WWF και 12 φορείς-περιβαλλοντικές οργανώσεις: Αυτή είναι η πρώτη πρόταση για ελληνικό κλιματικό νόμο

Συγκεκριμένη πρόταση 52 άρθρων για τον κλιματικό νόμο παρουσίασε η «WWF Ελλάς», μετά από δίμηνη διαβούλευση με επιστήμονες, φορείς και πολίτες, με την οποία η οργάνωση φιλοδοξεί να συνεισφέρει στο σχέδιο νόμου που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου, η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής της «WWF Ελλάς» ανέφερε ότι δεν πρόκειται «απλά για τη συγγραφή μιας πρότασης νόμου» αλλά για μια προσπάθεια που ξεκίνησε από την WWF και το VouliWatch και οδήγησε «μέσα από τη διαδικασία της συμβολής σε αυτή τη διαβούλευση άνθρωποι να καλλιεργήσουν τόσο την κατανόηση του γιατί είναι σημαντικός ένας κλιματικός νόμος, αλλά κυρίως να δουν σε μια πιο συγκροτημένη μορφή όλες τις προκλήσεις που προκύπτουν από την κλιματική κρίση». Η διαδικασία πλαισιώθηκε από πολλούς φορείς, όπως: Γιατροί του Κόσμου-Ελληνική Αντιπροσωπεία, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Καλλιστώ, Νόμος και Φύση, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, Medasset και SolidarityNow, ΓΣΕΕ.

«Η κλιματική κρίση τα αλλάζει όλα. Αλλάζει τον τρόπο ζωής μας όπως τον ξέραμε, άρα θα αλλάξει όλες τις παραγωγικές πολιτικές, θα αλλάξει θεμελιώδεις κανόνες με τους οποίους λειτουργούσε η οικονομία. Σίγουρα αλλάζει θεμελιωδώς το σύστημα διακυβέρνησης» υπογράμμισε η κ. Νάντσου, εστιάζοντας στην σημασία της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών. Στην διαβούλευση του WWF για την διαμόρφωση πρότασης για τον κλιματικό νόμο, πήραν μέρος, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, 246 άτομα και φορείς και υποβλήθηκαν συνολικά 522 σχόλια και υπερψηφίσεις σχολίων, ενώ, και εκτός ψηφιακής πλατφόρμας υποβλήθηκαν προτάσεις από οργανώσεις και επιστημονικές ομάδες.

«Χρειαζόμαστε έναν κλιματικό νόμο, δεν διαθέτει η Ελλάδα εθνική κλιματική νομοθεσία. Κυρίως ενσωματώνουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία» τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος τομέα ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής της «WWF Ελλάς», προσθέτοντας ότι στόχος της οργάνωσης ήταν να σχηματίσει «έναν νόμο-πλαίσιο ο οποίος είναι αρκετά ευέλικτος, ώστε να επιτρέπει τη διαμόρφωση πολιτικής, αφετέρου όμως να είναι σαφής και δεσμευτικός ως προς τον τελικό προορισμό της κατεύθυνσης της κλιματικής πολιτικής που δεν μπορεί να είναι άλλος από την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας» με συγκεκριμένα ορόσημα-σημεία αξιολόγησης της προόδου.

«Η πρόταση μας στηρίχτηκε σε τρεις πυλώνες» σημείωσε ο κ. Ιμπραήμ, αναφέροντας ότι ο πρώτος είναι ότι πρόκειται για έναν επιστημονικό τεκμηριωμένο νόμο, ο οποίος «έρχεται να υπηρετήσει τον στόχο της συγκράτησης της θερμοκρασίας κάτω από το όριο του 1,5 βαθμού κελσίου. Αυτός είναι ο στόχος που έχουμε αναλάβει ως ανθρωπότητα». Ο δεύτερος πυλώνας, σύμφωνα με τον κ. Ιμπραήμ, είναι ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου «αναδεικνύει τη φύση σε ένα ουσιώδες, θεμελιώδες συστατικό ενός κλιματικά υγιούς πλανήτη» και ο τρίτος είναι ο άνθρωπος, καθώς «χρειαζόμαστε έναν κοινωνικά δίκαιο κλιματικό νόμο ο οποίος επιμερίζει δίκαια τα βάρη και τις υποχρεώσεις, ο οποίος αναδεικνύει τους πολίτες σε πρωταγωνιστές του οικολογικού μετασχηματισμού και φυσικά δείχνει πρόνοια, με σημαντικές παρεμβάσεις, για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Στο πλαίσιο της συζήτησης, σύντομες τοποθετήσεις έγιναν και από μέλη του επιστημονικού συμβουλίου που σχημάτισε η «WWF Ελλάς».

Η Μαρία Γαβουνέλη, καθηγήτρια της νομικής σχολής του ΕΚΠΑ, υπογράμμισε ότι «οι διατάξεις αυτού του προτεινόμενου νομοσχεδίου έρχονται και συμπλέκονται με τη νομική υποδομή της χώρας μας» ώστε να δημιουργηθούν «συγκλίσεις πολιτικών» και να ενσωματωθούν διαδικασίες. «Δεν φτιάχνουμε κάτι καινούργιο, κάτι επιπλέον, αλλά ενσωματώνουμε νέα στοιχεία σε υπάρχουσες πολιτικές και διαδικασίες, εμπλουτίζοντας τις και κάνοντας τις απολύτως αποτελεσματικές» είπε η κ. Γαβουνέλη, ώστε «να έχουμε ένα σύστημα που δουλεύει και παράγει αποτελέσματα».

Η κλιματική κρίση, «αν και είναι ένα σύνθετο εγχείρημα, έχει υπαρκτές λύσεις» τόνισε ο Παναγιώτης Δημόπουλος, καθηγητής βοτανικής οικολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, κατά την εισήγησή του. «Η θέσπιση ενός κλιματικού νόμου είναι το πρώτο μεγάλο βήμα» είπε ο κ. Δημόπουλος, προσθέτοντας ότι «σίγουρα χρειάζεται μια σειρά από εφαρμογές μέτρων μετριασμού των επιπτώσεων και προσαρμογής, τα οποία βεβαίως, όπως αναφέρθηκε και πριν, δεν μπορούν να είναι αποσπασματικά. Πρέπει να ανήκουν σε ολοκληρωμένο πλαίσιο, να ενσωματωθούν σε όλες τις πολιτικές του κράτους και ουσιαστικά να λαμβάνουν υπόψη όλες τις παραμέτρους που αλληλεπιδρούν με το κλίμα».

Τέλος, εκ μέρους του επιστημονικού συμβουλίου, ο κ. Βασίλης Αντωνιάδης, senior partner της BCG, ανέφερε ότι «το σημείο που κάνει πολύ μεγάλη διαφορά σε αυτή την πρόταση νόμου είναι το πώς αντιμετωπίζεται το μείζον θέμα του πώς θα συστρατεύσουμε μαζί όλη την κοινωνία σε αυτό το κάλεσμα».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν και ο Κωστής Γριμάνης, εκ μέρους της Greenpeace, ο Στέφανος Λουκόπουλος, εκτελεστικός διευθυντής του VouliWatch και η Μαρία Φλώρου, ιδρυτικό στέλεχος της επιθεώρησης Νόμος & Φύση.

Τομέας Περιεχόμενο τροποποίησης / προσθήκης άρθρου
Γεωργία / Κτηνοτροφία  

Προστέθηκαν άρθρα για τον οικολογικό μετασχηματισμό του αγροτοδιατροφικού τομέα και της κυκλικής οικονομίας, με έμφαση στη μείωση του οικολογικού και ανθρακικού αποτυπώματος και σχετικούς ποσοτικούς στόχους κυρίως έως το 2030.

 

Κυκλική οικονομία
Μεταφορές  

Ενισχύθηκε το άρθρο με φιλόδοξους στόχους για τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης και των σχετικών υποδομών έως το 2030, την απαγόρευση πώλησης συμβατικών ΙΧ από το 2035 και την ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον δικτύων μεταφορών.

 

Κλιματική εκπαίδευση  

Προστέθηκε άρθρο που στοχεύει στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα κλιματικής αλλαγής με έμφαση στην ενίσχυση της γνώσης και των δεξιοτήτων, και την άσκηση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων.

 

Προστασία της φύσης  

Ενισχύθηκαν τα άρθρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, με περαιτέρω αναβάθμιση της σχετικής, υφιστάμενης νομοθεσίας, προστέθηκε άρθρο για τις λύσεις που βασίζονται στη φύση και τις φυσικές διεργασίες (NaturebasedSolutions)

 

Πόλεις  

Προστέθηκε άρθρο που προβλέπει την αναθεώρηση του πολεοδομικού χωρικού σχεδιασμού στην κατεύθυνση της βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης, με στόχο την κάλυψη των αστικών αναγκών, την αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος και την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας.

 

Κλιματική συνέλευση  

Προστέθηκε άρθρο που συστήνει κλιματική συνέλευση με στόχο την περαιτέρω ενεργοποίηση των πολιτών στη διαμόρφωση και τον έλεγχο της κλιματικής πολιτικής κατά τα πρότυπα του αγγλικού, γαλλικού και ιρλανδικού κλιματικού νόμου.

 

Κλιματική δικαιότητα  

Προστίθενται άρθρα που ενισχύουν τους όρους κοινωνικής δικαιοσύνης της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα όπως τη θέσπιση υποχρέωσης για εκτίμηση κοινωνικών επιπτώσεων σε όλα τα μέτρα πολιτικής και για πορεία εκτέλεσης του κλιματικού  προϋπολογισμού και την ένταξη των επηρεαζόμενων θέσεων εργασίας σε προγράμματα δίκαιης εργασιακής μετάβασης.

 

Χωροταξία  

Προβλέπεται η εκπόνηση Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου (ΕΧΠ) για την Κλιματική Επικινδυνότητα και τη Μείωση των Εκπομπών με στόχο τη χωρική διάρθρωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων που υπηρετούν τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και τη μείωση του φυσικού κλιματικού κινδύνου.

 

 

  • Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την πρόταση κλιματικού νόμου για την Ελλάδα.
  • Εδώ είναι διαθέσιμη η αιτιολογική έκθεση και εδώ η έκθεση διαβούλευσης.

Photo credit: Copyright Marianna Plomariti, WWF Greece

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση