Κλιματικός νόμος: Επιφυλάξεις για τους στόχους του

Την απογοήτευσή τους για το τελικό κείμενο του κλιματικού νόμου εκφράζουν 11 μη κυβερνητικές οργανώσεις. Με κοινή ανακοίνωσή τους, χαρακτηρίζουν «δειλή αρχή» το σχέδιο νόμου, σημειώνοντας ότι υπολείπεται τόσο έναντι του παγκόσμιου στόχου περιορισμού της κλιματικής αλλαγής όσο και των μέτρων που θα εγγυηθούν την ταχεία απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Οπως εκτιμούν οι οργανώσεις, το σχέδιο του πρώτου κλιματικού νόμου της χώρας, που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, «ενώ θέτει πλαίσιο εθνικής κλιματικής πολιτικής, έχει χαμηλή φιλοδοξία και τελικά αποτυγχάνει να εισαγάγει κρίσιμης σημασίας μεταρρυθμίσεις στο σύνολο της οικονομίας και να ενισχύσει την κοινωνική συμμετοχή και δίκαιη μετάβαση, ώστε η Ελλάδα να κερδίσει το στοίχημα της κλιματικής ουδετερότητας και να ευθυγραμμιστεί με τον παγκόσμιο στόχο του 1,5° C». Όπως επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, το σχέδιο:

Δείτε: Υπερψηφίστηκε σε πρώτη ανάγνωση στις επιτροπές της Βουλής ο κλιματικός νόμος

• Θέτει συγκεκριμένο στόχο απεξάρτησης μόνο για τον λιγνίτη (2028). «Η σιωπή για την αναγκαία συνολική απεξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο και αέριο) –με ελάχιστες ειδικές εξαιρέσεις (καύση μαζούτ στα νησιά, καυστήρες πετρελαίου στα κτήρια)– είναι ανησυχητική», αναφέρουν.

• Εκτιμούν πως οι εξαιρέσεις από τον στόχο μείωσης (30% έως το 2030) ρύπων του θερμοκηπίου όπως «έργα χερσαίων και εναέριων μεταφορών, τα λιμενικά έργα και τα έργα μεταφοράς ενέργειας και καυσίμων είναι επιστημονικά μη τεκμηριωμένες».

Διαβάστε: Όλα όσα προβλέπει ο Κλιματικός Νόμος

• Προβλέπει ασφάλιση κινδύνου για κλιματική αλλαγή «αγνοώντας τα υφιστάμενα κτήρια, χωρίς να θίξει τις διατάξεις που ενθαρρύνουν την εγκατάσταση δραστηριοτήτων στις ζώνες υψηλής τρωτότητας (όπως, π.χ., νομικό πλαίσιο οικιστικών πυκνώσεων και αυθαίρετα) και χωρίς κάποια ελάχιστη διασφάλιση ότι η ασφαλιστική προστασία θα είναι προσιτή σε όλους».

Στα θετικά του σχεδίου νόμου οι οργανώσεις υποδεικνύουν «τις ρυθμίσεις για ενδυνάμωση της διάστασης της κλιματικής αλλαγής στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Επίσης, θετικές, αν και θα μπορούσαν να επισπευσθούν, είναι οι απαγορεύσεις εγκατάστασης καυστήρων πετρελαίου και μαζούτ για ηλεκτροπαραγωγή στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Αντίστοιχα, θετικές μπορούν να θεωρηθούν οι προτάσεις για υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος και σχέδια μείωσης των εκπομπών».

«Οι εξελίξεις έχουν προλάβει το σχέδιο νόμου», εκτιμούν οι οργανώσεις, επισημαίνοντας ότι την ημέρα που κατατέθηκε στη Βουλή η Ε.Ε. ανακοίνωσε, μέσα από το πρόγραμμα REPowerEU, την αναβάθμιση της κλιματικής της πολιτικής με ενισχυμένους στόχους για τις ΑΠΕ και την ενεργειακή αποδοτικότητα, στοχευμένα μέτρα για την παραγωγή ΑΠΕ από πολίτες και υποχρεωτικές προδιαγραφές στον κτηριακό τομέα. Την ανακοίνωση υπογράφουν οι οργανώσεις Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, Γιατροί του Κόσμου, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, Καλλιστώ, Νόμος και Φύση, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET και WWF Ελλάς.

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση