του Νίκου Αβουκάτου
Τη χαριστική βολή στη φετινή παραγωγή του επιτραπέζιου σταφυλιού ποικιλίας «Crimson», μια όψιμη ποικιλία που τα τελευταία χρόνια βρήκε πρόσφορο έδαφος και καλλιεργείται εντατικά και στους νομούς Πέλλας, Κιλκίς και Πιερίας, έδωσε η κακοκαιρία «Μπάλλος».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελοπαραγωγών Κρύας Βρύσης «Αιγές», Σάκης Κούσης, επισήμανε στη Greenagenda.gr ότι «μετά από μια αρκετά δύσκολη χρονιά οι προσδοκίες μας για το σταφύλι της ποικιλίας "Crimson" έπεσαν στα βράχια. Αν και περιμέναμε πάνω από ένα εκατομμύριο εξαγώγιμο σταφύλι, δυστυχώς η παραγωγή μας περιορίστηκε μόλις σε 220 τόνους. Το 80% της παραγωγής μας δυστυχώς καταστράφηκε».
Σοβαρές είναι οι ζημιές και σε αρκετές περιοχές του δήμου Δίου - Ολύμπου όπου καλλιεργούνται περίπου 1.800 στρέμματα σταφύλια της ποικιλίας «Crimson».
«Πάνω από το 60% της παραγωγής καταστράφηκε. Μόνο ένα μικρό ποσοστό κατάφεραν αγρότες να συγκομίσουν αλλά πούλησαν την παραγωγή τους σε πολύ χαμηλή τιμή, περίπου 70 -80 λεπτά, λόγω της περιορισμένης ζήτησης, και αυτό εξαιτίας της πανδημίας», ανέφερε ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΣΠΕΚΟ Βροντούς», Αστέριος Φαρμάκης.
Αποσβολωμένοι οι παραγωγοί, μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών, αντίκρισαν το μέγεθος της καταστροφής εξαιτίας των καταστροφικών βροχοπτώσεων που έφερε στη χώρα ο «Μπάλλος». Η όψιμη ποικιλία «Crimson» οποία συγκομίζεται από αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου.
Το έντονο καιρικό φαινόμενο προκάλεσε μεγάλη ζημιά. «Έβρεχε για τρεις ημέρες συνεχόμενα και μετά από μια μικρή διακοπή επαναλήφθηκε το έντονο καιρικό φαινόμενο με την ίδια ένταση», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΣΠΕΚΟ Βροντούς», Γεώργιος Νάτσιος.
Οι ποσότητες της συγκεκριμένης ποικιλίας εξάγονται στην Αγγλία, τη Γερμανία και την Κύπρο.
«Είναι από τις μεγαλύτερες ζημιές που έχουν καταγράφει εδώ και δεκαετίες, λένε οι παραγωγοί, το έντονο καιρικό φαινόμενο μας βρήκε στην κορύφωση της παραγωγής», τόνισε στη Greenagenda.gr ο κ. Κούσης.
Την επομένη του «Μπάλλου» τις πληγείσες περιοχές βρέθηκε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Δούκας. Άμεσα ξεκίνησαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της εξατομικευμένης εκτίμησης της ζημιάς κάθε αγρότη προκειμένου να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.