Κομισιόν για αιρεσιμότητες περιβάλλοντος: Deadline μέχρι τον Ιούνιο

του Θοδωρή Καραουλάνη

Μια πολύ σημαντική προειδοποίηση προς τη χώρα μας απεύθυνε, άτυπα αλλά δημόσια, η Κομισιόν, με ενδιαφέροντα τρόπο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας της Greenagenda.gr με θέμα: «Κυκλική Οικονομία: Δημιουργώντας Αξία».

Συγκεκριμένα ο Γιώργος Κρεμλής, προϊστάμενος της Διοικητικής Μονάδας Πολιτικής Συνοχής και Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Γ.Δ. Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Head of Unit, Enforcement, Cohesion Policy & European Semester, Cluster 1, European Commission), επέλεξε στο τέλος της ομιλίας του να τοποθετηθεί και εκτός κειμένου και εκτός περιεχομένου της παρουσίασης που έκανε.

Και προχώρησε σε ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις. Και μία από αυτές ήταν ευθεία προειδοποίηση. Και μάλιστα επέλεξε να το κάνει αυτό παρουσία τόσο του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή όσο και του Στρατή Ζαφείρη, Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας. Και οι δύο Γενικοί Γραμματείς αποτελούν σημαντικά στελέχη αναφοράς της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης και ο καθένας έχει διαφορετικές, αλλά ουσιαστικές, πολιτικές επιρροές στο κυβερνών κόμμα. Και αυτή η επιλογή του στελέχους της Κομισιόν έχει ιδιαίτερη σημασία για όσους γνωρίζουν πώς κινούνται στις επίσημες τοποθετήσεις τους τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα ο Γιώργος Κρεμλής, μιλώντας εκτός κειμένου και παρουσίασης, θέλησε να αναφερθεί στο ότι η κυκλική οικονομία αφορά όχι μόνο την επαναχρησιμοποίηση στερεών αποβλήτων αλλά και την επαναχρησιμοποίηση υγρών αποβλήτων. Αφού αναφέρθηκε σε ιδέες και ευκαιρίες που προκύπτουν ειδικά για την Ελλάδα στον τομέα αυτό, και προανήγγειλε ότι η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει κριτήρια για την επαναχρησιμοποίησηη του νερού από την επεξεργασία υγρών αποβλήτων, προχώρησε σε μία αναφορά με ιδιαίτερο νόημα….

Στο κλείσιμο της τοποθέτησής του – και αφού συμβουλεύθηκε τις σημειώσεις του – ο Γιώργος Κρεμλής σημείωσε: «ο Γενικός Γραμματέας – δεν ξέρω αν είναι ακόμη εδώ – αναφέρθηκε στους πόρους του ΣΕΣ - εμείς το λέμε ακόμη ΕΣΠΑ, από τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους - και πράγματι υπάρχουν πόροι για τα απόβλητα, και για τα υγρά και για τα στερεά. Υπάρχουν όμως και οι αιρεσιμότητες, οι ex-ante conditionalities όπως τις λέμε, οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν, να ικανοποιηθούν, με την έννοια του «πληρούνται», ώστε οι πόροι αυτοί να μπορέσουν να αξιοποιηθούν, να απορροφηθούν, τόσο για τα υγρά όσο και για τα στερεά απόβλητα. Καταληκτική ημερομηνία είναι ο Ιούλιος του συγκεκριμένου έτους, με αποτέλεσμα εάν διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι αιρεσιμότητες αυτές για τα υγρά και τα στερεά - και υπάρχουν ακόμη κάποια μικρά προβλήματα – να ανασταλούν οι χρηματοδοτήσεις από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος χρόνου μέχρις ότου ικανοποιηθούν οι αιρεσιμότητες. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας, διότι αφορά και το περιφερειακό επίπεδο, αφορά κάποιους ΠΕΣΔΑ, αλλά αφορά και τα διαχειριστικά σχέδια κάποιων λεκανών απορροής, που αποτελούν και αυτά μέρος των αιρεσιμοτήτων, για τα οποία η ευθύνη είναι σε επίπεδο περιφερειών και όχι σε εθνικό επίπεδο. Ήθελα όμως να κάνω μια αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα γιατί είναι σημαντικό για την ομαλή απορρόφηση πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Με λίγα λόγια το πολύπειρο στέλεχος της Κομισιόν, που έχει εκτεταμένη εμπειρία και γνώση των ελληνικών καθυστερήσεων στα θέματα περιβάλλοντος, έκρουσε δημοσίως τον κώδωνα του κινδύνου για αναστολή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων στα θέματα αποβλήτων (υγρών και στερεών), αν μέχρι τον Ιούλιο η χώρα δεν έχει ολοκληρώσει τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τα ευρωπαϊκά όργανα.

Και αυτή η προειδοποίηση έρχεται μία μόλις μέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για πόρους 1 δις ευρώ για έργα λυμάτων, όπως συζητήθηκαν σε σύσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλου και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Για όσους παρακολουθούν τον τρόπο που κινούνται τα στελέχη της Κομισιόν στο δημόσιο λόγο τους, ούτε ανεξήγητες χρονικές συμπτώσεις υπάρχουν ούτε άσκοπες δημόσιες τοποθετήσεις. Η προειδοποίηση Κρεμλή ήταν σαφής, εξέφραζε επίσημες θέσεις των υπηρεσιών των Βρυξελλών και είχε αποδέκτη την Ελληνική Κυβέρνηση…

Δείτε, από το greenagenda tv, το σύνολο της τοποθέτησης του κυρίου Κρεμλή:

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση