Του Νίκου Αβουκάτου
Η μεσσηνιακή εταιρεία ΚΛΗΜΗΣ εδώ και δεκαετίες αξιοποιεί το πυρηνόξυλο (υπόλειμμα της επεξεργασίας του καρπού της ελιάς) ως καύσιμη ύλη για να παράγει προϊόντα ασβέστη και στη συνέχεια επαναχρησιμοποιεί τα υπολείμματα της ατελούς καύσης του πυρηνόξυλου για την παραγωγή κάρβουνου σε μορφή μπρικέτας.
Πρόσφατα διακρίθηκε ως μία από τις 30 κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες που εφαρμόζουν την κυκλική οικονομία και προστατεύουν το περιβάλλον στο Παγκόσμιο Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας (WCEF) που διεξήχθει στις Βρυξέλλες από τις 15-18 Απριλίου 2024.
Ειδικότερα, η οικογενειακή εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1968 χρησιμοποιεί τη φλούδα, τη σάρκα και το κατακερματισμένο κουκούτσι από τον καρπό της ελιάς (πυρηνόξυλο) ως καύσιμο θέρμανσης στο καμίνι της για να ψήσει τον ασβεστόλιθο και να παράγει ασβεστοπολτό για χρήση στον κατασκευαστικό τομέα και γεωργικό ασβέστη σε μορφή σκόνης για χρήση στον γεωργικό τομέα. Το πυρηνόξυλο, υποπροϊόν που προέρχεται από τα πυρηνελαιουργεία, είναι ένα στερεό βιώσιμο καύσιμο βιομάζας και επομένως μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που προέρχεται από τη διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου. Με μία μοναδική καινοτομία, τα υπολείμματα της καύσης του πυρηνόξυλου από το καμίνι, επαναχρησιμοποιούνται για την παραγωγή μπρικετών κάρβουνου, αντικαθιστώντας μ' αυτόν τον τρόπο το ξυλοκάρβουνο.
Η εταιρεία ΚΛΗΜΗΣ χρησιμοποιώντας απόβλητα βιομάζας συμβάλει στην μείωση της αποψίλωσης των δασών και της υποβάθμισης της γης που σχετίζεται με την παραδοσιακή παραγωγή και κατανάλωση ξυλάνθρακα. Η λύση βοηθά επίσης στην αύξηση της βιοποικιλότητας, αφού δεν καταστρέφονται πλέον δάση για την παραγωγή ξυλοκάρβουνου αλλά και στη μείωση των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου της Γης.
Σύμφωνα με τον Περιβαλλοντικό διευθυντή της εταιρείας ΚΛΗΜΗΣ και Ευρωπαϊκό Πρεσβευτή του Συμφώνου για το Κλίμα Νάσο Μάκιο «η διαδικασία που εφαρμόζουμε διασφαλίζει την αποδοτικότητα των πόρων, αφού τίποτα δεν πάει χαμένο από τα υπολείμματα του καρπού της ελιάς. Η εταιρεία μας αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα εφαρμογής της κυκλικής βιοοικονομίας, σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι το οποίο δημοσιοποιήθηκε, στις Βρυξέλλες, στο Παγκόσμιο Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας 2024».
Για τον συγκεκριμένο τρόπο παραγωγής και περιβαλλοντικής διαχείρισης, η εταιρεία έχει βραβευτεί και λάβει κορυφαίες ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές διακρίσεις από τη Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. το πυρηνοκάρβουνο, εκτός της Ελλάδας, πωλείται στη Γερμανία, στη Σουηδία, στη Ρουμανία και στην Αυστραλία.
Το ετήσιο Παγκόσμιο Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας (WCEF) είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία της Φινλανδίας και της SITRA του Φινλανδικού Ταμείου Καινοτομίας καθώς και άλλων εταίρων. Το φόρουμ, που διεξάγεται από το 2017, έχει φιλοξενηθεί μέχρι στιγμής στην Αφρική (Ρουάντα), την Ασία (Ιαπωνία), την Ευρώπη (Φινλανδία και Ολλανδία) και τη Βόρεια Αμερική (Καναδάς). Παρουσιάζει τις κορυφαίες λύσεις κυκλικής οικονομίας στον κόσμο και συμμετέχουν ηγέτες εταιριών, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και εξειδικευμένοι επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο.
Στο φετινό φόρουμ, στις Βρυξέλλες, συμμετείχαν διά ζώσης 1.515 άτομα από 158 χώρες, ενώ συνολικά οι εγγεγραμμένοι συμμετέχοντες (δια ζώσης και on-line) ήταν 9.983 άτομα. Στο Παγκόσμιο Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας (WCEF) δημοσιοποιήθηκε κι ένας οδηγός για επιχειρήσεις που θέλουν να εφαρμόσουν κυκλικές λύσεις για την φύση και περιλαμβάνει ως παραδείγματα πρότυπο, τις εν λόγω εταιρείες.
Οι κορυφαίες επιχειρήσεις που ανακοινώθηκαν εκπροσωπούν οκτώ (8) Ευρωπαϊκές χώρες: Δανία, Πορτογαλία, Σουηδία, Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Βέλγιο και Ελλάδα. Αντιπροσωπεύουν τομείς που διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της απώλειας βιοποικιλότητας, ιδίως στους τομείς των τροφίμων και της γεωργίας, των κτιρίων και των κατασκευών, της κλωστοϋφαντουργίας και των δασών.
Οι επιχειρήσεις αναζητήθηκαν μέσω ανοιχτής πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής. Η επιλογή των τριάντα (30) εταιρειών για την τελική λίστα βασίστηκε σε κριτήρια αξιολόγησης του κυκλικού επιχειρηματικού τους μοντέλου και της οικονομικής βιωσιμότητας, μαζί με το ιστορικό τους και τις δυνατότητες για δράση για την προστασία της φύσης. Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε από εμπειρογνώμονες της SITRA και του συμβουλευτικού τους εταίρου KPMG. Για την αξιολόγησή τους χρησιμοποιήθηκαν τα ακόλουθα κριτήρια:
- το επιχειρηματικό μοντέλο και την οικονομική βιωσιμότητα
- η καινοτομία της λύσης
- το μέγεθος του προβλήματος που χρειάζεται αντιμετώπιση
- την ιεραρχία του μετριασμού και τη χρήση των υφιστάμενων πόρων
- οι στόχοι της επιχείρησης για την φύση και η χρήση των υφιστάμενων πόρων
- οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην αλυσίδα αξίας
Ο Νάσος Μάκιος, που εκπροσώπησε την εταιρεία ΚΛΗΜΗΣ σ' αυτό το Παγκόσμιο Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας, δήλωσε: «Το να σε κρίνουν οι ειδικοί από μία χώρα όπως η Φινλανδία που είναι κορυφαία και πρωτοπόρος χώρα σε θέματα εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας και να σε κατατάσσουν στις 30 κορυφαίες Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την κυκλική οικονομία και προστατεύουν το περιβάλλον, θεωρώ ότι είναι τεράστιο επίτευγμα. Αν αναλογιστούμε ότι προερχόμαστε από την Ελλάδα, μια χώρα που δεν φημίζεται για τις επιδόσεις της στην κυκλική οικονομία, τότε μιλάμε για ένα μικρό θαύμα. Ευχαριστούμε πολύ όσους μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια».