Κλίμα: Στα σχοινιά οι ΗΠΑ λόγω Τραμπ, στο περιβαλλοντικό διήμερο των G7

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της G7 (των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη) συναντώνται το διήμερο στην Μπολόνια της Ιταλίας, όπου ο Αμερικανός Σκοτ Προύιτ αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τους υπόλοιπους ομολόγους του, δέκα ημέρες αφότου ανακοινώθηκε η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής ήταν αυτό που έσπασε, για πρώτη φορά στα χρονικά, την ενότητα της G7, στη σύνοδο κορυφής της Ταορμίνα και εκτιμάται ότι θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο όχι μόνο των συζητήσεων αλλά και... των δρόμων, αφού για σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη διαδήλωση στην Μπολόνια.

piazza-maggiore-bologna

Οι υπουργοί των επτά χωρών θα συμμετάσχουν από την πλευρά τους σε μια σειρά συζητήσεων, κεκλεισμένων των θυρών, σε ένα ξενοδοχείο λίγο έξω από την πόλη. Μια από τις βασικές προτεραιότητες θα είναι να διαπιστώσουν αν οι ΗΠΑ έχουν «συγκεκριμένες προτάσεις», εξήγησε ένας εκπρόσωπος της υπουργού Περιβάλλοντος της Γερμανίας Μπάρμπαρα Χέντρικς, η οποία αναμένεται ότι θα έχει και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Προύιτ.

Ο Αμερικανός επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) ήταν ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της αποχώρησης από τη Συμφωνία του Παρισιού, την οποία θεωρούσε κακή για τις ΗΠΑ.

Πριν αναλάβει τη θέση αυτή αγωνιζόταν επί χρόνια σε τοπικό επίπεδο, στην Οκλαχόμα, εναντίον πολλών περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών ενώ υπήρξε και ένας από τους αποτελεσματικότερους λομπίστες της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Μάλιστα η δράση του αυτή τον έφερνε σε σύγκρουση με εκείνους που σήμερα είναι υφιστάμενοί του, ιδίως με τους επιστήμονες που εργάζονται για την EPA και ειδικεύονται σε θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής. Σε αυτούς τους τελευταίους απευθύνθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όταν τους κάλεσε πρόσφατα να συνεχίσουν τις έρευνές τους στη Γαλλία, εφόσον χρειαστεί.

Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι αμφίβολο αν οι επτά θα καταφέρουν να υπογράψουν ένα κοινό ανακοινωθέν στο τέλος της συνόδου. Πηγές του περιβάλλοντος του Γάλλου υπουργού Νικολά Ιλό σημείωναν ότι η θέση των Αμερικανών παραμένει ακόμη άγνωστη.

Η αντιπροσωπεία της οποίας ηγείται ο Προύιτ μπορεί απλώς να εκφράσει κάποιες επιφυλάξεις σε συγκεκριμένα σημεία ή ακόμη και να μπλοκάρει εντελώς την έκδοση ανακοίνωσης. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρξει ένα ανακοινωθέν εκ μέρους μόνο της ιταλικής προεδρίας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση