Κλιματική αλλαγή: Η Νέα Υόρκη μηνύει την Exxon Mobil

Ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης άσκησε μήνυση εναντίον της πετρελαϊκής ExxonMobil, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία εξαπάτησε τους μετόχους της, υποβαθμίζοντας τον αναμενόμενο κίνδυνο κλιματικής αλλαγής από τις δραστηριότητές της.

Αυτή η δίκη ενισχύει σημαντικά την πίεση στην Exxon ως μέρος μιας ευρύτερης μάχης σχετικά με το βαθμό στον οποίο οι πετρελαϊκές εταιρείες πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνες για την κλιματική αλλαγή. Ακόμη και η απλή κατάθεση της αγωγής είναι άσχημα νέα για την Exxon και την υπόλοιπη βιομηχανία, αλλά μια επιτυχημένη αγωγή θα σηματοδοτούσε σημαντικές εξελίξεις παγκοσμίως.

Ο εισαγγελέας, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», ισχυρίζεται ότι η Exxon χρησιμοποίησε δύο σενάρια άνθρακα για την προσομοίωση των επιπτώσεων των μελλοντικών κανονισμών για την κλιματική αλλαγή. Ένα από τα σενάρια, το οποίο χρησιμοποιήθηκε «για τις επενδυτικές αποφάσεις, τον εταιρικό σχεδιασμό, τις εκτιμήσεις των εταιρικών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, τις εκτιμήσεις για το αν τα μακροπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν βιώσιμα και τις εκτιμήσεις της μελλοντικής ζήτησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο», ήταν διαφορετικό από εκείνο που χρησιμοποίησαν εσωτερικά, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του γραφείο της εισαγγελίας.

Ο Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Exxon πριν γίνει υπουργός Εξωτερικών υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να «γνώριζε ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε χαμηλότερα, μη ανακοινωθέντα αριθμητικά στοιχεία κόστους στην εσωτερική ανάλυσή της, παρά τα υψηλότερα δημοσιευμένα στοιχεία στο κοινό».

Η εισαγγελική έρευνα άρχισε τον Νοέμβριο του 2015 από τον πρώην γενικό εισαγγελέα ‘Ερικ Σνάιντερμαν.

«Αυτοί οι αβάσιμοι ισχυρισμοί είναι προϊόν συμφερόντων, πολιτικού οπορτουνισμού και αδυναμίας του γενικού εισαγγελέα να παραδεχτεί ότι μια τριετής έρευνα δεν αποκάλυψε καμιά παραβίαση», δήλωσε η Exxon σε επίσημη ανακοίνωση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση