Κεφαλονιά: Τραυματισμένος φιδαετός στον Εθνικό Δρυμό Αίνου

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου κλήθηκε πρόσφατα να ανταποκριθεί στο έργο της περισυλλογής, περίθαλψης και αποστολής τραυματισμένου Φιδαετού (Circaetus gallicus) προς ειδικό κέντρο περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 22 Αυγούστου κατόπιν τηλεφωνικής ενημέρωσης κατοίκου της περιοχής Χαβδάτων Παλικής περί τραυματισμένου είδους ορνιθοπανίδας, μέλη του Φορέα και με τη συνδρομή του εθελοντή κ. Νικόλαου Τούφα, Ειδικού Δασικής Προστασίας, μετέβησαν στην περιοχή, περισυνέλλεξαν και μετέφεραν τον τραυματισμένο Φιδαετό στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κουτάβου.

Αφού του δόθηκε τροφή και νερό από το προσωπικό, στάλθηκε μέσω των απαιτούμενων ενεργειών στο Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ». Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Σύλλογο «ΑΝΙΜΑ» για να ενημερώνεται σχετικά με την κατάσταση του Φιδαετού.

Οδηγίες για αντίστοιχα περιστατικά

Με την ευκαιρία αυτή ο Φορέας γνωστοποιεί τις βασικές οδηγίες – ενέργειες, που απαιτούνται σε αντίστοιχες καταστάσεις προς ενημέρωση των πολιτών.

Αναλυτικά:

«Αν βρείτε ένα τραυματισμένο - πληγωμένο - εξαντλημένο άγριο ζώο σε οποιαδήποτε περιοχή της Κεφαλονιάς θα πρέπει να αναζητήσετε γρήγορα ένα χαρτόκουτο, στο οποίο θα τοποθετήσετε εφημερίδες ή χαρτί κουζίνας στην έσω κάτω βάση και στις πλευρικές του βάσεις θα ανοίξετε μικρές τρύπες για την δυνατότητα αερισμού του. Το μέγεθος του χαρτόκουτου πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε το πουλί να μπορεί να σταθεί όρθιο, αλλά να μη μπορεί να κάνει περιττές κινήσεις.

Στη συνέχεια πιάστε το πουλί με ένα πανί αποφεύγοντας ράμφος και νύχια αν είναι αρπακτικό, μύτη αν είναι ερωδιός ή γλάρος. Τοποθετήστε το μέσα στο κουτί, αφού του δώσετε προσεκτικά λίγο νερό (λίγες σταγόνες στα ρουθούνια) σε φυσική θερμοκρασία. Αφήστε το κουτί στο πιο ήσυχο μέρος του σπιτιού, ζεστό αν είναι χειμώνας και δροσερό αν είναι καλοκαίρι. Στη συνέχεια θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με έναν από τους Συλλόγους Προστασίας και Περίθαλψη Άγριας Ζωής, ή με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, ώστε να αποστείλετε το είδος για περαιτέρω περίθαλψη».

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση