Κερδίζουν έδαφος τα φωτοβολταϊκά διεθνώς

Τα φωτοβολταϊκά θα ξεπεράσουν σύντομα την πυρηνική ενέργεια σε παγκόσμιο επίπεδο και με τις νέες επενδύσεις να συνεχίζονται αμείωτες, μπορούν να αποτελέσουν την κυρίαρχη μορφή ενέργειας παγκοσμίως μέχρι το έτος 2050.

Μάλιστα μέχρι το τέλος του 2017, οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στοιχεία θα προσεγγίσουν διεθνώς μία εγκατεστημένη δυναμικότητα της τάξης των 390 GW.

Στις εκτιμήσεις αυτές προχώρησε ο Αμερικανικός φορέας Greentech Media, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά το 2017 η ηλιακή και η πυρηνική ενέργεια θα συμβαδίσουν, ενώ ενδέχεται εξαιτίας της ζήτησης της πρώτης από την Κίνα τα φωτοβολταϊκά να είναι υπέρτερα μέχρι το τέλος του έτους.

Η εγκατεστημένη ηλιακή ενέργεια θα φτάσει τα 817 GW μέχρι το έτος 2022, δηλαδή θα διπλασιαστεί, σε σχέση με σήμερα.

Βέβαια η Greentech Media παραδέχεται ότι το κριτήριο της εγκατεστημένης παραγωγικής δυναμικότητας δεν λέει όλη την αλήθεια, καθώς ο παραγόμενος ηλεκτρισμός από την πυρηνική ενέργεια εξακολουθεί να κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση με τα φωτοβολταϊκά.

Η πυρηνική ενέργεια παρέχει 2,5 εκατ. GWh ετησίως, έναντι 375.000 GWh από τα φωτοβολταϊκά (11% και 1,1% αντίστοιχα της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας).

Ωστόσο μέχρι το έτος 2050 το 16% της διεθνούς ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια θα καλύπτεται από τον ήλιο.

Η Ευρώπη μέχρι στιγμής έχει 100 GW εγκατεστημένης ηλιακής ενέργειας, ήτοι είναι μόλις η 6η μορφή ενέργειας στην Γηραιά Ήπειρο έπειτα από το φυσικό αέριο, τα αιολικά, το κάρβουνο, τα υδροηλεκτρικά και την πυρηνική ενέργεια.

Στο πλαίσιο αυτό, η τεχνολογία εξακολουθεί να αναζητά καινοτόμους νέους τρόπους για να μετατρέψει τον ήλιο σε ενέργεια.

Πέρυσι, ερευνητές στις ΗΠΑ παρουσίασαν πρόσφατα ένα project όπου βακτήρια ενσωματώνονται σε πολύ μικρούς ημιαγωγούς και μετατρέπονται σε «ζωντανά» ηλιακά πάνελ.

Μόλις εκτεθούν στον ήλιο, παράγουν οξικό οξύ, διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Κάποια από αυτά τα παραγόμενα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καύσιμα ή να μετατραπούν σε πλαστικά.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.