Καύσωνας: 8,7 εκατ. Ελληνες βιώνουν θερμοκρασίες άνω των 41 °C (χάρτης)

Μικρή περαιτέρω άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία στη χώρα σήμερα Κυριακή, με τις μέγιστες να ξεπερνούν κατά τόπους τους ακόμα και τους 45 βαθμούς Κελσίου, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες.

Όπως φαίνεται στο χάρτη του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, περίπου 8,7 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 41°C, ενώ περίπου 120 χιλιάδες άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 45°C.

Σημειώνεται, ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council εφαρμόζει επιχειρησιακά την κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για 6 μεγάλες πόλεις της χώρας:

  • Αθήνα,
  • Θεσσαλονίκη,
  • Λάρισα,
  • Ιωάννινα,
  • Πάτρα και
  • Ηράκλειο,

ενώ στην ομάδα εργασίας συμμετέχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το ελληνικό γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης (0-1-2-3). Όσον αφορά στο επίπεδο επικινδυνότητας, την Κυριακή 23/07 αναμένουμε το μέγιστο επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία), στις 3 από τις 6 πόλεις όπου εφαρμόζεται η κατηγοριοποίηση, σε Αθήνα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, με βάση τα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εξαιρετικά δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε μεγάλος μέρος της χώρας την Κυριακή 23/07, με έμφαση στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα και το Αιγαίο όπου αναμένεται ακραίος κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Meteo: 8,7 εκατ. Ελληνες θα βιώσουν σήμερα θερμοκρασίες άνω των 41 °C-2
Πηγή: Meteo
Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση