Κομισιόν: «Πράσινη» υπό δύο όρους η πυρηνική ενέργεια - Οι πρώτες αντιδράσεις

Η Κομισιόν θέλει να ταξινομήσει τις επενδύσεις σε σταθμούς φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας ως φιλικές προς το κλίμα υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως προκύπτει από προσχέδιο της Επιτροπής, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα την Πρωτοχρονιά λίγο μετά την αποστολή της στα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι επενδύσεις σε νέους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής θα πρέπει να χαρακτηριστούν ως «πράσινες» υπό δύο προϋποθέσεις: Αν τα πυρηνικά εργοστάσια πληρούν τα πιο πρόσφατα τεχνικά πρότυπα και το αργότερο μέχρι το 2050 υποβληθεί ειδικό σχέδιο για τη λειτουργία μονάδας διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων υψηλής ραδιενέργειας. Και δεύτερον, οι νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις πρέπει να λάβουν οικοδομική άδεια έως το 2045, όπως τονίζεται στο κείμενο, που δημοσιεύει το Der Spiegel.

Οι επενδύσεις σε νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο θα πρέπει επίσης να μπορούν να θεωρηθούν προσωρινά ως πράσινες υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, θα πρέπει να είναι υπάρξουν όρια στα αέρια θερμοκηπίου που εκπέμπονται: Για εγκαταστάσεις που θα εγκριθούν μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2030, η πρόταση θα επιτρέπει μόνο έως και 100 γραμμάρια ισοδυνάμου CO2 ανά κιλοβατώρα ενέργειας

Η θεώρηση των οικονομικών δραστηριοτήτων από την Επιτροπή, έχει στόχο να δώσει τη δυνατότητα στους επενδυτές να στραφούν σε πιο βιώσιμες τεχνολογίες και εταιρείες και έτσι να συμβάλουν σημαντικά στην κλιματική ουδετερότητα της Ευρώπης έως το 2050.

Αμφιλεγόμενη πολιτική

Ωστόσο, το εάν το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να θεωρούνται φιλικά προς το κλίμα, είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Για παράδειγμα, η Γερμανία είναι κατά της πυρηνικής ενέργειας, αλλά βλέπει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο ως απαραίτητη τεχνολογία μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα. Για χώρες όπως η Γαλλία, από την άλλη πλευρά, η πυρηνική ενέργεια είναι μια βασική τεχνολογία για μια οικονομία χωρίς CO₂.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πλέον περιθώριο έως τις 12 Ιανουαρίου να σχολιάσουν το προσχέδιο της νομικής πράξης που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αργά το βράδυ της Παρασκευής. Η εφαρμογή μπορεί να αποτραπεί μόνο εάν η ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών είναι αντίθετη. Αυτό σημαίνει οτι πρέπει να συμφωνήσουν τουλάχιστον 15 χώρες της ΕΕ ,οι οποίες να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γερμανία: Λάθος να χαρακτηριστεί από την ΕΕ «πράσινη» η πυρηνική ενέργεια

Η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Στέφι Λέμκε, τόνισε ότι απορρίπτει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χαρακτηριστεί «πράσινη» η παραγωγή ενέργειας από πυρηνικές εγκαταστάσεις. «Πιστεύω ότι είναι απολύτως λάθος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια στην ταξινόμηση της ΕΕ για βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες» δήλωσε η «πράσινη» υπουργός στις εφημερίδες του ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke.

«Μια μορφή ενέργειας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές περιβαλλοντικές συνέπειες και να αφήσει πίσω της μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων, εξαιρετικά ραδιενεργών αποβλήτων δεν μπορεί να είναι βιώσιμη» συμπλήρωσε.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, εξέφρασε επίσης την αποδοκιμασία του για τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Οι προτάσεις της Κομισιόν αμαυρώνουν τους στόχους για τη βιωσιμότητα» δήλωσε ο Χάμπεκ στο Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. «Κατά την άποψή μας, δεν θα χρειαζόταν αυτή την προσθήκη στους κανόνες ταξινόμησης. Δεν βλέπουμε καμία έγκριση των νέων προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και Προστασίας του Κλίματος.

Ο Χάμπεκ διαμαρτυρήθηκε ότι ο χαρατηρισμός της πυρηνικής ενέργειας ως βιώσιμης είναι «λάθος με αυτή την τεχνολογία υψηλού κινδύνου». Αυτό συσκοτίζει την άποψη των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων των πυρηνικών αποβλήτων στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Δεν παρέχονται επίσης αυστηρά κριτήρια ασφαλείας. «Αυτό είναι κάτι παραπάνω από αμφίβολο» είπε ο Χάμπεκ. «Σε κάθε περίπτωση, είναι απορίας άξιο αν αυτή η επιλογή θα βρει καν αποδοχή στην χρηματοπιστωτική αγορά» τόνισε. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αξιολογήσει το σχέδιο της Επιτροπής για τις επιπτώσεις του.

Αντίθετη και η Αυστρία

Την αποφασιστική της αντίθεση εξέφρασε και η κυβέρνηση της Αυστρίας. «Η Επιτροπή της ΕΕ έκανε ένα βήμα προς το πράσινη ξέπλυμα της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, μέσα στη νύχτα και την ομίχλη» τόνισε η Αυστριακή υπουργός Προστασίας του Κλίματος, Λεονόρας Γκέουσλερ, στη Βιέννη. Η πολιτικός των Πρασίνων απείλησε να καταθέσει μήνυση εάν οι δύο πηγές ενέργειας ενταχθούν στη λεγόμενη ταξινόμηση της Ε.Ε.

«Ο χρόνος της δημοσίευσης και μόνο δείχνει ότι η ίδια η Επιτροπή της ΕΕ προφανώς δεν είναι πεπεισμένη για την απόφασή της» εξήγησε η Αυστριακή υπουργός. «Για την Αυστρία, ωστόσο, είναι πολύ σαφές: η πυρηνική ενέργεια και η καύση φυσικού αερίου είναι επιβλαβείς για το κλίμα και το περιβάλλον και καταστρέφουν το μέλλον των παιδιών μας».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση