Κομισιόν: Τιμωρείστε τους ενόχους για τη «μαζική δολοφονία» χελωνών και δελφινιών στο Αιγαίο

Η δολοφονία των προστατευόμενων θηλαστικών στο Αιγαίο Πέλαγος έχει προκαλέσει την προσοχή των Βρυξελλών, η οποία κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να τιμωρήσει τους ενόχους, όπως αναφέρει το EurActiv.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, στο Αιγαίο λαμβάνουν χώρα μαζικές δολοφονίες. Το ινστιτούτο αναφέρει ότι βρήκε χελώνες με κομμένα τα κεφάλια τους (όπως η υπό εξαφάνιση Caretta Caretta), φώκιες που πυροβολήθηκαν, καθώς και μαχαιρωμένα δελφίνια. Σε επικοινωνία με τη EurActiv ο Θοδωρής Τσιμπίδης, πρόεδρος του Ινστιτούτου, δήλωσε ότι αυτά τα βίαια επεισόδια αποτελούν ένα χρόνιο πρόβλημα στην περιοχή.

Επίσης εξήγησε ότι ακριβά ταχύπλοα μεταφέρουν εκρηκτικές ύλες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για παράνομη αλιεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο Τσιμπίδης είπε, το έγκλημα είναι οργανωμένο και ο ένοχος δεν μπορεί να εντοπιστεί. «Κάποιος ρίχνει τα εκρηκτικά και φεύγει […] και στη συνέχεια ένας άλλος έρχεται για να πάρει τα ψάρια και δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι ένοχος», σημείωσε. «Μιλάμε για συγκεκριμένα άτομα που είναι γνωστά στις τοπικές αρχές. Αλλά οι νησιώτες φοβούνται να κάνουν επίσημη καταγγελία γιατί απειλούνται», είπε, προσθέτοντας ότι στα Κουφονήσια υπάρχουν συνολικά 80 ψαράδες και μόλις 2 άτομα «καίνε ολόκληρη την περιοχή με εκρηκτικά».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Enrico Brivio δήλωσε ότι η Κομισιόν είναι ενήμερη για αυτά τα περιστατικά. «Μερικά είδη (θαλάσσιες χελώνες, φώκιες) αναφέρονται ως αυστηρά προστατευόμενα είδη σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ και η δολοφονία τους είναι ποινικό αδίκημα», σημείωσε ο Brivio. «Τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι ένοχοι τιμωρούνται με αποτελεσματικές και αναλογικές ποινικές κυρώσεις. Είναι ευθύνη τους, στην περίπτωση των εν λόγω περιστατικών, να εντοπίζουν και να τιμωρούν τους δράστες και να λάβουν μέτρα για να τους εμποδίσουν να το επαναλάβουν», πρόσθεσε ο Brivio.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση