Κοζάνη: Πιλοτικό πρόγραμμα ΔσΠ και κομποστοποίησης τροφών από νοικοκυριά

Την πιλοτική και σε περιορισμένη κλίμακα εφαρμογή προγράμματος Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) και εν συνεχεία κομποστοποίησης οικιακών βιοαποβλήτων (υπολείμματα τροφών), ξεκινά ο δήμος Κοζάνης σε συνεργασία με τη ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, η οποία αποτελεί τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Η υποχρέωση για την χωριστή συλλογή και επεξεργασία των βιοαποβλήτων προκύπτει από το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και έχει ενσωματωθεί τόσο στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) του Δήμου μας, όσο και στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, διάρκειας ενός χρόνου, έχει επιλεγεί μέσα από την εξέταση κριτηρίων, η περιοχή Πλατάνια-Παναγία Φανερωμένη, ως η καταλληλότερη, αφού, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, εξασφαλίζει αρκετές από τις προϋποθέσεις για την επιτυχία του.

Ήδη η καταγραφή των νοικοκυριών, τα οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν έχει ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τον δήμο Κοζάνης, από τις επόμενες ημέρες υπάλληλοι του Δήμου και της ΔΙΑΔΥΜΑ θα αρχίσουν να επισκέπτονται την περιοχή πόρτα- πόρτα για να καταγράψουν το δυναμικό των νοικοκυριών, τις καθημερινές συνήθειες σχετικά με την παραγωγή και διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων και να ενημερώσουν για την εφαρμογή  και εξέλιξη του προγράμματος.

Τα στοιχεία του πιλοτικού προγράμματος θα αξιολογηθούν ώστε να εφαρμοστούν στο άμεσο μέλλον και στο σύνολο της πόλης αρχικά και του δήμου στο σύνολό του σε ένα επόμενο στάδιο.

«Η επιτυχία του προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης, εξαρτάται από όλους μας. Ελπίζουμε να ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας και να συνδράμετε στην προσπάθεια του Δήμου μας για ένα καθαρότερο περιβάλλον», καταλήγει η ανακοίνωση του δήμου Κοζάνης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση