Κοινό μέτωπο των παραγωγών φ/β εναντίον της κυβέρνησης

Στις 17 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη συνάντηση των προεδρείων των φορέων εκπροσώπησης φωτοβολταϊκών παραγωγών από πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Παρευρέθηκαν οι εκπρόσωποι της Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ, της Ε.Π.Η.Ε, του Π.Σ.Α.Φ, του Ε.Σ.Α.Φ, του Θ.Ε.Σ.Ι.Φ, των Σ.Π.Η.Ε.Φ Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, του Σ.Π.Η.Ε.Φ Πιερίας, Ημαθίας, του Σ.Π.Η.Ε.Φ Πέλλας, του Σ.Π.Η.Ε.Φ Σερρών και του Συλλόγου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Δυτικής Μακεδονίας.

Σκοπός της πεντάωρης συνάντησης ήταν, καταρχάς, η ενίσχυση της συνεργασίας των φορέων και η συλλογική εκπροσώπηση του κλάδου.

Για πρώτη φορά, ιστορικά, πραγματοποιείται ανάλογη συνάντηση η οποία να έχει καταλήξει σε κοινές γραμμές εκπροσώπησης και δράσεις των φορέων.

Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν ήταν τα εξής:

1) Η αύξηση των υπερημεριών των πληρωμών του ΛΑΓΗΕ,

2) Η χάλκευση των δημοσιευμένων στοιχείων του ΕΛΑΠΕ (Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ),

3) Η συνεχιζόμενη παράβαση των νόμων όσον αφορά στον ισοσκελισμό του ΕΛΑΠΕ και τα αποτελέσματα της,

4) Η εισπραξιμότητα της ΔΕΗ και η διαχείριση προς όφελος της των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΛΑΓΗΕ,

5) Η μη δημοσίευση των στοιχείων δημόσιων οργανισμών και μεγαλοοφειλετών οι οποίοι δεν πληρώνουν τις οφειλές τους στην ΔΕΗ,

6) Η μη δημοσιοποίηση των οφειλών του ΑΔΜΗΕ προς τον ΛΑΓΗΕ.

Αποφασίστηκε ομόφωνα και συστάθηκε τεχνική επιτροπή η οποία θα εξετάσει όλα τα παραπάνω ζητήματα με στόχο να παρουσιάσει τεκμηριωμένα την κοινή θέση των φορέων.

Στην προγραμματισμένη συνάντηση του Μαΐου, τα Προεδρεία των συλλόγων θα αποφασίσουν για περαιτέρω ενέργειες και μέτρα και θα εκτιμηθεί εκ νέου η δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη.

«Καθίσταται σαφές με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι οι περισσότεροι φορείς των φωτοβολταϊκών μπορούν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να συναποφασίσουν μια κοινή πορεία με μοναδικό γνώμονα το όφελος των παραγωγών. Οι διαφορές μεταξύ των φορέων ανήκουν στο παρελθόν. Οι ιδιοτελείς πρακτικές όχι μόνο θα απομονωθούν αλλά θα τύχουν και της ανάλογης μεταχείρισης» αναφέρεται σχετικά.

Τέλος, οι φορείς συναποφάσισαν την συνεχή και με εντατικούς ρυθμούς συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, με ξεκάθαρο σκοπό την δημιουργία μιας συνολικά ενιαίας στρατηγικής και χάραξης πορείας στις προκλήσεις ενός έντονα μεταβαλλόμενου κλάδου, όπως είναι αυτός της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση