Καύσωνες: Οι σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων

Η κλιματική αλλαγή είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή του 21ου αιώνα για την υγεία, την κοινωνική συνοχή, καθώς και την οικονομία ολόκληρου του πλανήτη. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση για την Ευρώπη, όπου οι κλιματικές αλλαγές φαίνεται να είναι πολύ πιο έντονες από ό,τι σε άλλες περιοχές της Γης.

Ως εκ τούτου, οι χώροι εργασίας θα γίνουν πιο θερμοί, προκαλώντας προβλήματα στην υγεία των εργαζομένων, καθώς και στην οικονομία. Η υπερβολική ζέστη υπονομεύει την ικανότητα των ανθρώπων να εργαστούν, με αποτέλεσμα τη χαμηλότερη παραγωγικότητα, και συνεπώς την οικονομική παραγωγή.

Μελέτες του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δρ Ανδρέα Φλουρή έχουν δείξει ότι πλέον η Ελλάδα χάνει κάθε χρόνο 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της (ΑΕΠ) εξαιτίας της απώλειας παραγωγής κατά τη διάρκεια των καυσώνων.

Οι μελλοντικές προβλέψεις δείχνουν ότι, έως το 2060, οι επιπτώσεις ενδέχεται να αυξηθούν σε όλη την Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα αναμένονται ετήσιες ζημιές στο ΑΕΠ της τάξεως των 2%. Αν συμπεριληφθεί και η καθημερινή αύξηση της ζέστης, εκτός από τις ημέρες του καύσωνα, οι ζημιές στην οικονομία και τη δημόσια υγεία είναι πολλαπλάσιες.

Για την προάσπιση της υγείας και της παραγωγικότητας των εργαζομένων συστάθηκε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Τεχνική Ομάδα Εργασίας.

Ο δρ Φλουρής συμμετέχει στην ομάδα αυτή, που, όπως εξηγεί, «σκοπό έχει τη διαμόρφωση μιας συνεκτικής, ολοκληρωμένης και θεσμικά ενιαίας δέσμης μέτρων πρόληψης της θερμικής καταπόνησης». Ο ίδιος βοήθησε και το υπουργείο Εργασίας του Κατάρ, να σχεδιάσει αντίστοιχη νομοθεσία στην αραβική αυτή χώρα, η οποία υιοθετήθηκε τον περασμένο Μάιο. Επίσης, ηγείται μιας ομάδας εργασίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, η οποία τους επόμενους μήνες θα παρουσιάσει νέες οδηγίες για την προστασία των εργαζομένων από τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και από την υψηλή ακτινοβολία. Οι οδηγίες αυτές εναρμονίζονται απόλυτα με τις οδηγίες της παραπάνω Τεχνικής Ομάδας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας.

«Υιοθετώντας αυτές τις οδηγίες, το υπουργείο Εργασίας θα βάλει την Ελλάδα στην ελίτ των χωρών σχετικά με την εργασιακή υγεία και την ασφάλεια, κάνοντας τη χώρα μας ένα ακόμη πιο ελκυστικό προορισμό για εργασία. Επίσης, υιοθετώντας αυτές τις οδηγίες, η Ελλάδα θα επιτύχει μια έγκαιρη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, κάτι που θα εγγυηθεί την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας μας».

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab, το οποίο διευθύνει ο δρ Φλουρής, είναι το μόνο σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη, που μελετά τους τρόπους με τους οποίους παράγοντες του περιβάλλοντος, όπως θερμοκρασία, ατμοσφαιρική ρύπανση, βυθός και διάστημα επιδρούν στη φύση και τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.

Οι έρευνες του Εργαστηρίου έχουν χρησιμοποιηθεί από οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, η ΝΑΣΑ, και ο καναδικός Οργανισμός Διαστήματος, προκειμένου να προασπίσουν την υγεία ειδικών αποστολών, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου Έρευνες του δρ Φλουρή και άλλων ερευνητών έχουν δείξει επανειλημμένα ότι η απόδοση των αθλητών μειώνεται σε θερμό περιβάλλον. Σε αγωνίσματα μεγάλης διάρκειας, όπως ο μαραθώνιος, η βέλτιστη θερμοκρασία είναι 10 – 17 βαθμοί Κελσίου. Πέρα, όμως, από το ζήτημα της απόδοσης, όταν η θερμοκρασία αυξηθεί πολύ, υπάρχει κίνδυνος και για την υγεία των αθλητών.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά θανάτων από θερμοπληξία κατά τη διάρκεια αγώνων ή προπονήσεων ποδοσφαίρου, ενώ στο αμερικανικό ποδόσφαιρο τέτοια φαινόμενα λαμβάνουν χώρα πολύ πιο συχνά.

Τα τελευταία χρόνια ο δρ Φλουρής συνεργάζεται με τους διοργανωτές του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2022, προκειμένου να βρουν ένα κριτήριο (π.χ. όταν η θερμοκρασία ανέβει πάνω από κάποιο επίπεδο), με βάση το οποίο οι υπεύθυνοι – είτε αυτός είναι ο διαιτητής σε έναν αγώνα είτε ο προπονητής σε μια προπόνηση – να μπορούν να αποφασίζουν εάν ένας αγώνας ή μια προπόνηση πρέπει να διακοπεί ή να ματαιωθεί. «Ο «ιστορικός καύσωνας» του περασμένου Ιουλίου, όπου οι θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της χώρας έφτασαν ή ξεπέρασαν τους 46 βαθμούς Κελσίου, θύμισε σε πολλούς από εμάς καταστάσεις που συνηθίζουμε να βλέπουμε στην τηλεόραση για άλλες χώρες, όπως τα Εμιράτα και το Κατάρ. Και όσοι ενδιαφέρονται για τον αθλητισμό, δεν μπορούν παρά να σκέφτονται, αν οι αθλητές σε αυτές τις χώρες επηρεάζονται από τις καιρικές αυτές συνθήκες και αν θα επηρεαστεί η υγεία και η απόδοση των αθλητών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της FIFA το 2022. Αυτός είναι και ο λόγος που οι διοργανωτές επέλεξαν το φθινόπωρο ως την καταλληλότερη περίοδο, συγκεκριμένα από 21 Νοεμβρίου έως 18 Δεκεμβρίου».

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση