ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ

Κλιμακώνουν την αντίδρασή τους κόντρα στην κυβέρνηση οι αγρότες, που ζητούν επιτακτικά την απόσυρση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, ενισχύοντας ολοένα και περισσότερο τα μπλόκα που έχουν στήσει σε καίρια σημεία ανά τη χώρα την τελευταία εβδομάδα.

Οι αγρότες που συντονίζονται στο μπλόκο των Τεμπών υλοποιούν τις αποφάσεις τους συνεχίζοντας και σήμερα με δίωρους αποκλεισμούς των δρόμων, ενώ αναμένουν με ενδιαφέρον την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή που θα γίνει την Τρίτη όπου τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τοποθετηθούν για το ασφαλιστικό.

Το μπλόκο της Νίκαιας δέχτηκε την Κυριακή αντιπροσωπεία από το μπλόκο των Τεμπών, η όποια ζήτησε να μεταβεί μία ομάδα των αγροτών στη σύσκεψη μπλόκων που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιανουαρίου, στη Θεσσαλονίκη. Το μπλόκο της Νίκαιας  έδωσε στην αντιπροσωπεία το πλαίσιο των αιτημάτων που έχει  διαμορφωθεί μέσα από τις Πανελλαδικές συσκέψεις των μπλόκων και αποτελεί τη βάση του  αγώνα ο οποίος είναι σε εξέλιξη. Ενημέρωσε επίσης, για την  Πανελλαδική σύσκεψη που έχει καλέσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων στη Νίκαια την ίδια μέρα, την Τρίτη,  26 Ιανουαρίου. «Η κλιμάκωση του αγώνα στη βάση των αιτημάτων που έχουν διαμορφωθεί και η στάση της κυβέρνησης θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Σήμερα λοιπόν θα επαναληφθεί η εικόνα της Κυριακής, με δίωρους αποκλεισμούς, από τις 12.00 έως τις 14.00 το μεσημέρι και ωριαίους ή και μεγαλύτερης διάρκειας σε ορισμένα μπλόκα το βράδυ από τις 19.00 μμ.
Στο τελωνείο του Προμαχώνα είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.600 τρακτέρ, με το μπλόκο να ενδυναμώνεται διαρκώς και να ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες. Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο μπλόκο παρευρέθηκε την Κυριακή αντιπροσωπεία των Τεμπών και έγιναν συζητήσεις. «Έχουμε διαφορές, αλλά αυτό που μας ενώνει είναι η συνέχιση του αγώνα, με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων», τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λίτος, προσθέτοντας πως «απ' αύριο σκοπεύουμε να κλείσουμε επ' αόριστον το τελωνείο, ενώ δηλώνουμε ότι δεν θα πάμε σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τον οποίο καλούμε να μας επισκεφθεί».

Υπο κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά. Όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής, και σήμερα 12.00-14.00 θα κλείσει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα και για ένα δίωρο, από τις 12 το μεσημέρι θα κλείσουν και σήμερα συμβολικά τον δρόμο, «εμποδίζοντας τους αυτοκινητιστές που επιθυμούν να περάσουν από το τελωνείο».

Στον νομό του Κιλκίς το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Τερζή, 12.00-14.00 θα γίνει ή συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος ή θα αποκλειστεί το τελωνείο Δοϊράνης στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια.

Στον νομό Πέλλας έχουν στηθεί τρία μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας 700 τρακτέρ και θα γίνουν συμβολικοί αποκλεισμοί από τις 12.00 μέχρι και τις 14.00. Τα μπλόκα βρίσκονται στον κόμβο Μελισσίου, στον περιφερειακό δρόμο Γιαννιτσά -Έδεσσα, στον κόμβο Μανδάλου και λίγο πριν από τη γέφυρα στα Σέρβικα, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών-Έδεσσας.

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και εντάχθηκαν την Κυριακή στο μπλόκο περισσότεροι από 100 νταλικιέρηδες και φορτηγατζήδες, αλλά και ταξί και τουριστικά λεωφορεία, τα οποία θα μπλοκάρουν το δρόμο από τις 12 έως τις 14.00 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 19.00 μέχρι και τις 21.00 το βράδυ.

Στον κόμβο Νισελίου στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, το μπλόκο αριθμεί πάνω από 600 τρακτέρ και, κατά τις ώρες 12-14.00, θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός. Τονίζεται ότι στο μπλόκο συμμετέχουν και κτηνοτρόφοι της Ημαθίας.

Υπό συζήτηση βρίσκονται οι συμμετέχοντες στο μπλόκο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας και νωρίς το πρωί θα έχουν ξεκαθαρίσει εάν θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό από τις 12 έως τις 14.00 το μεσημέρι.

Στο χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν την Κυριακή δυναμικά και οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα. Όπως επισήμανε η αγροτοσυνδικαλίστρια Άννα Μόσχου, «δύναμη από το μπλόκο του 'Αργους Ορεστικού της Καστοριάς, κατευθύνθηκε το μεσημέρι προς το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπου και έγινε δίωρος αποκλεισμός».

Περισσότερα από 400 τρακτέρ έχουν παραταχθεί στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, στους κόμβους Νέων Μουδανιών και Ν. Καλλικράτειας και 12.00-14.00 θα πραγματοποιήσουν συμβολικό αποκλεισμό.

Νωρίτερα, έναντι του αρχικού σχεδιασμού, έστησαν από το Σάββατο το μπλόκο στα Βασιλικά αγρότες και κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 θα κατευθυνθούν στα πράσινα φανάρια, στη διασταύρωση πριν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Παραμένουν στα μπλόκα των εθνικών οδών Πατρών- Αθηνών, Πατρών- Πύργου και Αντιρρίου- Ιωαννίνων, οι αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, ώστε να μην περάσουν τα νέα μέτρα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Ειδικότερα, στην Αχαΐα παραμένουν τα μπλόκα στην εθνική οδό Πατρών- Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας και στην εθνική οδό Πατρών- Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου. Στην Ηλεία, οι αγρότες παραμένουν σε δύο σημεία της εθνικής οδού Πατρών- Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Μαραθιάς και του Κουρτεσίου. Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ σε δύο σημεία της εθνικής οδού Αντιρρίου- Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στη γέφυρα του Ευήνου ποταμού και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου. Επίσης, άλλοι αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ στον δρόμο που ενώνει τη Βόνιτσα με τη Λευκάδα και συγκεκριμένα στον κόμβο του Αγίου Νικόλαου.

Την ίδια ώρα, ενισχύεται ο αριθμός των αγροτικών μπλόκων στην Πελοπόννησο, καθώς πενήντα άτομα με τριάντα τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στον κόμβο του ΟΓΑ Πελοποννήσου, στον περιφερειακό της Τρίπολης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση