Κινητό κέντρο ανακύκλωσης προμηθεύεται ο δήμος Ρόδου

Ο δήμος της Ρόδου θα προμηθευτεί -μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος- κινητό κέντρο ανακύκλωσης, το οποίο θα λειτουργήσει κυρίως στις τουριστικές περιοχές και σε παραλίες του νησιού.

Οι διαδικασίες δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο εναρκτήριας συνάντησης που έγινε τις προηγούμενες μέρες στη Λευκωσία της Κύπρου, για το  ευρωπαϊκό έργο Interreg MED Programme BLUE ISLANDS στην οποία παρευρέθηκε ο δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος.

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 2.755.000 ευρώ με διάρκεια 3 έτη, έχει ως στόχο την κατανόηση, ανάδειξη και μετριασμό των επιπτώσεων της εποχικής διακύμανσης παραγωγής αποβλήτων σε 8 περιοχές-νησιά της Μεσογείου ως αποτέλεσμα του τουρισμού. Επικεφαλής εταίρος του προγράμματος είναι το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου.

Μιλώντας στην έναρξη της συνάντησης, ο κ. Χατζηδιάκος υπογράμμισε ότι «οι επιπτώσεις της εποχιακής διακύμανσης της παραγωγής αποβλήτων στα νησιά της Μεσογείου είναι ένα πρόβλημα χρόνων. Η αύξηση των τουριστικών ροών και η ταχεία ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών οδηγούν στην αύξηση της ποσότητας των αποβλήτων σε τουριστικούς προορισμούς έχοντας αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Το πρόγραμμα BLUE ISLANDS έχει ως στόχο να προσεγγίσει και να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την επίλυση αυτών των ζητημάτων».

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης, πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση της συντονιστικής (Steering Committee) και επιστημονικής επιτροπής (Technical Committee) του προγράμματος στην οποία παρουσιάστηκαν οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο νησί της Ρόδου.

Ο προϋπολογισμός του δήμου Ρόδου στο πρόγραμμα ανέρχεται στις 225.000 ευρώ περίπου και αφορά την  προμήθεια και αξιοποίηση ενός Κινητού Κέντρου Ανακύκλωσης σε διάφορες χρονικές περιόδους σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος (παραλίες, ξενοδοχεία κ.α.) της Ρόδου. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα διεξαχθούν επίσης δειγματοληψίες και έρευνες σε 3 παραλίες της Ρόδου για την εκτίμηση της δυναμικής των μικρο- και μακρο-πλαστικών (micro- and macro-plastics) και την επίδρασή τους στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Τα αποτελέσματα των ερευνών και δράσεων στη Ρόδο θα αποτελέσουν πρότυπο-πιλότο μετάδοσης γνώσεων και καλών πρακτικών διαχείρισης αποβλήτων στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές του έργου.

Τέλος, με βάση τα αποτελέσματα από τις δράσεις σε όλα τα νησιά, θα καταρτιστούν σχέδια δράσης, πρόληψης και διαχείρισης για το μετριασμό της παραγωγής αποβλήτων ως αποτελέσματος του τουρισμού.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση