλις ενός έτους, έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Αθαμανίας - Γαρδικίου του νομού Τρικάλων

 

Ακόμη ένα τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες  στην ευρύτερη περιοχή του νομού Φλώρινας, σε επαρχιακό δρόμο κοντά στην κοινότητα της Κρυσταλλοπηγής. Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ειδοποιήθηκε από τον κοινοτάρχη της περιοχής, κ. Παύλο Μπαμπούκο και έσπευσε άμεσα στον τόπο του ατυχήματος.

 

Με βάση τα στοιχεία της αυτοψίας που πραγματοποίησε η Ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ πρόκειται για αρσενικό, ανήλικο ζώο, ηλικίας οκτώ μηνών και βάρους 15 κιλών. Το ατύχημα συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες και συγκεκριμένα στις 6.00 πμ, σε απόσταση μόλις 250 μέτρων από τον συνοριακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, τους τελευταίους μήνες υπήρξε εμφάνιση αρκούδας με μικρά στην περιοχή. Στο ίδιο οδικό δίκτυο έχουν θανατωθεί άλλες δύο αρκούδες από τροχαίο ατύχημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι κοντά στο σημείο ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, έχει ήδη τοποθετήσει προειδοποιητικές πινακίδες «ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΡΚΟΥΔΑΣ» για τα διερχόμενα οχήματα.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και  η  ΚΑΛΛΙΣΤΩ   για ακόμη μια φορά, δημόσια, υποβάλλει έκκληση προς την Πολιτεία για άμεση υλοποίηση των μέτρων που έχει προτείνει για την ασφάλεια των οδηγών και την προστασία της άγριας πανίδας στους οδικούς άξονες.Τα τελευταία χρόνια πάντως, σύμφωνα με την "ΚΑΛΛΙΣΤΩ", έχει αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος των τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν κινούνται σε περιοχές που αποτελούν βιότοπο αρκούδας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της μεγάλης κινητικότητας των ζώων την εποχή αυτή" αναφέρεται στην ανακοίνωση».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!