«Κλικ» για την ανάδειξη του περιβάλλοντος από μαθητές 120 σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας - Δείτε φωτογραφίες

του Νίκου Αβουκάτου

Με τη διερευνητική και αθώα ματιά τους, οι μαθητές 120 σχολείων του δικτύου «Κλικ, προστάτευσέ το!» έδωσαν τη δική τους καλλιτεχνική οπτική για το περιβάλλον και συνολικά για τα ζητήματα που αφορούν τη ζωή τους. Η συλλογική προσπάθειά τους παρουσιάζεται στην έκθεση μαθητικής φωτογραφίας η οποία φιλοξενείται στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο έως σήμερα Παρασκευή 31 Μαΐου.

Το δίκτυο «Κλικ, προστάτευσέ το!» συνδέει κάθε χρόνο και περισσότερα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από μια εκπαιδευτική πρόταση και κοινές δράσεις από το 2014. Συντονίζεται, δε, από την υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Αντωνία Δαρδιώτη.

Σκοπός της εκπαιδευτικής πρότασης είναι να στρέψει τη ματιά των μαθητών σε ό,τι είναι αναγκαίο να προστατευθεί στην πόλη ή την περιοχή τους, να τους ευαισθητοποιήσει και να τους παροτρύνει στην ανάληψη ενεργού δράσης, αξιοποιώντας την τέχνη της φωτογραφίας.

«Η ελευθερία του θέματος επιτρέπει την ανάδυση μιας ποικιλίας θεμάτων κάθε χρόνο. Φέτος οι θεματικές ενότητες, έτσι όπως περιηγείται κανείς στην έκθεση, αφορούν τη βιοποικιλότητα, την επικοινωνία-σύνδεση-ψυχική υγεία, το δάσος, το σχολείο - αυλή, τις τέχνες και τα βιβλία, τις μνήμες και την παράδοση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το νερό και τους υγροβιότοπους, τα μνημεία-αρχιτεκτονική, το αστικό περιβάλλον και τους δημόσιους χώρους πρασίνου», επισήμανε στη Greenagenda.gr η κ. Δαρδιώτη.

Συγκινητική είναι η παρουσία ιδιαίτερων σχολείων στην έκθεση όπως το ΣΔΕ φυλακών στα Διαβατά που αποφάσισαν να προστατεύσουν τα βιβλία και μέσα από τη δράση τους έγραψαν παραμύθια για τα παιδιά τους και η σταθερή συμμετοχή του ειδικού σχολείου νοσοκομείου Παπανικολάου που τα παιδιά φωτογραφίζουν εικόνες από τη ζωή και τα συναισθήματά τους μέσα στο νοσοκομείο.

Εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή των πολύ μικρών παιδιών των νηπιαγωγείων και των ειδικών σχολείων σε αυτήν τη διαδικασία όπως και το ευρύ φάσμα ηλικιών με τα εσπερινά σχολεία ενηλίκων.

Η συνεργασία με το Εργαστήριο Νέων Μέσων στις Εικαστικές Τέχνες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ αυτήν τη χρονιά απεικονίζεται στην έκθεση με δημιουργίες φωτοβιβλίων των φοιτητών/τριών και εκπαιδευτικών του δικτύου.

«Είναι μια έκθεση που πίσω από τις φωτογραφίες των παιδιών φαίνονται οι αλλαγές που γίνονται στα σχολεία, τις αυλές και στη γειτονιά σιγά-σιγά μέσα σε αυτό το δίκτυο. Τα θέματα που επιλέγουν να φωτογραφίζουν είναι η φωνή των παιδιών προς όλη την κοινωνία για το μέλλον και την ζωή που δικαιούνται να έχουν», σημείωσε η κ. Δαρδιώτη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση