Κλιμακώνεται η σύγκρουση βιομηχανίας - ΔΕΗ για τη διακοψιμότητα

Την εξαίρεση ουσιαστικά της ΔΕΗ από τις δημοπρασίες για τη διακοψιμότητα ζητά η ενεργοβόρος βιομηχανία, σε επιστολή της προς τον ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τις αλλαγές στο άρθρο του Κανονισμού που αφορά στην υποβολή προσφορών.

Όπως ανέφερε πηγή της βιομηχανίας, η ΔΕΗ συμπεριφέρεται ως παραγωγός προκειμένου «να χειραγωγήσει την τιμή». Σύμφωνα με προηγούμενη επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ, η προσφορά της ΔΕΗ ήταν 5 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με το Energia.gr, η συνέχεια αυτής της κόντρας, εφόσον δεν υπάρξει συμβιβασμός, δεν αποκλείεται να γίνει στα δικαστήρια. Ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις για τα νέα βιομηχανικά τιμολόγια έχουν ναυαγήσει.

Όπως επισημαίνει ειδικότερα η ΕΒΙΚΕΝ για την Υπηρεσία Διακοπτόμενου Φορτίου 1, «το οξύμωρο είναι ότι η ΔΕΗ συμμετέχει στην υπηρεσία ΥΔΦ 1επειδή εγγυάται ότι θα διακόψει λειτουργία λιγνιτικών μονάδων σε περίπτωση πχ κρίσης φυσικού αερίου τη στιγμή που ο Διαχειριστής θα απαιτήσει την αδιάλειπτη λειτουργία των ίδιων μονάδων για να εξασφαλιστεί η ισορροπία του συστήματος».

Σε ό,τι αφορά τον προηγούμενο, δεύτερο γύρο δημοπρασιών, η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει: «Εφιστούμε την προσοχή σας στο ότι η προσφορά της ΔΕΗ κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο, γεγονός που αποτελεί σαφή ένδειξη περί του ότι η ΔΕΗ με τη συμμετοχή της στη δημοπρασία επιδιώκει να ικανοποιήσει πρωτίστως το συμφέρον της ως παραγωγός που καλείται να καλύψει τμήμα του κόστους της Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου μέσω του τέλους ασφάλειας εφοδιασμού και όχι το προφανές ενδιαφέρον της ως διακοπτόμενος καταναλωτής που καλείται να προσφέρει την Υπηρεσία Διακοπτόμενου Φορτίου έναντι οικονομικού αντισταθμίσματος».

Έτσι λοιπόν, η ΕΒΙΚΕΝ καλεί τον ΑΔΜΗΕ να εξετάσει «σε ποιο βαθμό οι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Διακοπτόμενου Φορτίου θέσεις κατανάλωσης της ΔΕΗ έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν πράγματι τη συγκεκριμένη υπηρεσία (YΔΦ 1) και σε περίπτωση που διαπιστώσετε μη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας αυτής να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες», δηλαδή την εξαίρεση της Επιχείρησης από τις δημοπρασίες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση