Έκθεση: Η μείωση των υδατικών πόρων λόγω κλιματικής αλλαγής φέρνει μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή ενέργειας

Greenagenda.gr newsroom

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) προειδοποίησε ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί την παραγωγή ενέργειας παγκοσμίως και πως οι χώρες θα πρέπει να τριπλασιάσουν τις επενδύσεις τους στην πράσινη ανανεώσιμη ενέργεια, ώστε να αναχαιτιστεί το φαινόμενο της υπερθέρμανσης. Θα πρέπει παράλληλα να δοθεί επενδυτική έμφαση στην Αφρική, η οποία μπορεί να γίνει από κυριότερους παίκτες στην καθαρή ενέργεια.

Η τροφοδοσία της ηλεκτρικής ενέργειας από καθαρές μορφές ενέργειας πρέπει να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 8 χρόνια ώστε να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Ειδάλλως, ελλοχεύει ο κίνδυνος ότι η κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η πίεση των υδατικών πόρων θα υπονομεύσει την ενεργειακή μας ασφάλεια ή ακόμα και θα διακινδυνεύσει τις προμήθειες ανανεώσιμης ενέργειας, όπως προκύπτει από μία πολυ-υπηρεσιακή έκθεση του Οργανισμού.

Η ετήσια έκθεση των Κλιματικών Υπηρεσιών του Οργανισμού, που εμπεριέχει καταχωρήσεις από 26 διαφορετικούς οργανισμούς, επικεντρώνει στην ενέργεια τη φετινή χρονιά, γιατί αυτή κρατά το κλειδί σε διεθνείς συμφωνίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή και, κατ' επέκτασιν, την υγεία του πλανήτη.

«Ο ενεργειακός τομέας είναι η πηγή περίπου των τριών τετάρτων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η μεταστροφή σε καθαρές μορφές παραγωγής ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική και η υδροηλεκτρική -και βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση- είναι ζωτική εάν θέλουμε να ευημερήσουμε στον 21ο αιώνα. Μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050 είναι ο στόχος. Όμως θα φτάσουμε εκεί μόνο εάν διπλασιάσουμε την προμήθεια χαμηλών εκπομπών ηλεκτρισμού μέσα στα επόμενα 8 χρονια», είπε ο γγ του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, Πέτερι Τάλας.

«Ο χρόνος δεν είναι στο πλευρό μας και το κλίμα μας αλλάζει μπροστά στα μάτια μας. Χρειαζόμαστε μία ολοκληρωμένη μεταμόρφωση του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος», επισήμανε ο κ. Τάλας.

Ωστόσο η έκθεση έχει και αρκετά καλά νέα. Εστιάζει στις τεράστιες ευκαιρίες για πράσινα ενεργειακά δίκτυα που θα βοηθήσουν να αναχαιτιστεί η κλιματική αλλαγή, να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα, να διατηρηθούν τα υδάτινα αποθέματα, να προστατευθεί το περιβάλλον, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

Έως το 2050, σύμφωνα με την έκθεση, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας -η οποία θα αυξάνεται περισσότερο τα επόμενα χρόνια- θα καλυφθεί κυρίως από ανανεώσιμη ενέργεια, με την ηλιακή να είναι μεγαλύτερος προμηθευτής. Οι αφρικανικές χώρες έχουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν το δυναμικό και να γίνουν σημαντικοί παίκτες σε αυτήν την αγορά. Η Αφρική είναι το σπίτι του 60% των καλύτερων ηλιακών πηγών παγκοσμίως, όμως μόλις το 1% της φωτοβολταϊκής της ισχύος είναι σήμερα εγκατεστημένο.

Η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια σε όλον τον κόσμο

Η κλιματική αλλαγή επιδρά ευθέως στην προμήθεια καυσίμων, στην παραγωγή ενέργειας καθώς και στη φυσική αντοχή της τρέχουσας και μελλοντικής ενεργειακής υποδομής. Καύσωνες και ξηρασίες θέτουν ήδη σε πίεση την ενεργειακή παραγωγή, καθιστώντας ακόμη πιο επιτακτική τη μείωση των εκπομπών από τα ορυκτά καύσιμα.

Οι επιπτώσεις των ολοένα και πιο συχνών και ισχυρών καιρικών φαινομένων είναι ήδη ξεκάθαρες, συμπεραίνει η έρευνα. Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 2022, τεράστιες διακοπές ενέργειας προκλήθηκαν από το ιστορικό κύμα καύσωνα στο Μπουένος Άιρες, που επηρέασαν σχεδόν 700.000 ανθρώπους. Τον Νοέμβριο του 2020 παγωμένη βροχή επικάλυψε τις ενεργειακές γραμμές στη ρωσική Άπω Ανατολή, αφήνοντας χωρίς ρεύμα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά για πολλές ημέρες.

Οι υδατικοί πόροι λιγοστεύουν

Το 2020, το 87% του παγκόσμιου ηλεκτρισμού που παρήχθη από θερμικές, πυρηνικές και υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις εξαρτιόταν ευθέως από τη διαθεσιμότητα νερού. Στο μεταξύ, το 30% των θερμοηλεκτρικών εργοστασίων που βασίζονται στη διαθεσιμότητα νερού για την ψύξη τους βρίσκονται σε υψηλής πίεσης περιοχές. Αυτό ισχύει και για το 15% των υφιστάμενων πυρηνικών σταθμών, ένα μερίδιο που αναμένεται να αυξηθεί στο 25% τα επόμενα 20 χρόνια.

Το 11% της υδροηλεκτρικής ισχύος είναι εγκατεστημένο επίσης σε τέτοιες περιοχές και περίπου το 26% των υφιστάμενων υδροηλεκτρικών φραγμάτων και το 23% των σχεδιαζόμενων βρίσκονται σε λεκάνες ποταμών που έχουν μέσο ή πολύ υψηλό κίνδυνο υδατικής ανεπάρκειας.

Τα πυρηνικά εργοστάσια όχι μόνο εξαρτώνται από το νερό για την ψύξη αλλά και συχνά είναι χτισμένα σε παράκτιες περιοχές, συνεπώς είναι δυναμικά ευάλωτες στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας και σε πλημμυρικά φαινόμενα. Για παράδειγμα ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου, Turkey Point Nuclear Generating Station, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στο Εθνικό Πάρκο Biscayne στη Φλόριντα των ΗΠΑ, που είναι στο επίπεδο της θάλασσας, θα απειληθεί τις επόμενες δεκαετίες.

Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ πρέπει να τριπλασιαστούν έως το 2050

Οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χρειάζεται να τριπλασιαστούν έως το 2050 ώστε ο πλανήτης να μπει σε τροχιά μηδενικών εκπομπών, σύμφωνα με τα στοιχεία που επισυνάπτονται στην έκθεση. Το διάστημα 2019-2020, οι περισσότερες επενδύσεις έγιναν στην ανατολική Ασία και στην περιοχή του Ειρηνικού (κυρίως σε Κίνα και Ιαπωνία), με τη δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική να ακολουθούν. Οι αναπτυσσόμενες χώρες υποεκπροσωπούνται σε ό,τι αφορά την εκτίμηση της οικονομίας της καθαρής ενέργειας.

Οι διεθνείς πόροι που διοχετεύονται στις αναπτυσσόμενες χώρες για την ενίσχυση της καθαρής ενέργειας και της επίτευξης των 7 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (SDG) μειώθηκαν το 2019 για δεύτερη συνεχή χρονιά, φτάνοντας τα 10,9 δισ. δολάρια.

Η Αφρική μπορεί να γίνει ισχυρός παίκτης στις ΑΠΕ

Η Αφρική βιώνει ακραίες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, μεταξύ των οποίων εκτεταμένες και μεγάλες ξηρασίες, παρότι, βέβαια, φέρει τη μικρότερη ευθύνη για το πρόβλημα: αυτό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Τα μειούμενα κόστη στην καθαρή τεχνολογία είναι πολλά υποσχόμενα για το μέλλον της Αφρικής και υπάρχει τεράστια ευκαιρία για την ήπειρο του βοηθήσει να κλείσει το κέντρο στην ανάγκη για ανανεώσιμη ενέργεια. Το να επιτύχει η Αφρική τους ενεργειακούς και κλιματικούς της στόχους σημαίνει διπλασιασμό των ενεργειακών επενδύσεων αυτήν τη δεκαετία, με ταυτόχρονη μεγάλη αύξηση στην προσαρμογή. Μόλις το 2% των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια παγκοσμίως έγινε στην Αφρική τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Το να δοθεί πρόσβαση σε σύγχρονη ενέργεια σε όλους τους Αφρικανούς απαιτεί μία επένδυση της τάξης των 25 δισ. δολαρίων ετησίως, ποσό που αποτελεί περίπου το 1% των ενεργειακών επενδύσεων διεθνώς σήμερα.

Η ετήσια έκθεση για την κατάσταση των κλιματικών υπηρεσιών του Οργανισμού αναφέρει ότι ο ενεργειακός τομέας είναι υπεύθυνος για τα τρία τέταρτα των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Επομένως, καθίσταται σαφές ότι είναι απαραίτητο να αλλάξει ριζικά το υφιστάμενο μείγμα παραγωγής ενέργειας.

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση