ΚΔΑΥ με οπτική αναγνώριση ανακυκλώσιμων και υπόλειμμα που γίνεται ρεύμα (φωτο+vids)

Αποστολή στο Παρίσι: Νίκος Αβουκάτος

Μέχρι το 2022, με νέα νομοθετική παρέμβαση, τα κέντρα διαλογής της Γαλλίας πρέπει να είναι υπερσύγχρονα ώστε να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης ακόμη περισσότερο, στο 74%, από το 40% τώρα. Σήμερα, περίπου 60.000 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών από δύο τομείς της Περιφέρειας του Παρισιού (συνολικού πληθυσμού 1,5 εκατ. κατοίκων) καταλήγουν στο νέας τεχνολογίας κέντρο διαλογής της SUEZ, το οποίο αναβαθμίστηκε το 2016 και το κόστος του ανήλθε σε 15 εκατ. ευρώ.

Μέσα στην εγκατάσταση, όπου εργάζονται συνολικά 80 άτομα, γίνεται διαχωρισμός των υλικών ανακύκλωσης για την επανάκτησή τους με σκοπό την παραγωγή δευτερογενούς ύλης. Ο διαχωρισμός αφορά 13 ύλες μεταξύ των οποίων: το αλουμίνιο, το μέταλλο, διάφορα είδη πλαστικού, συσκευασίες τροφίμων, όπως tetra pak και χαρτί. H δυνατότητα του κέντρου είναι η διαλογή 15 τόνων ανά ώρα, σε τρεις βάρδιες.

Η Greenagenda.gr βρέθηκε στην καρδιά λειτουργίας του συγκεκριμένου ΚΔΑΥ: με την εκφόρτωσή τους, τα ανακυκλώσιμα υλικά καταλήγουν σε δύο κυλινδρικούς βραχίονες όπου γίνεται το «κοσκίνισμά» τους. Στη συνέχεια, στους ταινιοδιαδρόμους, τα ανακυκλώσιμα υλικά διαχωρίζονται με ένα οπτικό σύστημα αναγνώρισης, ανάλογα με την ύλη τους, καθώς δεν έχουν όλα ίδια σύσταση και όγκο. Ακόμη, υπάρχει ξεχωριστή αναγνώριση του μετάλλου.

Όσες συσκευασίες έχουν υγρά δεν αναγνωρίζονται, για αυτό, με τη χρήση ειδικού μηχανήματος, αφαιρείται το ρευστό περιεχόμενό τους.

Ό,τι περισσεύει από τη διαδικασία, καταλήγει σε έναν κλειστό χώρο όπου ο διαχωρισμός των υπολοίπων ολοκληρώνεται χειρωνακτικά.

Από τη συνολική ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών, το ποσοστό επιτυχημένης ανάκτησης ανέρχεται σε 80%.

Το υπόλειμμα καταλήγει σε εργοστάσιο ενεργειακής αξιοποίησης για την παραγωγή ενέργειας.

«Ο δήμος έχει μερίδιο από τα έσοδα ανάλογα με τις σχετικές συμβάσεις. Ανάλογα με τον όγκο έχουμε καλύτερες τιμές και μπορούν να επωφεληθούν από την πρώτη ύλη οι δήμοι», εξήγησε η αντιπρόεδρος της επιχειρηματικής ανάπτυξης απορριμμάτων του τμήματος της SUEZ για Ιταλία και Κεντροανατολική Ευρώπη, Αλεξάνδρα Μπουργκουάν.

 

Μετά την ολοκλήρωση της ενημερωτικής αποστολής των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημοσιογράφων, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης δήλωσε: «Η ανακύκλωση υλικών στο συγκεκριμένο κέντρο είναι ένα βασικό κομμάτι της κυκλικής οικονομίας που μπορεί επιφέρει οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, χωρίς να κάνουμε αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων μας. Είναι σημαντικό να εφαρμοστεί η κυκλική οικονομία. Εδώ είδαμε ένα βασικό στάδιό της. Επίσης σημαντικό είναι ότι το υπόλειμμα αυτής της διαδικασίας αξιοποιείται ενεργειακά, ώστε να αποφεύγεται η ταφή του».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση